Julkaistu: 12.9.2003

Terveystietoa eurooppalaisesta elinolotutkimuksesta

Hyvä terveys on perusta ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Terveydentilaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi ikä, sukupuoli sekä sosiaalinen asema, jotka puolestaan ovat yhteydessä ihmisen elintapoihin ja -oloihin. Nämä tekijät yhdessä elinympäristön kanssa osaltaan vaikuttavat yksilön lääketieteelliseen terveydentilaan sekä myös siihen, millaisena ihminen terveytensä kokee.

Myös ympäröivän yhteiskunnan terveydenhuollon taso ja saatavuus voivat vaikuttaa terveyden tasoon. Useissa maissa terveyspolitiikan päätavoitteiksi voidaankin nimetä väestön keskimääräisen terveyden kohentaminen ja terveyserojen kaventaminen eri väestöryhmien välillä. Väestön terveydentilaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä seurataan ja tilastoidaan, jotta saadaan yhteiskuntapoliittisesti tärkeää tietoa näissä tavoitteissa onnistumiseksi.

ECHP (European Community Household Panel) on eurooppalainen elinolotutkimus, jonka tavoitteena on tuottaa kansainvälisesti vertailukelpoista tietoa EU-maiden kansalaisten elinoloista ja hyvinvoinnista. Tutkimuksessa selvitetään muun muassa kotitalouksien tuloja, työtä, asumista, koulutusta, terveyttä ja niiden muutoksia, ja se on tehty paneeliasetelmalla, jolloin samaa kotitaloutta seurataan koko tutkimuksen ajan.

Eurostat (Euroopan yhteisön tilastovirasto) käynnisti tutkimuksen vuonna 1994, jolloin mukana olivat kaikki silloiset Euroopan yhteisön jäsenmaat. Itävalta liittyi tutkimukseen vuonna 1995 ja Suomi 1996.

Ruotsi jäi ECHP:n ulkopuolelle, mutta on toimittanut vuodesta 1997 lähtien joitakin vastaavia elinolotietoja omasta kansallisesta elinolotutkimuksestaan. Britannia, Saksa ja Luxemburg puolestaan luopuivat ECHP-tiedonkeruusta vuonna 1997 ja korvasivat sen omilla kansallisilla paneeliaineistoillaan. Vuonna 2001 ECHP-tiedonkeruu suoritettiin viimeisen kerran.

Eurooppalaisen elinolotutkimuksen (ECHP) avulla terveyttä ja siihen vaikuttavia tekijöitä voidaan tarkastella ja vertailla eri maiden välillä. Tässä vertaillut tiedot perustuvat vuoden 1997 aineistoihin ja terveydentilan osoittimena tutkimuksessa on koettu terveys, joka on yleisesti käytetty, subjektiivinen terveyden mittari. Sen avulla voidaan selvittää henkilön yksilölliset kokemukset terveydentilastaan. Tutkimuksessa kaikilta 16 vuotta täyttäneiltä kysyttiin, millaisena he kokevat yleisen terveydentilansa. Vastausvaihtoehtoja oli viisi: erittäin hyvä; hyvä; tyydyttävä; huono ja erittäin huono


Päivitetty 12.9.2002

Lisätietoja:
sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi