Julkaistu: 29.6.2004

Tulevaisuuden tietoa pohditaan pohjoismaisin voimin

Pohjoismaisella yhteistyöllä on tilastoalalla pitkät perinteet. Sitä on tehty yli sadan vuoden ajan ja erilaisilla foorumeilla. EU-aikakautenakin yhteistyö on edelleen hyödyllistä. Monilla alueilla hyvien kokemuksien vaihto on tiivistä. Kehittämistä tehdään yhteistyössä. Hyvänä esimerkkinä voi mainita muun muassa tilastotietojen jakelutyökalujen kehittämisen. Verkko-Tietoajan uusi taulukkopalvelu pohjautuu pohjoismaisena yhteistyönä kehitettyyn PC-Axis/PX-Web -tekniikkaan.

Turussa järjestetään 23. pohjoismainen tilastokonferenssi 18. - 21. elokuuta 2004. Konferenssin teemana on tulevaisuuden tieto. Kokoukseen tulee noin 300 osanottajaa keskustelemaan tilastoalan ajankohtaisista kysymyksistä. Vastaavanlaisia laaja-alaisia tilaisuuksia järjestetään kolmen vuoden välein.

Konferenssin yleisotsikon mukaisesti kahden ja puolen päivän aikana tutkaillaan tilastojen uusia tarpeita ja tiedon tuotannon edellytyksiä sekä kehittymistä tulevaisuudessa. Konferenssin istunnot käsittelevät aina ajankohtaista tiedonkeruuta, tilastoalan sosiaalista ja inhimillistä pääomaa, indikaattoriyhteiskuntaa, virallisen tilaston roolia, tilaston uusia käyttötapoja ja mikroaineistojen tutkimuskäyttöä.

Uusi tekniikka mullistaa tiedonkeruuta. Se merkitsee kuitenkin myös uudenlaisten laatuongelmien syntyä. Tiedon kerääjän ja tiedonantajan entistä parempi yhteistyö on välttämätöntä.

Tilastotiedon tuotantoon vaikuttavat myös tilastojen parissa työskentelevät ihmiset ja se, miten heidän ammattitaitonsa ja -käytäntönsä kehittyvät. Tilastot toisaalta vaativat työprosessin tiukkaa standardointia ja dokumentaatiota, toisaalta yksittäisen työntekijän vaikutus ja vastuu lopputuloksesta kasvaa. Tilastontekijän rooli kehittyy entistä enemmän neuvonantajaksi. Myös eettisten sääntöjen merkitys tilastotyössä kasvaa.

Sekä tiedon tarpeita että tuotantoa tutkii istunto, jossa käsitellään indikaattorien roolia tilaston ja päätöksenteon välissä. Tarkastelun kohteena on myös indikaattoreiden tuotanto ja niiden käyttö. Tilastoista pelkistämällä laadituista monenlaisista indikaattoreista on tullut poliittisen päätöksenteon keskeisiä välineitä, joiden tulkinnalla on suuri merkitys.

Virallinen tilasto on ollut avointen ja demokraattisten yhteiskuntien keskeinen itsetarkkailun väline. Konferenssissa pohditaan, miten tilastotoimen itsenäisyyttä voitaisiin suojella taloudellisilta ja poliittisilta vaikutusyrityksiltä.

Tilastojen ja tilastoaineistojen käyttötavat muuttuvat. Tiedon käyttöön vaikuttaa teknisen muutoksen lisäksi kansainvälistyminen ja alueellisen tiedon merkityksen kasvu sekä kansalaisten muuttuvat arvostukset. Hyvä esimerkki tilastojen uudenlaisesta käyttötarpeesta on kansainvälisiin ympäristösopimuksiin liittyvä laaja ja tarkoin valvottu seuranta.

Uusia tiedontarpeita pohditaan myös tutkijoiden kannalta. Varsinkin yritys-, työmarkkina- ja epidemiologisessa tutkimuksessa lisääntyy tilastollisen mikroaineiston tarve. Pohjoismaiden mainiot tilastorekisterit tarjoavat hyvän mahdollisuuden mikroaineistoihin perustuvaan tutkimukseen. Aineistojen tutkimuskäyttö sisältää muun muassa tietosuojaan liittyviä ongelmia, joiden erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja konferenssissa pohditaan.

Kokouksen avausistunnossa kirjailija Jörn Donner puhuu pohjoismaisuus-ajattelun ajankohtaisuudesta, YK:n Euroopan talouskomission tilasto-osaston johtaja Heinrich Brüngger otsikolla "Indikaattorit - salamavalo vai savuverho?" sekä Hufvudstadsbladetin päätoimittaja Max Arhippainen median suhteesta tilastoihin. Konferenssin päätteeksi keskustellaan tilastontuottajien ja akateemisen tutkimuksen suhteesta.

Konferenssin yhteydessä järjestetään indeksiteorian kurssi. Luennoitsijana on professori Erwin Diewert British Columbian yliopistosta. Kurssin tavoitteena on tarjota viimeisintä tietoa indeksiteorioista ja niiden soveltamisesta eri tilastoalueilla. Kurssi on myös avoin kaikille indeksitietojen käyttäjille.

Hilkka Vihavainen
Tilastokeskuksen kansainvälisten asioiden johtaja

KUNSKAP FÖR FRAMTIDEN23. Pohjoismainen Tilastokokous Turussa18.-21.8.2004
Lisätietoa: www.stat.fi/abo2004


Päivitetty 29.6.2004