Uutiset

2015

27.3.2015 Yhä useampi eläkeläinen tekee työtä
Työssä käyvien 63–67-vuotiaiden eläkkeensaajien määrä on nelinkertaistunut 2000-luvulla. Tieto&trendit-artikkelissa tarkastellaan, missä ammateissa eläkeläiset työskentelevät.

25.3.2015  Rakennus- ja asuntotuotantotilaston julkaisukatko jatkuu
Tammikuussa alkanut rakennus- ja asuntotuotantotilaston julkaisukatko jatkuu toistaiseksi. Tilastokeskus ei ole voinut käynnistää tietojen julkaisemista vielä uudelleen, koska Väestörekisterikeskus ei ole pystynyt toimittamaan Tilastokeskukseen tilastojen tietolähteenä käytettäviä rakennusrekisteritietoja riittävän kattavasti.

23.3.2015  Museoautojen määrä kaksinkertaistunut 10 vuodessa
Tilastokeskuksen kokoamista kulttuuriperintötilastoista käy ilmi, että museorekisterissä olevia ajoneuvoja oli Suomessa viime vuoden lopussa jo yli 41 000, kun 10 vuotta aiemmin niitä oli runsaat 20 000.

19.3.2015  Pohjoismaissa 40 prosenttia kansanedustajista naisia
Pohjoismaisen tasa-arvojulkaisun mukaan Pohjoismaissa noin 40 prosenttia kansanedustajista on naisia, kun EU-maiden keskiarvo on 23 prosenttia. Ruotsissa naiskansanedustajien osuus on suurin, 45 prosenttia. Suomalaiskansanedustajista naisia on 42,5 prosenttia.

18.3.2015  Verohallinnon tilastot siirtyvät Tilastokeskukselle – jatkossa entistä kattavampia verotilastoja
Verohallinto ja Tilastokeskus ovat allekirjoittaneet sopimuksen Verohallinnon tilastotuotannon siirtymisestä Tilastokeskukselle. Verotilastot siirtyvät Tilastokeskukselle vaiheittain vuosien 2015 ja 2016 aikana. Ensimmäisenä Tilastokeskus ryhtyy tuottamaan kuukausittain julkaistavaa tilastoa verotulojen kehityksestä. (Verohallinnon tiedote)

13.3.2015  Palvelualan ja rakentamisen liikevaihto pk-yritysten varassa
Tilastokeskuksen tuoreimpien suhdannetietojen valossa palvelualan liikevaihto kasvoi viime vuonna 2,8 prosenttia ja rakentamisen liikevaihto 2,1 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Molemmilla toimialoilla kasvu oli pelkästään pienten ja keskisuurten yritysten varassa.

11.3.2015  Tieto&trendit-blogi: Entä jos kaikki polkisivat töihin?
Pääkaupunkiseudulla joka toinen pyöräilisi töihin puolessa tunnissa, kirjoittaa Tilastokeskuksen menetelmäasiantuntija Pasi Piela blogikirjoituksessaan. Tieto perustuu Liikenneviraston Digiroadia hyödyntäviin laskelmiin ja väestötilastojen tietovarastoon.

10.3.2015  Tilastokeskuksen tilastoille hyvä arvosana eurooppalaiselta arviointiryhmältä
Tänä vuonna 150 vuotta täyttävän Tilastokeskuksen tilastotuotanto todetaan eurooppalaisten asiantuntijoiden arviointiraportissa laadukkaaksi ja luotettavaksi. Suomen erityisenä vahvuutena pidetään tilastontuottajien puolueettomuutta ja kansalaisten luottamusta tilastoihin.

5.3.2015  Tieto&trendit-blogi: Nollatuntisopimukset – epävarmuutta vai toivottua joustoa?
Kenelle käy nollatuntisopimus, kysyy erikoistutkija Anna Pärnänen työvoimatutkimuksen tuloksiin pohjaavassa blogikirjoituksessaan.

