Aiheet
Kansantalous

Kansantalouden tuotanto kasvoi huhtikuussa 2022

Tilasto:
Viiteajankohta:
2022, huhtikuu
Julkaistu:
Seuraava julkistus:
Julkaisun tyyppi:
tiedote

Muutostiedote

Tilastotietojen julkistamien myöhästyi 15.6. teknisen häiriön vuoksi Lue lisää muutoksesta ja sen vaikutuksesta muutostiedotteesta.

Tilastokeskuksen mukaan huhtikuun 2022 työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 4,0 % vuodentakaisesta. Huhtikuun kausitasoitettu tuotanto kasvoi 0,7 % edelliskuukaudesta. Maaliskuun 2022 työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi tarkentuneiden tietojen mukaan 5,0 % (aiemmin 5,4 %) edellisvuoden maaliskuusta. Työpäiväkorjattuna alkutuotanto kasvoi noin 6 %. Jalostus kasvoi noin 5 % ja palvelut noin 3 % vuoden 2021 huhtikuusta.

Viivakuvio tuotannon volyymin kehityksestä kuukausittain vuosina 2005 - 2022. Viivakuviossa on näkyvissä trendi ja kausitasoitettu sarja tuotannon volyymin kehityksestä. Tuotannon volyymi on kehittynyt vaihtelevasti tällä ajanjaksolla. Tuotannon volyymi on kasvanut ajanjaksolla, mutta aikavälille mahtuu myös jaksoja, milloin tuotannon volyymi on supistunut. