Uutisia 7.2.2024

Nuorten tilastojulistekilpailu käynnistyi – teemana talous

Opiskelijoille tarkoitettu kansainvälinen tilastojulistekilpailu 2024–2025 on käynnistynyt. Tilastojulistekilpailun tavoitteena on edistää nuorten yhteiskunnallisen tiedon käyttöä ja ymmärtämistä sekä kriittistä tilastojen luku- ja käyttötaitoa.Talousosaamista kuvaava ikoni.

Kilpailussa 1–5 oppilaan joukkueet tekevät havainnollisen tilastojulisteen, jossa kerrotaan kiinnostava tarina tilastollisia apuvälineitä käyttäen. Vuosina 2024–2025 käytävän kilpailun teema on talous sen eri muodoissaan.

Kilpailussa on neljä sarjaa:
1. alakoululaiset
2. yläkoululaiset
3. lukiolaiset ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijat
4. alempaa korkeakoulututkintoa yliopistoissa tai ammattikorkeakouluissa suorittavat opiskelijat.

”Tilastojulisteen laatimisen kautta on helppo oppia pähkinänkuoressa koko tilastollinen tutkimusprosessi aina tutkimusongelman määrittelystä tietojen keruuseen, analysointiin ja esittämiseen.  Tilastojulisteen laatiminen sopii monen oppiaineen opetuksen tueksi.  Tilastollisen osaamisen lisäksi se harjaannuttaa eri ilmiöiden kuvaamiseen ja luotettavien tietolähteiden käyttöön”, sanoo Tilastokeskuksen ryhmäpäällikkö Reija Helenius.

Kilpailutöitä voi lähettää ajalla 1.2.2024–14.3.2025. Voittajat julkaistaan keväällä 2025, ja kunkin sarjan voittajatyöt lähetetään kansainväliseen kilpailuun.

Sarjojen parhaat palkitaan raha- ja tavarapalkinnoin. Voittajat opettajineen kutsutaan kansalliseen palkintotilaisuuteen ja julisteet ovat myöhemmin esillä eri tapahtumissa.

Suomen kilpailun järjestävät yhteistyössä Tilastokeskus, MAOL ry ja Suomen Tilastoseura ry. Kansainvälisen kilpailun järjestää tilastojen lukutaitoa edistävä International Statistical Literacy Project (ISLP).

Lue lisää tilastojulistekilpailun sivulta ja ilmoita joukkueesi mukaan.

Lisätietoa: tilastokilpailut@stat.fi

Kuvassa logot ja tekstit Poster Competition ISLP, Tilastokeskus, MAOL, Suomen tilastoseura.