25.2.2015  Tutustu tutkimusaineistojemme etäkäyttöön verkkokurssilla
Tilastokoulun Tutkimusaineistot etäkäytössä -verkkokurssilla esitellään yksikkötason tutkimusaineistot ja SISU-mikrosimulointimalli. Kurssi antaa ohjeita tietosuojasta, aineistojen käyttöluvista sekä etäkäytöstä. Kaikille avoin kurssi sopii myös kokeneemmille käyttäjille.

23.2.2015  Riittävä toimeentulo takaa hyvinvointia
Erilaiset elämänlaadun mittarit täydentävät talouskasvuindikaattoreita hyvinvoinnin kuvaajana. Tilastokeskuksen tulo- ja elinolotutkimuksessa on tarkasteltu subjektiivisten hyvinvointia koskevien kysymysten avulla hyvinvoinnin ja toimeentulon välisiä yhteyksiä. Tuloksista käy ilmi, että toimeentulolla on selvä yhteys koettuun hyvinvointiin. 

17.2.2015  Tiedotustilaisuus talouden kehityksestä vuonna 2014
Tilastokeskus julkistaa kansantalouden tilinpidon ennakkotiedot vuoden 2014 talouskehityksestä tiedotustilaisuudessa 2.3.2015 klo 9.

16.2.2015  Tilastokeskuksen yt-neuvottelut päättyneet
Tilastokeskuksen yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen lopputuloksena Tilastokeskus harkitsee korkeintaan 21 henkilön irtisanomista. Neuvottelujen käynnistyessä irtisanomistarpeeksi arvioitiin 45 henkilöä.

12.2.2015  Kaupan myynnin lasku jatkui vuonna 2014
Kaupan liikevaihto jatkoi laskuaan myös vuonna 2014, jolloin liikevaihto supistui 0,7 prosenttia edellisvuodesta. Myynnin lasku oli kuitenkin pienempi kuin vuonna 2013. Kaupan myynti on vähentynyt yhtäjaksoisesti vuoden 2012 jälkimmäiseltä puoliskolta saakka.

10.2.2015  Paras tilastojuttu palkitaan
Tilastokeskus järjestää 150-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi kilpailun parhaasta tilastoja hyödyntävästä lehtijutusta. Kilpailuaika on 1.1.–14.8.2015. Parhaan tilastojutun kirjoittaja saa 2 000 euron palkinnon.

6.2.2015  Ammattirakenteen muutos on nostanut keskiansioita valtiolla
Palkansaajarakenteen muutokset vaikuttavat eri tavoilla ansioiden kehitykseen eri aloilla. Valtiolla asiantuntijapainotteisempien tehtävien osuuden kasvu on viime vuosina johtanut muita sektoreita nopeampaan keskiansioiden nousuun. (Tieto&trendit-artikkeli)

5.2.2015  Rakennus- ja asuntotuotantotilaston tuottaminen keskeytyy
Tilastokeskus keskeyttää rakennus- ja asuntotuotantotilaston tietojen tuottamisen toistaiseksi. Tietoja ei voida tuottaa ja julkaista, koska Väestörekisterikeskus ei pysty toimittamaan tilastojen tietolähteenä käytettäviä rakennusrekisteritietoja. Tilasto palautetaan tuotantoon heti, kun voidaan varmistua julkaistavien tietojen laadusta.

3.2.2015  Talous ja hyvinvointi teemana seminaarissa
Tilastokeskus järjestää 23.2.2015 Talous ja hyvinvointi -seminaarin, jossa käsitellään. mm. talouskasvun edellytyksiä, edistyksen ja hyvinvoinnin mittaamista sekä sosiaalisten suhteiden muuttumista. Samalla julkistetaan ensimmäinen numero uudesta aikakausjulkaisusta Tieto&trendit ‒ talous- ja hyvinvointikatsaus.

2.2.2015  Kaupan kehitys alavireistä valtaosassa maakuntia
Tukku- ja vähittäiskaupan liikevaihto supistui vuoden 2014 tammi-syyskuussa koko maassa 0,2 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta. Myönteisimmin kauppa kehittyi Pirkanmaalla, jossa liikevaihto kasvoi 2,8 prosenttia.

