Denna statistik har lagts ned.

Statistiska uppgifter om detta ämne publiceras i samband med en annan statistikgren.

Statistiska uppgifter om detta ämne publicerade efter 5.4.2022.

Denna sida är arkiverad.

Landsindelning och definitioner på tjänster

Landsindelning

EU15-länder      Landskod      Andra länder      Landskod     
Belgien BE Estland EE
Danmark DK Förenta Staterna US
Frankrike FR Indien IN
Grekland GR Japan JP
Irland IE Kanada CA
Italien IT Kina CN
Luxemburg LU Norge NO
Nederländerna NL Ryssland RU
Portugal PT Schweiz CH
Spanien ES den övriga världen 99
Storbritannien GB    
Sverige SE    
Tyskland DE    
Österrike AT    

 

Tjänsteindelning

 

223 Fraktavgifter för transporttjänster

Punkten omfattar alla de ersättningar som finska företag betalat till utländska företag för transporttjänster, om transporterna varit landsvägstransporter. Användningen av transporttjänsterna kan gälla både export och import och ytterligare cabotage och transithandel. Fraktförsäkringar och avgifter för reparation av transportutrustning förs inte hit.

246 Post- och kurirtjänster

Post- och kurirtjänster omfattar skickande, utdelning och avhämtning av brev, paket, tidningar m.m. samt postboxtjänster. Till posttjänsterna hör också försäljning av frimärken och postanvisningar.

247 Telekommunikationstjänster

Telekommunikationstjänster omfattar telefon-, telex-, telegram-, kabel-, satellit-, e-post- och telekonferenstjänster. Också nättjänster inom företagslivet hör till den här gruppen, liksom backbone-tjänsterna och 'online-access'-tjänsterna på Internet.

Till listan

250 Byggande utomlands

Då det gäller utrikeshandel med tjänster avser byggande utomlands att en inhemsk ekonomisk enhet (ett företag) utför ett kortvarigt (rekommendationen är kortare än ett år) bygg- eller installationsprojekt i utlandet förr en utländsk ekonomisk enhet. Projektet kan omfatta byggande, reparationsbyggande, installation eller rivning. Byggande utomlands täcker alla tjänster som är en väsentlig del av byggavtalet. Här ingår beredning av byggplatsen, uppförande av byggnader, anläggningsbyggande, installation och hopsättning av maskiner, slutföringsskedet av arbetet på byggnaden och omgivningen (finslipningen) samt övriga byggtjänster, såsom hyrande av byggnads- och rivningsmaskiner med användare.

Hyrande av maskiner utan manskap hör inte till byggtjänster utan till bruksleasing (jfr kod 272). Installationsutrustning som används vid installation ingår i byggtjänsterna. Till byggande utomlands räknas inte arbeten i anslutning till beredning av gruva eller olje- eller gasfält. Byggande utomlands omfattar inte heller rening av förstörd marksubstans. Sådana arbeten hör till posten 281.

En ekonomisk enhet definieras inte som inhemsk eller utländsk enligt ägandet, utan på basis av i vilket land det s.k. ekonomiska intressecentrumet ligger, dvs. enligt det land där enheten har stadigvarande verksamhet. Det ekonomiska intressecentrumet för ett företag, vars dotterbolag eller filial verkar i Finland är exempelvis i Finland. Ett företag av det här slaget är därmed en inhemsk ekonomisk enhet vad gäller betalningsbalansen. Likaså är ett inhemskt företags dotterbolag eller filial med stadigvarande verksamhet i utlandet en utländsk ekonomisk enhet.

Byggande utomlands bokförs två gånger, nämligen under byggande utomlands, inkomster, och byggande utomlands, utgifter. Som inkomster antecknas bruttoinkomsten av byggprojekt enligt definitionen ovan. Som utgifter antecknas de kostnader av projekten som uppstått utomlands. Kostnader av det här slaget är:

1) Värdet av byggnadsmaterial som exporterats för projekten
2) Värdet av varor och tjänster som anskaffats i byggnadslandet för projekten
3) Värdet av varor och tjänster som importerats från tredjeland till byggnadslandet för projekten
4) Löner och andra löntagarersättningar som betalats i byggnadslandet för arbete som utförts för projektet

Till listan

250 Byggande i Finland

I fråga om utrikeshandel med tjänster avser byggande i Finland att en utländsk ekonomisk enhet (ett företag) utför ett kortvarigt (rekommendationen är kortare än ett år) byggnads- eller installationsprojekt på finländskt område för en inhemsk ekonomisk enhet. Byggande i Finland är begreppsmässigt identiskt med byggande utomlands. Se definitionen ovan.

Byggande i Finland bokförs en gång, vilket innebär att utgifterna bokförs. Som utgift antecknas ersättning som betalats till ett utländskt företag för byggande i Finland.

Till listan

260 Finansiella tjänster

Finansiella tjänster är tjänster i anslutning till förmedling och stöd av finansiering (exkl. de tjänster som erbjuds av pensionsförsäkringsbolag och pensionskassor och som ingår i försäkringstjänster). I finansiella tjänster ingår de tjänster som erbjuds i samband med finansieringsinstrument samt övriga tjänster i anslutning till finansiering som t.ex. rådgivnings-, förvarings- och portföljförvaltningstjänster.

I de finansiella tjänsterna ingår

  • kommissioner och avgifter (explicita och implicita), som är förknippade med finansiella transaktioner (som t.ex. lån och insättningar, kreditlimiter, finansieringsleasing, factoringfinansiering, derivatinstrument, emission av värdepapper och clearing)
  • rådgivningstjänster
  • förvaringstjänster
  • portföljförvaltningstjänster
  • tjänster förknippade med företagsfinansiering och riskkapital
  • tjänster förknippade med kreditkort och övrig borgen för krediter
  • serviceavgifter vid valutaväxling (explicita och implicita, dvs. kursskillnaden mellan medelkursen och försäljnings- eller köpkursen)
  • kreditvärdighetsbedömning

I de finansiella tjänsterna ingår inte

  • räntor på insättningar, lån, finansieringsleasing och skuldpapper
  • utdelningar
  • pensionsförsäkringar och övriga försäkringstjänster
  • tjänster som bankerna erbjuder och som inte gäller finansiering
  • vinster och förluster vid anskaffning och försäljning av värdepapper

Till listan

263 Datatekniktjänster

Datatekniktjänster omfattar utveckling, planering och styrning av datasystem samt program. Dit hör också utveckling och produktion av tillämpningar, underhåll och installation samt maskinvarukonsultering, underhåll och reparation av datorer och kringutrustning. Till gruppen förs också konsultering och utbildning i anslutning till datateknik samt övriga databehandlingstjänster såsom registrering, tabellering, försäljning av serverutrymme för registrering av en kunds webbsidor (web page hosting services).

Licenser och royaltyer som gäller programvara och andra bruksrätter bokförs i punkt 266 Royaltyer och licensavgifter. Datatekniktjänster omfattar inte massproducerade program, eftersom dessa statistikförs som varor.

Till listan

264 Informationstjänster

Informationstjänster omfattar nyhetsbyrå- och databastjänster. Nyhetsbyråtjänsterna inbegriper bl.a. anskaffning av nyheter, fotografier och artiklar för medierna. Databastjänsterna omfattar bl.a. databassökningar och datorförmedlade söktjänster, datalagring och -distribution samt begreppsbildning för databaser. Avgifter för databastjänster som inte kan särskiljas från anknytande telekommunikationstjänster bokförs i denna grupp om avgifterna för telekommunikationstjänsterna är mindre än avgifterna för databastjänster.

Till listan

266 Royaltyer och licensavgifter

Royaltyinkomster och -utgifter samt licensinkomster och -utgifter uppstår:

1) vid användning av immateriell vara, som varumärke, copyright, patent, produktionsprocess eller -teknik, design, modell, produktionsrättighet, franchising eller dataprogram eller

2) vid sådan användning av producerat original eller prototyp som bygger på licensavtal eller upphovsrätt så som manuskript eller film.

Den royaltyinkomst som företaget får bokförs under export av tjänster och den royaltyutgift som företaget betalar bokförs under import. Royalty- och licensavgifter inbegriper inte utgifter för köp eller inkomster av försäljning av varumärke, copyright o.d.

Till listan

269 Förmedlingshandel och andra tjänster i anslutning till utrikeshandel

Förmedlingshandel och annan export av tjänster i anslutning till utrikeshandel bedrivs i allmänhet av företag som importerar varor och tjänster o.d. och får provision av ett utländskt företag för importen av varorna i fråga till Finland. Förmedlingsprovisionen bokförs i blankettpunkt 269 export. Import av tjänster i anslutning till utrikeshandel äger rum då ett företag betalar ersättning till ett utländskt företag för marknadsföring och distribution i utlandet av det finländska företagets produkter.

Övriga tjänster i anslutning till utrikeshandel är kommissioner och förmedlingsprovisioner som dealers och agenter får på handel med varor och tjänster. Till denna grupp hör bl.a. fartygs- och flygplanshandel samt auktionsverksamhet. Inkomsten av tjänsten bokförs som export och den ersättning som betalas för tjänsten bokförs som import oberoende av varuflödets riktning.

Förmedlingshandel inbegriper också köp av vara från ett utländskt företag och återförsäljning av varan till ett annat utländskt företag. Under processen överförs inte varan från den utländska säljaren till det inhemska företaget i Finland ej heller från Finland till utlandet. Värdet på förmedlingstjänsten är skillnaden mellan förnödenhetens anskaffnings- och återförsäljningspris. Om förnödenhetens återförsäljningspris är lägre än anskaffningspriset, antecknas exporten som negativ.

Till listan

272 Bruksleasing

Gruppen omfattar bl.a. hyrning av fartyg, flygplan och transportutrustning, såsom bilar, containrar, tågvagnar utan besättning eller manskap. Uthyrning till ett utländskt företag/en utländsk person bokförs under export av tjänster. Posten omfattar inte finansieringsleasing (serviceavgifter för dessa bokförs i finansiella tjänster) inte heller hyrning av telekommunikationslinjer (lyder under telekommunikationstjänster) eller hyrning av fastigheter och lokaliteter (lyder under posten 'tjänster som inte hör till någon annan grupp mellan dotter- och intressebolag och filialer') eller uthyrning av bilar till turister (uppges i resetjänster, som inte omfattas av denna förfrågan).

274 Juridiska tjänster, bokföringstjänster, administrativa tjänster och PR-tjänster

Gruppen omfattar juridisk rådgivning och representation i juridiska ärenden, beredning av juridiska dokument och instrument. Posten omfattar också konsulttjänster inom certifiering, revisions- och bokföringstjänster, skatterådgivning och beredning av beskattningsdokument, analys av bokslutsuppgifter, ledningskonsultering, ledningsrevision, imageutveckling och annan PR-verksamhet.

Till listan

278 Reklam-, marknadsföringsundersökning och opinionsmätningar

Gruppen omfattar reklambyråers planering, utförande och marknadsföring av reklam, utgivning av reklam i dagstidningar, tidskrifter, radio, television och andra medier. Omfattar köp och försäljning av reklamutrymme, mässtjänster, redaktionstjänster och telemarknadsföring. Till gruppen hör också tjänster i anslutning till marknadsföringsundersökningar och gallupar samt främjande av produktförsäljning i utlandet.

Till listan

279 Forskning och utveckling (F&U)

Gruppen omfattar sådana avgifter i anslutning till forskning och utveckling som är förknippade med grundforskning och tillämpad forskning och/eller experimentell utveckling av nya produkter och processer. F&U omfattar också forskning inom sociala och humanistiska branscher, men inte marknadsföringsundersökning (hör till post 278) och inte heller tekniska undersökningar (hör till post 280).

280 Arkitekttjänster, ingenjörstjänster och andra tekniska tjänster

Gruppen omfattar konsult- och planeringstjänster i tekniska frågor samt projektuppföljningstjänster. Inbegriper arkitekttjänster som gäller stadsplanering och landskapsarkitektur samt kartframställnings-, produkttestnings- och certifieringstjänster och tekniska granskningstjänster. Posten innehåller också export av tjänster (försäljning) och import av tjänster (köp) i anslutning till projektledning efter slutfört projekt. Omfattar bl.a. arkitektonisk planering och projektplanering av städers och andra instansers utvecklingsprojekt, där man planerar ett 'nyckelfärdigt' projekt (t.ex. dammar, broar, flygfält).

Till listan

281 Jord- och skogsbrukstjänster samt gruvdrifts- och förädlingstjänster

Gruppen omfattar anskaffning av lantbruksmaskiner med förare samt tjänster för skörd, bekämpning av ohyra och skogsbruk, jakt, fiske o.d. tjänster som köps av ett utländskt företag eller säljs till ett utländskt företag.

I posten ingår också tekniska tjänster i anslutning till olje- och gasfält, borrning, byggande av oljeborrtorn, reparation och nedmontering av oljeborrtorn samt mineralprospektering och undersökning samt underhålls-, borrnings-, gransknings- och reparationstjänster för gruvor.

Posten omfattar också behandling, upplagring och förstörande av avfall, förhindrande av förorening, rening, miljökonsultering, miljörevision.

Till listan

284 Diverse företagstjänster, som inte hör till någon annan grupp

Gruppen omfattar personalrekryteringstjänster, säkerhets- och undersökningstjänster, översättnings- och tolktjänster, fotograferingstjänster och byggnadsstädtjänster.

285 Tjänster som inte hör till någon annan grupp mellan dotter- och intressebolag och filialer

I posten ingår avgifter för allmänna administrativa kostnader (management fee) mellan utländskt dotterbolag och finländskt moderbolag (eller mellan finländskt dotterbolag och utländskt moderbolag). Erhållna avgifter bokförs under export av tjänster och betalda avgifter bokförs under import av tjänster

Posten omfattar också tillgångar som moderbolaget överför till dotterbolaget för att täcka löpande kostnader i stil med hyror och upprätthållande av verksamheten, men inte investeringar. Den inbegriper också alla sådana tjänster mellan moderbolaget och dotterbolaget som inte kan föras till någon annan tjänstepost.

Till listan

288 Audiovisuella tjänster och därmed förknippade tjänster

Audiovisuella tjänster, såsom filmproduktion för film eller video, produktion av radio- och televisionsprogram, musikinspelning, provisioner till producenter, regissörer och skådespelare och provisioner på distributionsrättigheter.

Gruppen omfattar också provisioner till utländska uppträdare, producenter o.d. som betalats för teater- och musiktjänster, idrotts- och cirkusevenemang.

Gruppen inbegriper inte köp/försäljning av filmer, televisions- och radioprogram, inspelad musik, kompositioner och böcker.

Till listan

289 Övriga personliga tjänster, kultur- och rekreationstjänster

Gruppen omfattar utbildning av anställda och avgifter i anslutning till den samt olika slag av kultur- och rekreationstjänster (t.ex. biblioteks-, musei-, arkivtjänster och andra kultur- och idrottstjänster). Inbegriper också hälsovårdstjänster som givits på platsen.

982 Tjänster som inte hör till någon annan grupp

Till denna grupp hör alla de tjänster, som inte kan indelas enligt ovannämnda tjänstetyper.

Till sidans början


Senast uppdaterad 19.4.2006

Instruktion för hänvisning:

Statistik: Utrikeshandel med tjänster [e-publikation].
ISSN=1798-3517. 2003, Landsindelning och definitioner på tjänster . Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 26.4.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/pul/2003/pul_2003_2005-02-07_luo_001_sv.html