Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.

5.4.2022 jälkeen julkaistuja tilastotietoja tästä aiheesta

Tämä sivu on arkistoitu.

Työvoiman määrä väheni edelleen koko teollisuudessa

Palkatun henkilöstön määrä koko teollisuudessa yhteensä (toimialat C, D, E) oli 417 000 henkilöä vuonna 2004 vähentyen vajaat 3 prosenttia vuoteen 2003 verrattuna. Palkatun henkilöstön määrä väheni yli 11 000 henkilöllä edellisvuodesta. Mineraalien kaivussa (C) palkatun henkilöstön määrä laski vajaat 7 prosenttia.

Tehdasteollisuus (D) työllisti 398 000 henkilöä työvoiman määrän laskiessa edellisvuodesta 10 700 henkilöllä, eli vajaat 3 prosenttia. Henkilöstön määrän laskua oli kaikissa tehdasteollisuuden pääryhmissä. Eniten henkilöstön määrä väheni tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa (-6 %), elintarviketeollisuudessa, (-4,5 %) sekä kone- ja metallituoteteollisuudessa (lähes -4 %). Henkilöstön määrä laski metsäteollisuudessa reilut 2 prosenttia ja elektroniikka- ja sähköteollisuudessa yli prosentin edellisvuodesta. Kemianteollisuudessa henkilöstön määrä pysyi lähes edellisen vuoden tasolla, laskua oli 0,4 prosenttia.

Sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa (E) työvoiman määrä väheni lähes prosentin ja ala työllisti lähes 15 000 henkilöä vuonna 2004.

Palkatun henkilöstön määrä koko teollisuudessa vuosina 2003 ja 2004 (1000 henkilöä)

Palkattuun henkilöstöön luetaan kaikki henkilöt, jotka työskentelevät toimipaikassa tai toimipaikan lukuun. Se jaotellaan palkattuihin toimihenkilöihin ja työntekijöihin pl. itsenäiset yrittäjät. Henkilöiden lukumäärät ilmoitetaan tilikauden keskimääräisinä lukuina.

Teollisuustuotannon jalostusarvo kasvoi yli prosentin

Teollisuustuotannon (C, D, E) jalostusarvo kasvoi 1,3 prosenttia yltäen 32,2 miljardiin euroon vuonna 2004. Mineraalien kaivussa jalostusarvo lisääntyi vajaat 2 prosenttia edellisvuodesta. Tehdasteollisuuden tuotannon jalostusarvo kasvoi myös lähes prosentin yltäen 29 miljardiin euroon. Tehdasteollisuuden jalostusarvon kehityksessä oli kuitenkin suurta vaihtelua eri päätoimialojen välillä. Merkittävintä kasvu oli kemianteollisuudessa ja metallien jalostuksessa. Muiden päätoimialojen tuotannon jalostusarvo supistui, eniten elektroniikka- ja sähköteollisuudessa.

Sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa jalostusarvo kasvoi vajaat 6 prosenttia vuonna 2004.

Jalostusarvon muutos teollisuuden päätoimialoilla vuodesta 2003 vuoteen 2004, prosenttia

Jalostusarvo mittaa toimipaikan varsinaisessa tuotantotoiminnassa eri tuotannontekijöiden tuottamaa yhteenlaskettua arvonlisäystä. Jalostusarvo lasketaan tuotantotoiminnasta saatujen tuottojen ja toiminnasta aiheutuneiden kustannusten erotuksena. Tuottoihin sisältyy myös toimipaikan toimitukset yrityksen toisille toimipaikoille ja kustannuksiin hankinnat yrityksen toisilta toimipaikoilta. Määritelmän mukaan kustannuksiin ei sisällytetä toimipaikan työvoimasta aiheutuvia kustannuksia.

Investoinnit lisääntyivät teollisuudessa 13 prosenttia edellisvuodesta

Käyttöomaisuuden investoinnit lisääntyivät koko teollisuudessa 13 prosenttia ja tehdasteollisuudessa reilut 6 prosenttia vuonna 2004. Mineraalien kaivussa investoinnit sen sijaan supistuivat huomattavasti, yli 37 prosenttia. Koko teollisuuden yhteenlasketut investoinnit käyttöomaisuuteen olivat noin 4,1 miljardia euroa, josta tehdasteollisuuden osuus oli noin 3 miljardia euroa.

