Uutisia 20.10.2023

Tilasto-olympialaisissa pääsee jälleen mittelöimään kuninkuudesta tilastoaiheissa!

Tilasto-olympialaisten seitsemäs kilpailukausi käynnistyy Euroopan tilastopäivänä 20.10. Opettajat ja nuoret ympäri Suomen, tervetuloa ilmoittautumaan kisaan!

Tilasto-olympialaiset on Eurostatin ja useiden Euroopan tilastovirastojen yhteistyössä vuosittain järjestämä kilpailu, jossa yläkoulu- ja lukioikäiset sekä ammatillisten toisen asteen oppilaitosten opiskelijanuoret haastetaan kisaamaan kuninkuudesta tilastojen maailmassa. Suomessa Tilastokeskus vastaa kilpailun järjestämisestä ja toteuttaa kansainvälisen kilpailun rinnalla kansallisen kilpailuosuuden.

Oppimiskokemuksena kilpailu on vertaansa vaille. Kilpailun ensisijaisena tavoitteena onkin motivoida nuoret tutustumaan tilastoihin, käyttämään tilastotietoja luotettavan tiedon lähteenä ja arvioimaan omia taitojaan tiedon paikkansapitävyyden kriittisessä tarkastelussa.

"Kilpailu vahvistaa lisäksi valmiuksia työskennellä tavoitteellisesti ryhmässä yksittäisten jäsenten vahvuuksia, tietoja ja taitoja, aktiivisesti hyödyntämällä", kertoo kilpailusta vastaava koordinaattori Leena Aulaskari Tilastokeskuksesta.

Osallistumisen voikin sanoa varmuudella vahvistavan jokaisen digiajan nuoren kykyä arvioida, analysoida ja tuottaa uuden teknologian avulla yhteiskunnallisesti merkityksellistä tietoa.

Suomalaisjoukkueilla on ollut huikeaa menestystä aiemmilla kierroksilla. Nyt lähdetään jälleen tavoittelemaan ennätysten vuotta. Uusi kilpailukausi tuo mukanaan muutoksia aiempiin kausiin. 

"Uutta on se, että Suomen omaan kansallisen kilpailuvaiheen käynnistävään tilastotietoon pohjaavaan perustehtäväkokonaisuuteen voi tarttua heti ilmoittautumisen jälkeen, jolloin aikaa tehtävien ratkomiseen on aiempaa enemmän", kertoo Aulaskari.

Toiseen vaiheeseen eli jatkoon päässeet lähtevät työstämään tilastoaiheista videota yhteisesti sovitusta aiheesta. Äänestyksessä menestyneet videot jatkavat kansainväliseen kilpailuun, jossa kisaa käydään muiden osallistujamaiden parhaimpien töiden kesken. 

Kilpailutehtävistä on siten jäänyt pois pienimuotoisen tilastotutkimuksen laatiminen, mikä varmasti madaltaa osallistumiskynnystä. Aulaskari toivookin, että muutos tekee kilpailusta entistä houkuttelevamman ihan jokaisen oppilaan silmissä. Kilpailuun odotetaankin runsasta osanottoa taidoiltaan ja tiedoiltaan kaikenlaisista oppilasryhmistä.

”Tilastokeskus on aiempien kilpailuvuosien aikana päässyt näkemään, miten valtavan taitavia ja osaavia suomalaiset nuoret ja opiskelijat ovat. Olemme luotettavan ja tutkitun tiedon lähettiläitä, ja teemme joka päivä työtä sen eteen. On kunnia saada palvella tulevaisuuden tekijöitä!”

Lisätietoja:
Tietoa kilpailusta ja ilmoittautumisesta 

Kilpailukoordinaattori Leena Aulaskari p.  029 551 6372, leena.aulaskari@stat.fi