Uutisia 14.8.2023

Palkkasumma kasvoi kesäkuussa erityisesti julkisella sektorilla


Koko talouden työpäiväkorjattu palkkasumma oli kesäkuussa 9,1 % suurempi kuin vuotta aiemmin. Koko talouden kausitasoitettu palkkasumma nousi kesäkuussa 2,4 % edellisestä kuukaudesta. Palkkasumma kasvoi kaikilla päätoimialoilla. Eniten kasvoi julkisen sektorin palkkasumma, 17,1 % edellisvuoden kesäkuusta ja 9,7 % toukokuusta.

”Julkisen sektorin työpäiväkorjatun palkkasumman merkittävä kasvu johtuu pääosin siitä, että tänä vuonna maksettavat poikkeuksellisen suuret sopimuskorotukset tulivat maksuun monella sopimusalalla kesäkuussa. Lisäksi tänä vuonna laajasti maksettavat kertaerät sekä lomarahojen maksu ajoittuivat monella sopimusalalla kesäkuulle”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Mikko Toiviainen kertoo. 

”Suuret sopimuskorotukset ja erityisesti kertaerät tekivät kesäkuun palkkasumman kasvusta poikkeuksellisen. Korotuksia tapahtuu myös heinä- ja elokuun aikana, joten palkkasummien kehitystä on syytä seurata”, Toiviainen mainitsee.

Lomarahojen maksu ajoittuu vuosittain yleensä kesä-heinäkuulle ja on juuri tyypillistä kausivaihtelua. Kertaerät olivat poikkeus normaaliin vuoteen nähden, sillä kyse oli työehtosopimuksissa neuvotelluista kertamaksuista. 

”Korkea inflaatio luo perinteisesti painetta palkankorotuksille. Keväällä neuvotellut merkittävät palkankorotukset monilla toimialoilla tulevat näkymään palkkasumman kasvuna vuosien 2023 ja 2024 aikana”, Toiviainen sanoo. 


Yksityisellä sektorilla nopeimmin kasvoi terveys- ja sosiaalipalveluiden palkkasumma

Yksityisellä sektorilla työpäiväkorjattu palkkasumma oli kesäkuussa 6,2 % suurempi edellisvuoteen verrattuna. Yksityisellä sektorilla kausitasoitettu palkkasumma kasvoi kesäkuussa 1,5 % edellisestä kuukaudesta.

Työpäiväkorjattu palkkasumma kasvoi vuoden 2023 kesäkuussa kaikilla päätoimialoilla vuoden 2022 kesäkuuhun verrattuna. Työpäiväkorjattu palkkasumma kasvoi nopeimmin yksityisen terveys- ja sosiaalipalveluiden (11,5 %), rahoitus- ja vakuutuksen (7,6 %) sekä muiden palveluiden (7,1 %) toimialoilla. Maltillisemmin palkkasumma kohosi kaupan (3,5 %) ja rakentamisen (2,3 %) toimialoilla.

”Yksityisissä terveys- ja sosiaalipalveluissa maksettiin myös kertaerä. Siksi niiden palkkasumma kasvoi enemmän kuin muilla yksityisillä toimialoilla”, Toiviainen kertoo.  

Lisätietoja:
Yliaktuaari Mikko Toiviainen, p. 0295 513 589
Palkkasummakuvaajat 2023, kesäkuu -tiedote