Julkaistu: 12.9.2003

Ulkomaalaisomisteiset yritykset

Suomessa toimivien ulkomaalaisomisteisten yritysten määrä kasvoi voimakkaasti vuosien 1999 ja 2000 välillä, 19 %. Niiden osuus kaikkien yritysten liikevaihdosta oli 15,6 % ja henkilöstöstä 12,1 %. Ruotsalaisomisteisia yrityksistä oli vuonna 2000 lukumääräisesti eniten. Kuitenkin niiden keskimääräinen liikevaihto oli pienempi kuin muiden suurten omistajamaiden yrityksillä.

Mikko Laitinen

Ulkomaalaisomisteisten yritysten osuus kaikista Suomen yrityksistä kasvoi vuosina 1994-1999 sekä liikevaihdolla että henkilöstön määrällä mitaten. Vuonna 2000 ulkomaalaisomisteisten yritysten henkilöstön osuus Suomen kaikkien yritysten kokonaishenkilöstöstä kasvoi edelleen, mutta liikevaihto-osuus laski 0,1 prosenttiyksikköä. Vuosien 1995-2000 aikana Suomessa toimivien ulkomaalaisomisteisten yritysten määrä kasvoi 68,9 prosenttia. Vuonna 2000 Suomessa toimi 1936 ulkomaalaisomisteista yritystä, mikä oli 0,9 prosenttia kaikista Suomessa toimivista yrityksistä.

Ulkomaalaisomisteiset yritykset Suomessa 2000 (n=1936)

kuva

Ruotsalaisomisteisten yritysten asema on säilynyt vahvana

Suomessa toimineet ulkomaalaisomisteiset yritykset jakautuivat omistajaryhmittäin seuraavasti vuonna 2000: 71 prosentilla oli omistajatahona jokin EU-maa, 11 prosentilla omistaja löytyi EU:n ulkopuolisesta Euroopasta ja 18 prosentilla ulkomainen omistus oli Euroopan ulkopuolella. Ruotsalaisomisteisia yrityksiä oli selvästi eniten, 31,4 prosenttia. Ruotsin osuus kaikkien ulkomaalaisomisteisten yritysten tuottamasta kokonaisliikevaihdosta oli suurin, mutta ero Yhdysvaltoihin on huomattavasti pienempi suhteellisesti kuin yritysten lukumäärän mukaan laskettuna.

Ulkomaalaisomisteiset yritykset Suomessa 2000, % ulkomaalaisomisteisten yritysten kokonaisliikevaihdosta

kuva

Tukku- ja vähittäiskaupassa eniten ulkomaalaisomisteisia yrityksiä

Vuonna 2000 Suomessa toimivista ulkomaalaisomisteisista yrityksistä 43 prosenttia oli tukku- ja vähittäiskauppasektorilla, 20 prosenttia teollisuudessa ja samoin 20 prosenttia kiinteistö-, vuokraus- ja tutkimuspalvelut sekä liike-elämän palvelut -sektorilla. Kuljetus, varastointi ja tietoliikennealalla ulkomaalaisomisteisia yrityksiä oli 6 prosenttia.

Milloin yritys on ulkomaalaisomisteinen?

Omistajamaata määritettäessä pyritään selvittämään ns. perimmäinen omistajataho eli yrityksen omistusketjun alkulähde. Jos esimerkiksi Suomessa toimiva yritys on ruotsalaisen yrityksen omistuksessa, mutta tämä puolestaan kuuluu yhdysvaltalaiseen konserniin, niin omistajamaa on silloin Yhdysvallat. Ulkomaalaisomisteisiksi tilastoituvat yritykset, joiden äänivallasta yli 50 prosenttia on suoraan tai välillisesti ulkomaisen tahon hallussa. Tämän omistuksen on oltava luonteeltaan suora sijoitus, joka tehdään taloudellisen suhteen luomiseksi ja määräysvallan hankkimiseksi omistusyritykseen. Ulkomaalaisomisteisiksi eivät tilastoidu yritykset, joiden osakekannasta enemmistö on ulkomaisten tahojen omistuksessa, mutta joissa ulkomainen omistus on hajautunut suurelle ja heterogeeniselle joukolle kansainvälisiä portfoliosijoittajia.

Lähde: Yritysten rakennetilastot 2000, Tilastokeskus

Mikko Laitinen toimii yliaktuaarina TK:n Yritysten rakenteet-yksikössä.


Päivitetty 12.9.2002

Lisätietoja:
sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi