Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.

Tämä sivu on arkistoitu.

Katsaus: Korkean teknologian ulkomaankauppa 2007

Korkean teknologian tuonti vauhdittui

Korkean teknologian tuotteiden viennin arvo nousi vuonna 2007 lähes 11,7 miljardiin euroon eli suuremmaksi kuin koskaan. 500 miljoonan euron lisäyksestä huolimatta korkean teknologian viennin osuus Suomen koko viennistä kuitenkin laski jo toista vuotta ja oli nyt 17,8 prosenttia. Korkean teknologian tuonti kasvoi selvästi vientiä nopeammin, lähes 1,5 miljardia euroa. 19 prosenttiin yltäneen kasvun myötä alan tuotteita tuotiin Suomeen runsaan 9,2 miljardin euron edestä. Osuus Suomen koko tuonnista nousi 15,5 prosenttiin.

Suomen korkean teknologian tuotteiden ulkomaankaupan ylijäämä oli vuonna 2007 hieman yli 2,4 miljardia euroa. Vaikka ylijäämää kertyi runsaasti, sen määrä jäi alhaisimmaksi sitten vuoden 1998. Vienti–tuonti-suhteeksi muodostui 1,26. Muissa kuin korkean teknologian tuotteissa vastaava suhdeluku oli 1,07 ja ulkomaankaupassa kaikkiaan 1,10.

Elektroniikan ja tietoliikennevälineiden tuonti ennätyssuurta

Ylivoimaisesti suurimman tuoteryhmän, elektroniikan ja tietoliikennevälineiden, vienti palasi vuoden tauon jälkeen uudelleen kasvu-uralle. Ryhmän tuotteita vietiin Suomesta ulkomaille liki 450 miljoonalla eurolla edellisvuotta enemmän ja kokonaisviennin arvo oli 9,3 miljardia euroa, mikä vastaa neljää viidesosaa kaikesta korkean teknologian viennistä.

Tieteellisiä instrumentteja vietiin jo toisena peräkkäisenä vuotena yli miljardin euron edestä, vaikkakaan ei edellisvuotta enemmän. Avaruus- ja ilmailualan tuotteiden vienti kasvoi 77 prosenttia vuoden 2007 aikana, mutta vuotta aiemmin vähennys oli lähes samaa luokkaa. Lääkeaineiden vienti puolestaan väheni 17 prosenttia.

Elektroniikan ja tietoliikennevälineiden tuonti kasvoi vuonna 2007 miltei 1,5 miljardilla eurolla eli saman verran kuin koko korkean teknologian tuonti. Tuonnin lisäys oli 36 prosenttia ja kaikkiaan ryhmän tuotteita tuotiin yli 5,6 miljardin euron arvosta. Avaruuden ja ilmailun tuonti kasvoi runsaalla 100 miljoonalla eurolla, mikä tarkoittaa noin kolmanneksen lisäystä. Sähköisten koneiden ja laitteiden tuonti väheni prosenteissa saman verran. Tuoteryhmistä lisäksi ainoastaan lääkeaineiden tuonnin arvo väheni edellisvuoteen verrattuna.

Avaruus- ja ilmailualan tuotteiden tuonti liki nelinkertainen vientiin verrattuna

Suomen koko ulkomaan tavarakaupan runsaan kuuden miljardin euron ylijäämästä yli 60 prosenttia perustui elektroniikan ja tietoliikennevälineiden positiiviseen kauppataseeseen. Ilman elektroniikkaa ja tietoliikennevälineitä korkean teknologian kauppa olisi lähes 1,3 miljardia euroa alijäämäinen. Tuoteryhmän vienti–tuonti-suhde heikkeni edelleen, mutta oli silti erinomainen 1,65 ja ylijäämä kaikkiaan 3,7 miljardia euroa. Tieteellisten instrumenttien suhdeluku oli samaa luokkaa ja myös ei-sähköisissä koneissa se oli positiivinen 1,19. Muissa korkean teknologian tuoteryhmissä tuonti ylitti viennin arvon ja vienti–tuonti-suhde oli heikoin avaruus- ja ilmailualan tuotteissa, vain 0,26. Kaikkiaan muutokset tuoteryhmittäisissä kauppataseissa eivät vuonna 2007 elektroniikkaa ja tietoliikennevälineitä lukuun ottamatta olleet kovinkaan suuria.

Tuonti Aasiasta 5 miljardia euroa

Korkean teknologian vienti EU-maihin kasvoi edellisvuodesta runsaalla 500 miljoonalla eurolla ja oli kaikkiaan 5,3 miljardia euroa. Osa kasvusta selittyy Bulgarian ja Romanian liittymisellä Euroopan unionin jäseniksi vuoden 2007 alusta lukien. Euroopan unionin osuus korkean teknologian viennistä nousi vuoden aikana kolmella prosenttiyksiköllä 46 prosenttiin. Toisin kuin vuotta aiemmin, myös korkean teknologian tuonti EU-maista kasvoi. Lisäystä kertyi vuonna 2007 vajaa 300 miljoonaa euroa ja tuonnin arvo oli lähes 3,1 miljardia euroa. Kolmannes kaikesta korkean teknologian tuonnista oli lähtöisin EU:sta. Vienti–tuonti-suhde EU-maihin pysyi hyvänä ollen 1,74 ja ylijäämä lähes 2,3 miljardia euroa. Korkean teknologian vienti muuhun Eurooppaan väheni 200 miljoonalla eurolla. Tähän syinä olivat paitsi EU:n laajentuminen, myös Venäjän-kaupan muutokset. Kauppa oli kuitenkin edelleen erittäin ylijäämäistä Suomen eduksi. EU:n ulkopuoliseen Eurooppaan vientiin korkean teknologian tuotteita arvoltaan noin kymmenkertaisesti tuontiin verrattuna.

Aasian merkitys Suomen korkean teknologian kauppakumppanina jatkoi kasvuaan. Vienti lisääntyi vuonna 2007 yli 200 miljoonalla eurolla, mutta tuonti sen sijaan kasvoi vielä miljardi euroa tätäkin enemmän. 55 prosenttia kaikesta korkean teknologian tuonnista oli peräisin Aasiasta. Tämä viisi miljardia ylittänyt tuonti oli lähes kokonaisuudessaan lähtöisin nimenomaan Itä-Aasiasta eli Kiinasta sekä sen itäisistä ja eteläisistä lähimaista. Viennin arvo oli 3,1 miljardia euroa ja Aasian osuus edellisvuosien tavoin 27 prosenttia. Korkean teknologian kaupan alijäämä Aasian maihin hipoi kahta miljardia euroa ja vienti–tuonti-suhde putosi 0,62:een mikä on heikompi kuin suhteessa NAFTA-maihin eli Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Meksikoon. Korkean teknologian kaupassa näihin kolmeen maahan ei juuri tapahtunut muutoksia vuodesta 2006 vuoteen 2007.

Venäjä ja Saksa yhtä tärkeitä korkean teknologian vientikohteita

Vienti Venäjälle laski edellisvuodesta noin 150 miljoonaa euroa ja oli yhteensä 1,1 miljardia euroa. Venäjä pysyi korkean teknologian suurimpana vientimaana, mutta ero toiseksi tärkeimpään kohdemaahan ei ollut suuri, sillä myös vienti Saksaan ylitti miljardi euroa. Molempien maiden osuus viennistä oli yhdeksän prosentin paikkeilla. Saksa nousi 190 miljoonaan euroon yltäneen kasvun myötä ohi Britannian, johon vienti pysyi likimain ennallaan runsaassa 900 miljoonassa eurossa. Eniten kauppa kuitenkin kasvoi Alankomaihin, jonne korkean teknologian vienti kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna. Lisäystä kertyi 260 miljoonaa euroa viennin noustessa kaikkiaan 510 miljoonaan euroon. Vahvoihin kasvulukemiin korkean teknologian viennissä päästiin myös kaupassa Kiinan, Ranskan ja Espanjan kanssa. 20 suurimman vientimaan osuus Suomen korkean teknologian tuotteiden koko viennistä oli 77 prosenttia.

Tuonti on vientiäkin keskittyneempää, sillä 20 tärkeimmän korkean teknologian tuontimaan osuus oli 91 prosenttia. Tuonti Kiinasta jatkoi vuonna 2007 nopeaa kasvuaan nousten yli 2,6 miljardiin euroon. Lisäystä edellisvuodesta tuli 600 miljoonaa euroa. Kiinan osuus kaikesta Suomen korkean teknologian tuonnista oli 28 prosenttia ja Aasiasta lähtöisin olevasta tuonnista yli puolet. Aasian vahvasti kasvanut tuonti ei kuitenkaan yksinomaan perustunut Kiinan kanssa käytyyn kauppaan, vaan myös Etelä-Koreasta ja Japanista tuotiin alan tuotteita 230–240 miljoonalla eurolla enemmän kuin vuonna 2006. Lisäksi tuonti sekä Taiwanista että Thaimaasta kasvoi yli 70 miljoonaa euroa. Euroopan maista kasvun osalta kärjessä olivat Ranska ja Ruotsi, joista edellisestä tuonti lisääntyi runsaat 120 ja jälkimmäisestäkin yli 70 miljoonaa euroa. Korkean teknologian tuonti väheni merkittävästi ainoastaan Virosta, hieman yli 100 miljoonaa euroa.

Kauppa Itä-Aasian maiden kanssa vahvasti alijäämäistä

Suomen korkean teknologian ulkomaankauppa oli vuonna 2007 ylijäämäisintä Venäjän (+1 mrd. €), Britannian (+670 milj. €), Arabiemiirikuntien (+660 milj. €) ja Saudi-Arabian (+560 milj. €) kanssa. Tase oli Suomen kannalta huomattavan negatiivinen paitsi Kiinan (-2 mrd. €), myös Etelä-Korean (-650 milj. €), Japanin (-550 milj. €) ja Taiwanin (-430 milj. €) kaupassa. Aasian maista lisäksi Malesiasta (-220 milj. €), Thaimaasta ja Singaporesta (molemmat -80 milj. €) tuotiin Suomeen selvästi enemmän korkeaa teknologiaa kuin mitä näihin maihin vietiin. Euroopassa vastaavia maita olivat Irlanti (-190 milj. €), Unkari ja Malta (molemmat -70 milj. €) sekä muista maanosista Yhdysvallat (-130 milj. €).


Lähde: Korkean teknologian ulkomaankauppa 2007, Tilastokeskus

Lisätietoja: Tero Luhtala (09) 1734 3327, Markku Virtaharju (09) 1734 3290, tiede.teknologia@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Kaija Hovi


Päivitetty 10.9.2008

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Korkean teknologian ulkomaankauppa [verkkojulkaisu].
2007, Katsaus: Korkean teknologian ulkomaankauppa 2007 . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 28.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ktek/2007/ktek_2007_2008-09-10_kat_001_fi.html