Tilasto-olympialaiset 2022–2023 – tuleeko seuraava olympiavoittaja Suomesta?
Vuotuiset ja nyt jo kuudetta kertaa järjestettävät kansainväliset tilasto-olympialaiset ovat hyvässä vauhdissa. Joukkueet on nyt kasattu, kiitos ilmoittautuneille!
Kilpailu on suunnattu yläkoululaisille ja lukiolaisille sekä toisen asteen ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille. Suomen tilasto-olympialaiset on osa Euroopan tilastokilpailua, jonka järjestäjänä on Euroopan tilastovirasto Eurostat. Osa kilpailun rahoituksesta tulee Eurostatilta. Kansainvälisessä kilpailussa on joukkueita 19 eri Euroopan maasta.
Kilpailu innostaa tutustumaan tilastoihin sekä kannustaa soveltamaan tilasto-osaamista käytännössä. Siinä testataan tilastollisia perustaitoja sekä kykyä hakea, tulkita ja analysoida tilastollisia tietoja. Osallistua voi 1–3 hengen joukkueilla.
Euroopalaisen kilpailun sivulle
Kilpailun kulku
Kilpailussa on kaksi osiota: kansallinen ja eurooppalainen. Kilpailun ensimmäinen vaihe tehdään monivalintatehtävinä, jotka sisältävät perustaitotestin sekä tilastotiedon hakua ja tulkintaa. Jatkoon päässeet joukkueet toteuttavat kansallisena finaalitehtävänä pienen tilastollisen tutkimuksen.
Kansallisen kilpailun kaksi parasta joukkuetta/kategoria jatkavat Euroopan finaaliin, jonne tehdään lyhyt tilastoaiheinen video annetusta aiheesta. Lisäksi Tilastokeskus järjestää neljännen kerran yleisöäänestyksen videoista.
Suomessa kansalliseen kilpailuun osallistutaan suomeksi, mutta siihen sisältyy myös englanninkielistä materiaalia. Euroopan finaalivideon kielenä voi olla kansalliskieli tai englanti, kuitenkin siten, että videon tekstitettynä kielenä on englanti.
Kilpailun kulku kaaviona (png, ei saavutettava)
Katso tilasto-olympialaisia esittelevä video YouTubessa
Tilasto-olympialaisia esittelevän videon tekstiversio
Materiaaleja
- Tilasto-olympialaiset 2022–2023, juliste (jpg)
- Tilasto-olympialaiset 2021–2022, Tieto&trendit-blogi
- Tilasto-olympialaiset 2021–2022, voittajien ja opettajien haastatteluvideo (YouTube)
- Tiedosta tulevaisuus -podcastit (1. Tiedonhaku ja hyvät tiedonlähteet, 2. Tiedon visualisointi ja 3. Tilastotiedon merkitys yhteiskunnassa)
- Eurostatin podcast kilpailusta (Spotify)