Tästä tilastosta on olemassa uudempi julkaisu

Tuorein julkaisu: Palvelualojen liikevaihtokuvaaja 2020, toukokuu

Julkaistu: 15.12.2015

Palvelujen liikevaihto kasvoi heinä-syyskuussa 3,1 prosenttia vuoden takaisesta

Tilastokeskuksen mukaan palvelualojen liikevaihto kasvoi kolmannella vuosineljänneksellä 3,1 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Vuotta aiemmin samalla ajanjaksolla liikevaihto kasvoi 3,8 prosenttia. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Palvelualojen liikevaihdon kolmen kuukauden vuosimuutos (TOL 2008)

Palvelualojen liikevaihdon kolmen kuukauden vuosimuutos (TOL 2008)

Kolmannella vuosineljänneksellä liikevaihto kasvoi lähes kaikilla palvelualojen päätoimialoilla vuodentakaisesta. Liikevaihdon kasvu oli nopeinta sekä ammatillisessa, tieteellisessä ja teknisessä toiminnassa että kiinteistöalalla, joissa kasvua kertyi molemmissa 6,7 prosenttia vuodentakaisesta. Ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan alatoimialoista parhaiten liikevaihto kehittyi tieteellisessä tutkimuksessa ja kehittämisessä, jossa kasvua kertyi 13,5 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta.

Palvelualojen päätoimialoista hallinto- ja tukipalvelutoiminnan liikevaihto kasvoi myös reippaasti heinä-syyskuussa, ollen 4,8 prosenttia plussalla vuodentakaisesta. Hallinto- ja tukipalvelutoiminnan alatoimialoista suotuisimmin kehittyi työllistämistoiminta, jonka liikevaihto nousi 9,2 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta. Päätoimialoista myös majoitus- ja ravitsemistoiminnassa yllettiin 4,1 prosentin kasvuun: ravitsemistoiminta kasvoi 4,2 prosenttia ja majoitus 3,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Informaation ja viestinnän liikevaihdon pitkään jatkunut voimakas kasvuvauhti on hidastunut kolmannella vuosineljänneksellä 3,1 prosenttiin edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Heikoiten alatoimialoista kehittyi kustannustoiminta, jonka liikevaihto laski 4,6 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Merkittävä muutos liikevaihdon kehityksessä on tapahtunut ohjelmistoalalla, jonka liikevaihto kasvoi kolmannella neljänneksellä enää 4,1 prosenttia. Tammi-kesäkuussa ala oli vielä lähes 20 prosentin kasvussa.

Palvelualojen päätoimialoista heikoiten kehittyi edelleen kuljetus ja varastointi, jossa liikevaihto väheni kolmannella vuosineljänneksellä 0,6 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Tarkasteltaessa liikevaihdon kehitystä tarkemmin voidaan havaita, että kehitys poikkeaa alatoimialoilla toisistaan. Maa- ja rautatieliikenteen liikevaihto pieneni 1,7 prosenttia, kun samaan aikaan vesiliikenteen liikevaihto nousi 8,4 prosenttia.


Lähde: Palvelualojen liikevaihtokuvaaja, Tilastokeskus

Lisätietoja: Anna Muurainen 029 551 2670, Aki Niskanen 029 551 2657, palvelut.suhdanne@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Mari Ylä-Jarkko

Julkaisu pdf-muodossa (274,7 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Liitetaulukot

Kuviot
Laatuselosteet
Tietojen tarkentuminen

Päivitetty 15.12.2015

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Palvelualojen liikevaihtokuvaaja [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-0971. syyskuu 2015. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 9.8.2020].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/plv/2015/09/plv_2015_09_2015-12-15_tie_001_fi.html