Julkaistu: 12.12.2003

Nobelisti uskoo Kiinan kasvulukuihin

Taloustieteen nobelistin Lawrence Kleinin mukaan Kiinan taloustilastot ovat luotettavia. Klein on testannut lukujen luotettavuutta bkt-laskentaan liittyvällä 15 aikasarjalla vuosilta 1990-2000. Tulokset vastasivat virallisesti ilmoitettuja lukuja.

Kleinin mukaan Kiinan tietojen luotettavuutta epäilevät ovat täysin hakoteillä, kun he katsovat vain yhden vuoden kokonaisenergian tai öljyn tuotantolukuja ja tekevät siitä johtopäätöksiä bkt:n kehityksestä. "Tarvitaan kokonaiskuva koko talouden kehityksestä bkt:n arvioimiseksi," Klein sanoo.

Kleinin valitsemia indikaattoreita olivat sähkön, hiilen, öljyn ja teräksen tuotanto, lentomatkustus, rautatiekuljetukset, kaukopuhelut, palvelusektori, tuonti ja vienti, julkinen kulutus, reaalipalkat, inflaatio ja keskimääräinen elintaso.

"Kiinan luvuissa ei ole myöskään otettu huomioon laadun muutoksia," 25 vuotta Kiinan taloutta seurannut Klein sanoo. "Jos tuotteiden laadun paraneminen otettaisiin huomioon länsitalouksien tapaan, bkt:n reaalikasvuluvut jopa nousisivat."

Kiina tilastolaitoksen ennusteen mukaan maan talous kasvaa tänäkin vuonna reilun kahdeksan prosentin vauhdilla. Hurjia kasvulukuja on yleisesti epäilty länsimaissa, Kiinan viranomaisten on arveltu manipuloivan tilastoja sijoittajien houkuttelemiseksi.

Lähde: China Daily Information Company


Päivitetty 12.12.2003

Lisätietoja:
sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi