Px-koodisto ammatti (2010)

7511 Lihanleikkaajat, kalankäsittelijät ym.

Teurastavat, perkaavat, puhdistavat, fileoivat ja leikkaavat lihaa ja kalaa; poistavat niistä luita tai ruotoja ja esivalmistavat niistä ruoka-aineita. Säilövät lihaa, kalaa tms. sekä niistä valmistettuja elintarvikkeita kuivaamalla, suolaamalla tai savustamalla.

Tähän luokkaan kuuluvat myös sellaiset pienyrittäjät, jotka ovat erikoistuneet lihan ja kalan käsittelyyn ja tuore-elintarvikkeiden tai muiden ruokajalosteiden valmistamiseen, ja jotka käsittelevät itse ruhot tai pyydetyn kalan myytäviksi tuotteiksi. Tavalliset lihan ja kalan vähittäiskauppiaat kuuluvat luokkaan 5221.

Tehtäviä:
- eläinten teurastaminen, nylkeminen ja siistiminen
- luiden tai ruotojen poistaminen lihasta ja kalasta, lihan ja kalan leikkaaminen ja fileointi sekä käsitteleminen myyntiä tai jatkojalostusta varten
- ainesosien käsittely ja esim. makkaroiden, kalapullien yms. tuotteiden valmistaminen lihamyllyjen, sekoittimien ja makkarasuppiloiden avulla
- lihan, kalan, nilviäisten yms. ruoka-aineiden, kypsentäminen, säilöminen, savustaminen jne. myyntiä varten
- lihan, kalan yms. savustaminen
- lihan, kalan ja muiden vastaavien ruoka-aineiden paistaminen tai muu valmistaminen myytäväksi
- tuotteiden pakkaaminen, punnitseminen ja hinnoittelu valmistusprosessin yhteydessä

Esimerkkejä:
- lihanleikkaaja
- kalanleikkaaja
- teurastaja
- kalansavustaja
[1]

Tähän ei kuulu

- pienkauppias (5221)
- lihavalmistetyöntekijä (elintarviketeollisuus) (8160)
- kalankäsittelijä (elintarviketeollisuus) (8160) [1]


...