Tehdasteollisuudessa investoinnit kasvoivat huomattavasti metallien jalostuksessa, yli 110 prosenttia ja elektroniikka- ja sähköteollisuudessa, runsaat 23 prosenttia. Kemianteollisuudessa investoinnit lisääntyivät 8 prosenttia vuoteen 2003 verrattuna. Voimakkaimmin investoinnit sen sijaan laskivat muussa tehdasteollisuudessa, lähes 18 prosenttia, elintarviketeollisuudessa, vajaat 16 prosenttia, tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa, lähes 12 prosenttia sekä kone- ja metallituoteteollisuudessa, lähes 11 prosenttia. Metsäteollisuuden investoinnit supistuivat yli 4 prosenttia edellisvuodesta.

Sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa käyttöomaisuuteen investoitiin vuonna 2004 voimakkaasti, vajaat 49 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Investoinnit yhteensä koko teollisuudessa vuosina 2003 ja 2004 (milj. euroa)

Käyttöomaisuuden investoinnit käsittävät aineellisen käyttöomaisuuden hankinnat ja perusparannukset, joista on vähennetty käyttöomaisuuden myynnit. Aineelliseen käyttöomaisuuteen kuuluvat koneet, kalusto ja kuljetusvälineet, rakennukset ja rakennelmat, maa- ja vesialueet sekä muu aineellinen käyttöomaisuus. Muuhun aineelliseen käyttöomaisuuteen sisältyvät sora-, malmi-, turve- yms. luonnonvarat ja aineelliset oikeudet.

Tuotannon jalostusarvo maakunnittain

Itä-Uusimaa oli teollistunein maakunta vuonna 2004

Teollistunein maakunta vuonna 2004 oli Itä-Uusimaa, jossa jalostusarvon kertymä asukasta kohti oli 12 560 euroa. Etelä-Karjalassa jalostusarvoa kertyi asukasta kohti 8 554 euroa ja Pirkanmaalla 8 159 euroa. Vähiten jalostusarvoa asukasta kohti syntyi Ahvenanmaan maakunnassa, 2 513 euroa. Koko maan keskiarvo teollisuuden jalostusarvon kertymässä asukasta kohti oli 6 174 euroa vuonna 2004.

Maakunnan jalostusarvo jaettuna maakunnan asukasluvulla koko teollisuudessa vuonna 2004 (euroa)

Teollisuuden tuottavuus seutukunnittain

Åboland-Turunmaan seutukunta tuottavuusvertailun kärjessä vuonna 2004

Kuviossa näkyy työn tuottavuus koko teollisuudessa (jalostusarvo/henkilöstö) seutukunnittain (20 tuottavinta) vuonna 2004. Tuottavuuden tasoa seutukunnassa selittää eniten toimiala. Tuottavuusvertailun kärjessä oli Åboland-Turunmaan seutukunta (138 416 euroa), jonka jalostusarvo muodostuu eniten metallien jalostuksesta ja ei-metallisten mineraalituotteiden valmistuksesta. Porvoon seutukunnassa suurin osa sen jalostusarvosta syntyy kemianteollisuudesta ja Loviisan seutukunnassa sähköhuollosta. Salon seutukunnassa jalostusarvosta suurin osa syntyy toimialalla 30-33 eli elektroniikkatuotteiden valmistuksesta. Oulun seutukunnassa jalostusarvo muodostuu myös elektroniikka- ja sähköteollisuudesta sekä metsäteollisuudesta. Metsäteollisuus ja sähköhuolto ovat taas tärkeimmät toimialat Imatran seutukunnassa. Koko maan jalostusarvo työntekijää kohden oli 76 023 euroa vuonna 2004.

Tuottavuus koko teollisuudessa seutukunnittain TOP 20 vuonna 2004 (1 000 euroa)

Työn tuottavuus vuonna 2004

Jalostusarvo / tehdyt työtunnit

Työn tuottavuutta mitattiin jakamalla jalostusarvo tehtyjen työtuntien määrällä. Tehdasteollisuudessa jalostusarvo tehtyä työtuntia kohden oli 45 euroa vuonna 2004. Suurinta työn tuottavuus oli sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa, 118 euroa, nousua vuodesta 2003 oli 6 euroa. Elektroniikka- ja sähköteollisuudessa jalostusarvo tehtyä työtuntia kohden oli 68 euroa, laskua edellisvuodesta oli 7 euroa. Kemianteollisuudessa työn tuottavuus nousi reippaasti, 13 euroa vuodesta 2003. Myös metallien jalostuksessa työn tuottavuus kasvoi 12 euroa edellisvuodesta. Metsäteollisuudessa jalostusarvo tehtyä työtuntia kohden oli 50 euroa. Jalostusarvo jaettuna tehtyjen työtuntien määrällä oli keskimääräistä pienempää elintarviketeollisuudessa, kone- ja metallituoteteollisuudessa, huonekalujen valmistuksessa sekä tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa.

Jalostusarvo jaettuna tehtyjen työtuntien määrällä vuonna 2004 (euroa / työtunti)

Jalostusarvo / henkilöstö

Työn tuottavuutta mitattiin jakamalla jalostusarvo henkilöstön lukumäärällä. Tehdasteollisuudessa jalostusarvo palkattua henkilöä kohden oli 72 732 euroa vuonna 2004, nousua edellisvuodesta oli 2 496 euroa. Työn tuottavuus oli keskimääräistä selvästi suurempaa sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa (195 155 euroa), nousua vuodesta 2003 oli 12 123 euroa.

Elektroniikka- ja sähköteollisuudessa jalostusarvo palkattua henkilöä kohden oli 112 259 euroa, laskua edellisvuodesta oli 11 064 euroa. Kemianteollisuudessa työn tuottavuus oli 99 982 euroa, nousua vuodesta 2003 oli 20 723 euroa. Myös metallien jalostuksessa jalostusarvo palkattua henkilöä kohden (96 875 euroa) kasvoi 19 467 eurolla edellisvuodesta. Jalostusarvo jaettuna henkilöstön lukumäärällä oli keskimääräistä pienempää kone- ja metallituoteteollisuudessa (53 145 euroa), huonekalujen valmistuksessa (44 253 euroa) sekä tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa (43 007 euroa).

Jalostusarvo jaettuna palkatun henkilöstön lukumäärällä vuonna 2004 (1000 euroa/henkilö)

Henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta

Henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta oli tehdasteollisuudessa 57 prosenttia vuonna 2004. Suurimmat henkilöstökulujen osuudet jalostusarvosta olivat työvoimavaltaisilla aloilla kuten kone- ja metallituoteteollisuudessa, tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa ja huonekalujen valmistuksessa.

Henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta oli keskimääräistä vähäisempää pääomaintensiivisillä toimialoilla kuten kemianteollisuudessa, laskua vuodesta 2003 oli 10 prosenttiyksikköä. Elektroniikka- ja sähköteollisuudessa henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta oli 43 prosenttia, nousua edellisvuodesta oli kuitenkin 6 prosenttiyksikköä. Pienintä henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta oli sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa, 23 prosenttia vuonna 2004.

Henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta koko teollisuudessa vuonna 2004, prosenttia

Työvoimavaltaisilla toimialoilla tarkoitetaan toimialoja, joilla kiinteää pääomaa on vähän suhteessa työvoimakuluihin. Pääomavaltaisilla toimialoilla tarkoitetaan toimialoja, joilla kiinteää pääomaa on runsaasti suhteessa työvoimakuluihin.

Tuottavuus suuruusluokittain

Tehdasteollisuuden suurten, vähintään 750 henkilöä työllistävien toimipaikkojen tuottavuus oli edelleen omaa luokkaansa vuonna 2004. Näiden toimipaikkojen henkilöä kohden laskettu jalostusarvo oli 131 899 euroa, kun se minitoimipaikoissa, eli alle 20 henkilöä työllistävissä toimipaikoissa oli 60 654 euroa. Suurten toimipaikkojen tuottavuus pysyi kuitenkin vuoden 2003 tasolla, kun henkilöstön määrä supistui vajaat 12 prosenttia. Minitoimipaikkojen henkilöä kohden laskettu jalostusarvo sen sijaan kasvoi reippaasti, lähes 18 prosenttia ja henkilöstön määrä väheni vajaat 2 prosenttia.

100-249 henkilöä työllistävissä toimipaikoissa tuottavuus nousi myös 13 prosenttia henkilöstön määrän pysyessä lähes samana kuin vuonna 2003. 250-499 henkilöä työllistävissä toimipaikoissa tuottavuus kasvoi 9,5 prosenttia, kun henkilöstön määrä väheni 7 prosenttia. 500-749 henkilöä työllistävissä toimipaikoissa tuottavuus kohosi myös lähes 7 prosenttia henkilöstön määrän kasvaessa vajaat 15 prosenttia.

Tehdasteollisuuden toimipaikkojen tuottavuus suuruusluokittain vuosina 2003 ja 2004
(1 000 euroa / henkilö)

Kuviossa tuottavuus = jalostusarvo / palkattu henkilöstö

Suuret toimipaikat = vähintään 750 henkilöä työllistävät

Minitoimipaikat = alle 20 henkilöä työllistävät


Päivitetty 23.2.2006

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Teollisuuden alue- ja toimialatilasto [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-4747. 2004, Työvoiman määrä väheni edelleen koko teollisuudessa . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 19.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/atoi/2004/atoi_2004_2006-02-23_kat_002.html