Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.

5.4.2022 jälkeen julkaistuja tilastotietoja tästä aiheesta

Tämä sivu on arkistoitu.

Teollisuus toimialoittain ja alueittain 2006

Palkatun henkilöstön määrä lisääntyi hieman koko teollisuudessa

Palkatun henkilöstön määrä oli koko teollisuudessa (C, D, E) vajaat 416 000 henkilöä vuonna 2006 lisääntyen 0,3 prosenttia edellisvuodesta. Palkatun henkilöstön määrä kasvoi yli 1 000 henkilöllä vuodesta 2005. Mineraalien kaivussa (C) palkatun henkilöstön määrä kasvoi 6 prosenttia vuotta aiemmasta.

Tehdasteollisuus (D) työllisti noin 396 000 henkilöä palkatun henkilöstön määrän lisääntyessä 0,2 prosenttia edellisvuodesta. Henkilöstön määrä kasvoi 700 henkilöllä vuotta aiemmasta. Henkilöstön määrä lisääntyi kone- ja metallituoteteollisuudessa lähes 4 prosenttia. Kaikissa muissa tehdasteollisuuden pääryhmissä palkatun henkilöstön määrä väheni. Eniten henkilöstön määrä supistui tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa, yli 5 prosenttia sekä metsäteollisuudessa ja elintarviketeollisuudessa, molemmissa lähes 3 prosenttia. Kemianteollisuudessa henkilöstön määrä väheni lähes 2 prosenttia.

Sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa (E) palkatun henkilöstön määrä lisääntyi yli 2 prosenttia. Alalla työskenteli yli 15 000 henkilöä vuonna 2006.

Palkatun henkilöstön määrä koko teollisuudessa vuosina 2005 ja 2006 lkm (1000 henkilöä)

Palkatun henkilöstön määrä koko teollisuudessa vuosina 2005 ja 2006 lkm (1000 henkilöä)

Palkattuun henkilöstöön luetaan kaikki henkilöt, jotka työskentelevät toimipaikassa tai toimipaikan lukuun. Se jaotellaan palkattuihin toimihenkilöihin ja työntekijöihin pl. itsenäiset yrittäjät. Henkilöiden lukumäärät ilmoitetaan tilikauden keskimääräisinä lukuina.

Tuotannon jalostusarvo kasvoi teollisuudessa yli 9 prosenttia edellisvuodesta

Koko teollisuuden (C, D, E) jalostusarvo kasvoi runsaat 9 prosenttia yltäen 36,3 miljardiin euroon vuonna 2006. Mineraalien kaivussa jalostusarvo lisääntyi merkittävästi, yli 40 prosenttia. Tehdasteollisuuden tuotannon jalostusarvo kasvoi lähes 9 prosenttia yltäen 32,6 miljardiin euroon.

Tehdasteollisuuden jalostusarvo lisääntyi kaikilla päätoimialoilla. Eniten jalostusarvo kasvoi metallien jalostuksessa, 39 prosenttia, metsäteollisuudessa, 17 prosenttia sekä elektroniikka- ja sähköteollisuudessa, 9 prosenttia. Myös kone- ja metallituoteteollisuudessa jalostusarvo lisääntyi yli 8 prosenttia sekä tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa 2 prosenttia vuotta aiemmasta. Elintarviketeollisuudessa tuotannon jalostusarvo kasvoi runsaan prosentin. Kemianteollisuudessa tuotannon jalostusarvo pysyi edellisvuoden tasolla, kasvua oli 0,2 prosenttia.

Sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa jalostusarvo kasvoi 10 prosenttia edellisvuodesta.

Jalostusarvon muutos teollisuuden päätoimialoilla vuodesta 2005 vuoteen 2006 sekä vuodesta 2004 vuoteen 2005, prosenttia

Jalostusarvon muutos teollisuuden päätoimialoilla vuodesta 2005 vuoteen 2006 sekä vuodesta 2004 vuoteen 2005, prosenttia

Jalostusarvo mittaa toimipaikan varsinaisessa tuotantotoiminnassa eri tuotannontekijöiden tuottamaa yhteenlaskettua arvonlisäystä. Jalostusarvo lasketaan tuotantotoiminnasta saatujen tuottojen ja toiminnasta aiheutuneiden kustannusten erotuksena. Tuottoihin sisältyy myös toimipaikan toimitukset yrityksen toisille toimipaikoille ja kustannuksiin hankinnat yrityksen toisilta toimipaikoilta. Määritelmän mukaan kustannuksiin ei sisällytetä toimipaikan työvoimasta aiheutuvia kustannuksia.

Investoinnit lisääntyivät koko teollisuudessa lähes 3 prosenttia

Käyttöomaisuuden investoinnit lisääntyivät koko teollisuudessa lähes 3 prosenttia vuonna 2006. Mineraalien kaivussa investoinnit kasvoivat myös lähes 3 prosenttia edellisvuodesta. Tehdasteollisuudessa investoinnit lisääntyivät runsaat 3 prosenttia vuotta aiemmasta. Koko teollisuuden yhteenlasketut investoinnit käyttöomaisuuteen olivat 4,2 miljardia euroa, josta tehdasteollisuuden osuus oli yli 3 miljardia euroa.

Tehdasteollisuudessa investoinnit lisääntyivät eniten kone- ja metallituoteteollisuudessa, yli 15 prosenttia sekä kemianteollisuudessa, 10,5 prosenttia. Voimakkaimmin investoinnit sen sijaan vähenivät metallien jalostuksessa, runsaat 12 prosenttia sekä elektroniikka- ja sähköteollisuudessa, vajaat 9 prosenttia.

Sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa investoinnit käyttöomaisuuteen lisääntyivät yli prosentin vuotta aiemmasta.

Investoinnit yhteensä koko teollisuudessa vuosina 2005 ja 2006 (milj. euroa)

Investoinnit yhteensä koko teollisuudessa vuosina 2005 ja 2006 (milj. euroa)

Käyttöomaisuuden investoinnit käsittävät aineellisen käyttöomaisuuden hankinnat ja perusparannukset, joista on vähennetty käyttöomaisuuden myynnit. Aineelliseen käyttöomaisuuteen kuuluvat koneet, kalusto ja kuljetusvälineet, rakennukset ja rakennelmat, maa- ja vesialueet sekä muu aineellinen käyttöomaisuus. Muuhun aineelliseen käyttöomaisuuteen sisältyvät sora-, malmi-, turve- yms. luonnonvarat ja aineelliset oikeudet. Käyttöomaisuuden investoinnit käsittävät myös rakennusten ja rakennelmien ennakkomaksujen lisäykset, joista on vähennetty ennakkomaksujen vähennykset. Ennakkomaksuja koneisiin ja laitteisiin ei sen sijaan sisällytetä käyttöomaisuuden investointeihin.

Itä-Uusimaa oli edelleen teollistunein maakunta vuonna 2006

Teollistunein maakunta oli edelleen Itä-Uusimaa, jossa jalostusarvon kertymä asukasta kohti oli 15 975 euroa. Pohjanmaalla jalostusarvoa kertyi asukasta kohti 9 244 euroa ja Satakunnassa 9 123 euroa. Vähiten jalostusarvoa asukasta kohti kertyi Ahvenanmaan maakunnassa, 3 139 euroa. Koko maan keskiarvo koko teollisuuden jalostusarvon kertymässä asukasta kohti oli 6 898 euroa vuonna 2006.

Maakunnan jalostusarvo jaettuna maakunnan asukasluvulla koko teollisuudessa vuonna 2006 (euroa)

Maakunnan jalostusarvo jaettuna maakunnan asukasluvulla koko teollisuudessa vuonna 2006 (euroa)

Loviisan seutukunta tuottavuusvertailun kärjessä vuonna 2006

Kuviossa näkyy työn tuottavuus koko teollisuudessa (jalostusarvo/henkilöstö yhteensä) seutukunnittain (20 tuottavinta) vuonna 2006. Tuottavuuden tasoa seutukunnassa selittää eniten toimiala. Tuottavuusvertailun kärjessä oli Loviisan seutukunta (216 472 euroa), jonka jalostusarvosta suurin osa syntyy sähköhuollosta. Porvoon seutukunnassa suurin osa jalostusarvosta muodostuu kemianteollisuudesta ja Kemi-Torniossa metallien jalostuksesta ja metsäteollisuudesta. Metallien jalostus ja kemianteollisuus ovat tärkeimmät toimialat Kokkolan seutukunnassa. Salon seutukunnassa suurin osa jalostusarvosta muodostuu toimialalla 30–33 eli elektroniikkatuotteiden valmistuksesta. Koko maan jalostusarvo työntekijää kohden oli 85 836 euroa vuonna 2006, kun se vuotta aiemmin oli 78 791 euroa.

Tuottavuus koko teollisuudessa seutukunnittain TOP 20 vuonna 2006 (1 000 euroa)

Tuottavuus koko teollisuudessa seutukunnittain TOP 20 vuonna 2006 (1 000 euroa)

Työn tuottavuus vuonna 2006

Jalostusarvo / tehdyt työtunnit

Työn tuottavuutta mitattiin jakamalla jalostusarvo tehtyjen työtuntien määrällä. Suurinta työn tuottavuus oli sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa, 128 euroa. Tehdasteollisuudessa jalostusarvo tehtyä työtuntia kohden oli 51 euroa vuonna 2006. Metallien jalostuksessa työn tuottavuus oli 87 euroa, lisäystä oli 25 euroa edellisvuodesta. Elektroniikka- ja sähköteollisuudessa jalostusarvo tehtyä työtuntia kohden oli 76 euroa ja metsäteollisuudessa 57 euroa. Jalostusarvo jaettuna tehtyjen työtuntien määrällä oli keskimääräistä pienempää kone- ja metallituoteteollisuudessa, elintarviketeollisuudessa, tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa sekä huonekalujen valmistuksessa.

Jalostusarvo jaettuna tehtyjen työtuntien määrällä koko teollisuudessa vuonna 2006 (euroa / työtunti)

Jalostusarvo jaettuna tehtyjen työtuntien määrällä koko teollisuudessa vuonna 2006 (euroa / työtunti)

Jalostusarvo / henkilöstö

Työn tuottavuutta mitattiin jakamalla jalostusarvo palkatun henkilöstön lukumäärällä. Työn tuottavuus oli vuonna 2006 keskimääräistä selvästi suurempaa sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa, 211 214 euroa. Edellisvuoteen verrattuna työn tuottavuus kasvoi alalla vajaat 8 prosenttia. Tehdasteollisuudessa jalostusarvo palkattua henkilöä kohden oli 82 263 euroa, nousua vuodesta 2005 oli lähes 9 prosenttia.

Metallien jalostuksessa työn tuottavuus (139 572) kasvoi selvästi, 39,5 prosenttia edellisvuodesta. Elektroniikka- ja sähköteollisuudessa jalostusarvo palkattua henkilöä kohden oli 127 692 euroa, lisäystä edellisvuodesta oli yli 9 prosenttia. Metsäteollisuudessa työn tuottavuus (90 678) lisääntyi 20,5 prosenttia vuotta aiemmasta. Jalostusarvo jaettuna palkatun henkilöstön lukumäärällä oli keskimääräistä pienempää kone- ja metallituoteteollisuudessa, elintarviketeollisuudessa, tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa sekä huonekalujen valmistuksessa.

Jalostusarvo jaettuna palkatun henkilöstön lukumäärällä koko teollisuudessa vuonna 2006 (1000 euroa/henkilö)

Jalostusarvo jaettuna palkatun henkilöstön lukumäärällä koko teollisuudessa vuonna 2006 (1000 euroa/henkilö)

Henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta

Henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta oli tehdasteollisuudessa 55 prosenttia vuonna 2006. Suurimmat henkilöstökulujen osuudet jalostusarvosta olivat työvoimavaltaisilla aloilla kuten huonekalujen valmistuksessa, kone- ja metallituoteteollisuudessa sekä tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa.

Henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta oli keskimääräistä vähäisempää pääomaintensiivisillä toimialoilla kuten kemianteollisuudessa, 45 prosenttia. Metallien jalostuksessa henkilöstökulujen osuus (37 %) jalostusarvosta pieneni eniten, 23 prosenttia vuodesta 2005. Elektroniikka- ja sähköteollisuudessa henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta oli 43 prosenttia. Pienintä henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta oli sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa, 23 prosenttia vuonna 2006.

Henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta koko teollisuudessa toimialoittain vuonna 2006, prosenttia

Henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta koko teollisuudessa toimialoittain vuonna 2006, prosenttia

Työvoimavaltaisilla toimialoilla tarkoitetaan toimialoja, joilla kiinteää pääomaa on vähän suhteessa työvoimakuluihin. Pääomavaltaisilla toimialoilla tarkoitetaan toimialoja, joilla kiinteää pääomaa on runsaasti suhteessa työvoimakuluihin.

Tuottavuus suuruusluokittain

Tehdasteollisuuden suurten, vähintään 750 henkilöä työllistävien toimipaikkojen tuottavuus oli edelleen omaa luokkaansa vuonna 2006. Näiden toimipaikkojen henkilöä kohden laskettu jalostusarvo oli 151 969 euroa, kun se minitoimipaikoissa, eli alle 20 henkilöä työllistävissä toimipaikoissa oli 59 892 euroa. Suurten toimipaikkojen tuottavuus lisääntyi yli 13 prosenttia, kun henkilöstön määrä supistui runsaan prosentin. Minitoimipaikkojen henkilöä kohden laskettu jalostusarvo sen sijaan väheni lähes 5 prosenttia, kun henkilöstön määrä lisääntyi 2,5 prosenttia.

500–749 henkilöä työllistävissä toimipaikoissa tuottavuus kohosi yli 10 prosenttia, kun henkilöstön määrä supistui lähes 10 prosenttia. 100–249 henkilöä työllistävissä toimipaikoissa tuottavuus kasvoi reippaasti, runsaat 14 prosenttia ja henkilöstön määrä lisääntyi lähes prosentin. 250–499 henkilöä työllistävissä toimipaikoissa tuottavuus lisääntyi reilun prosentin ja henkilöstön määrä kasvoi lähes 7 prosenttia.

Tehdasteollisuuden toimipaikkojen tuottavuus suuruusluokittain vuosina 2005 ja 2006 (1 000 euroa / henkilö)

Tehdasteollisuuden toimipaikkojen tuottavuus suuruusluokittain vuosina 2005 ja 2006 (1 000 euroa / henkilö)

Kuviossa tuottavuus = jalostusarvo / palkattu henkilöstö

Suuret toimipaikat = vähintään 750 henkilöä työllistävät

Minitoimipaikat = alle 20 henkilöä työllistävät

Keskikoon mittarit ja keskittymisen mittari, C-indeksi vuonna 2006

Keskiarvo ja mediaani on laskettu muuttujasta: henkilöstömäärä yhteensä (sis. yrittäjät + palkattu henkilöstö). Painotettu keskiarvo ja mediaani antavat oikeamman kuvan toimipaikkatilaston toimialojen keskikoon rakenteesta. Tässä taulukossa keskittymisaste kuvaa neljän suurimman toimipaikan tuotantotoiminnan osuutta (%) kyseisen toimialan bruttoarvosta.

Keskikoon mittarit ja keskittymisen mittari, C-indeksi toimialoittain 2-numerotasolla vuonna 2006 (tilastoyksikkönä toimipaikka)

  Henkilöstömäärä yhteensä Bruttoarvo
Toimiala 2-numerotaso Aritmeettinen keskiarvo Painotettu keskiarvo Mediaani Painotettu mediaani Keskittymisaste, %
10 Kivi- ja ruskohiilen kaivu 2,3 39,5 0,6 10 59,2
14 Muu mineraalien kaivu 6,1 99,3 1,1 26 32,0
15 Elintarvikkeiden ja juomien valm. 18,6 232,9 2,1 131 15,5
17 Tekstiilien valmistus 5,2 201,0 0,5 63 33,2
18 Vaatteiden valmistus 3,6 113,4 0,4 52 32,4
19 Parkitseminen ja muu nahkatuot. valm. 8,3 107,9 1,0 79 47,4
20 Puutavaran ja puutuotteiden valm. 10,4 153,5 1,0 88 8,2
21 Massan, paperin ja paperituot.valm. 107,3 476,2 12,9 419 19,2
22 Graafinen teollisuus 9,9 165,3 1,2 89 15,1
23 Koksin ja öljytuotteiden valm. 109,7 685,7 21,5 327 97,3
24 Kemikaalien, kemiallisten tuot.valm. 44,5 365,3 5,0 249 31,1
25 Kumi- ja muovituotteiden valm. 21,8 224,2 3,9 89 22,5
26 Ei-metallisten mineraalituotteiden valm. 16,2 138,4 1,9 100 10,6
27 Metallien jalostus 94,4 1197,5 10,0 384 60,9
28 Metallituotteiden valmistus 9,2 101,3 1,8 42 9,2
29 Koneiden ja laitteiden valm. 17,5 393,7 1,2 180 21,9
30 Konttori- ja tietokoneiden valm. 5,7 26,5 1,0 28 59,6
31 Muu sähkökoneiden ja -laitteiden valm. 29,7 277,3 4,4 182 29,2
32 Radio-, televisio- ja tietoliikennevälineiden valm. 105,7 3374,0 2,8 3973 71,0
33 Lääkintäkojeiden, hienomekaan. kojeiden valm. 12,5 285,7 1,7 161 32,6
34 Autojen ja perävaunujen valm. 24,7 354,0 3,1 228 40,0
35 Muu kulkuneuvojen valmistus 20,3 862,7 1,0 524 54,2
36 Huonekalujen valmistus; muu valm. 5,3 85,2 0,7 48 13,2
37 Kierrätys 7,1 31,6 3,2 17 38,2
40 Sähkö-, kaasu- ja lämpöhuolto 18,1 320,5 0,4 183 27,0
41 Veden puhdistus ja jakelu 3,8 48,7 0,1 29 23,2

Lähde: Teollisuuden alue- ja toimialatilasto 2006. Tilastokeskus

Lisätietoja: Riitta Savolainen (09) 1734 3259, rakenne.tilastot@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Kaija Hovi


Päivitetty 03.03.2008

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Teollisuuden alue- ja toimialatilasto [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-4747. 2006, Teollisuus toimialoittain ja alueittain 2006 . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 19.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/atoi/2006/atoi_2006_2008-03-03_kat_001_fi.html