29.1.2015  Tilastokeskuksen verkkosivut ovat uudistuneet
Tilastokeskuksen verkkosivujen ulkoasu ja etusivun rakenne ovat uudistuneet. Uudistuksen tavoitteena on parantaa keskeisten tietojen löydettävyyttä sivuillamme. Uudistetut sivut soveltuvat myös entistä paremmin käytettäväksi erilaisilla päätelaitteilla.

27.1.2015  Tuomioistuintilastoja lakkautetaan
Tilastokeskus lopettaa tuomioistuinten ratkaisuja koskevien tilastojen tuotannon ja julkaisemisen vuonna 2015. Lakkauttamisen syynä on, ettei tilastojen tuottamiseen ole löytynyt tarvittavaa rahoitusta.

26.1.2015  Avoin tieto tilastotoimessa
Tilastokeskus järjestää 5.2.2015 seminaarin Avoin tieto ja tilastotoimi. Maksuttoman seminaarin aiheita ovat mm. kokemukset tiedon avaamisesta julkishallinnossa sekä avoimen tiedon käyttö datajournalismissa.

23.1.2015  Tieto&trendit-blogi: Kärsiikö Suomi ylikoulutuksesta?
Jotta ylikoulutuksesta tai koulutusinflaatiosta voitaisiin puhua, pitäisi osoittaa, että Suomessa koulutetaan turhaan sairaanhoitajia tai tradenomeja, kirjoittaa Tilastokeskuksen tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehto blogikirjoituksessaan.

22.1.2015  Tarkempaa tietoa julkisyhteisöistä
Tilastokeskus on julkaissut luettelon, josta löytyvät kaikki julkisyhteisöihin luokiteltavat yksiköt. Luokitustietojen julkaisemisella parannetaan julkista taloutta kuvaavien tilastojen läpinäkyvyyttä.

14.1.2015  Postinumeroalueittainen tieto avautuu
Tilastokeskus tarjoaa postinumeroalueittaista tietoa veloituksetta kaikkien käyttöön. Paavo - Postinumeroalueittainen avoin tieto -kokonaisuus sisältää kartta-aineistoja ja monipuolisen tilastoaineiston.

9.1.2015  Tilastojulkistukset myöhässä 9.1.2015
Teknisten ongelmien takia tämän päivän tilastojulkistukset ovat myöhässä. Pyrimme julkaisemaan ne mahdollisimman pian.

8.1.2015  Tieto&trendit-blogi: Toimivat bensamarkkinat piristävät taloutta
Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on laskenut viime kesästä yli 50 prosenttia. Tällä kertaa kaikki osapuolet – jalostamot, öljy-yhtiöt sekä jakeluyhtiöt – ovat hinnoitelleet hinnan laskun bensan hintaan kiitettävän nopeasti, kirjoittaa Tilastokeskuksen hinta-asiantuntija Ilkka Lehtinen blogissaan.

8.1.2015  Lisää tilasto-osaamistasi
Tilastokeskus tarjoaa yhden päivän tehokursseja ajankohtaisista aiheista. Kevätkauden kursseilla perehdytään mm. kulutuksen trendeihin, työmarkkinoiden rakenteisiin, tulonjaon kehitykseen ja asuntomarkkinoiden tilaan.

8.1.2015  Tietokantataulukoiden päivittymisessä ongelmia
StatFin-tietokantataulukoiden päivittymisessä on teknisiä ongelmia. Pyrimme korjaamaan tilanteen mahdollisimman pian.

2.1.2015  Tiesitkö tämän? Tiedettä Kampissa
Mitä muumimukilla, aurinkopaneelilla, leivällä, kirveellä tai lumilaudalla on tekemistä tieteen kanssa? Tilastokeskus osallistuu 7.–8.1. Tiedettä Kampissa -tapahtumaan, jossa lähestytään tiedettä arjen esineiden kautta.

_____________

 


Päivitetty 27.3.2015

Jaa