Julkaistu: 14.3.2003

Naisvalta äänestyskopeissa

Naiset ovat jo pitkään äänestäneet ahkerammin kuin miehet. Miesten onneksi naiset toistaiseksi ovat myös äänestäneet vastakkaisen sukupuolen edustajaa ahkerammin kuin miehet.

Naisten äänestysaktiivisuus pysytteli kymmenisen prosenttiyksikköä miehiä alhaisempana vuosikymmenet. Sotien jälkeen ero kapeni viiden prosenttiyksikön paikkeille ja 1960-luvulta lähtien yhä pienemmäksi. Vuonna 1986 naisten äänestysaktiivisuus (76,6%) ohitti ensi kertaa miesten aktiivisuuden (76,2%). Sen jälkeen naiset ovat joka vaaleissa käyneet miehiä tunnollisemmin uurnilla. Viime vaaleissa ero oli jo kolme prosenttiyksikköä naisten hyväksi.

Naisten ja miesten äänestysaktiivisuus eduskuntavaaleissa 1908-2003, %

kuva

Vastaavaa kehityskulkua ei näy naisten osuudessa ehdokkaissa ja eduskuntaan valituissa. Osuus ehdokkaista on toki noussut sodan jälkeen vallinneelta noin 15 prosentin tasolta 40 prosentin tuntumaan. Eduskuntaan valituista kuitenkin selvästi alle 40 prosenttia on toistaiseksi ollut naisia, vaikka sodan jälkeiseltä kymmenen prosentin tasolta onkin noustu. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta naisehdokkaiden osuus on ennakoinut naisten osuutta eduskunnassa. Oheisen kuvion perusteella 80 naiskansanedustajaa saatetaan nähdä tulevilla valtiopäivillä.

Naisten osuus ehdokkaista 1948-2003 ja valituista 1945-1999, %

kuva

Kolmesta suuresta puolueesta Kokoomus lähti vuonna 1945 selvästi SDP:tä ja Maalaisliitto/Keskustaa alhaisemmista kannatusluvuista. 1970-luvulta lähtien Kokoomus on kisannut Keskustan kanssa suurimman porvaripuolueen asemasta. SDP:n Kokoomus on onnistunut haastamaan kannatusluvuissa 1980-luvulta alkaen, tosin vain ajoittain.

Sosiaalidemokraattien kannatus on sotien jälkeen notkahtanut alle 20 prosentin vain vuonna 1962, silloinkin niukasti. Kolmesta suuresta puolueesta demareiden kannatus on heilahdellut eniten peräkkäisissä vaaleissa.

Suurimpien puolueiden kannatus eduskuntavaaleissa 1945-1999, %

kuva

Keskustan sodanjälkeinen kannatus jakautuu kolmeen kauteen. Ennen suurta maaltamuuttoa puolueen kannatus oli yli 20 prosentin tasolla, sitten kannatus putosi 17 prosentin vaiheille. 1990-luvulta alkaen kannatus on taas noussut 20 prosentin paremmalle puolelle. Saa nähdä kuinka käy nyt, kun puolue on isoista ainoa, joka tarjoaa pääministeriksi naista.

Jouni Kotkavuori


Päivitetty 14.3.2003

Lisätietoja:
sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi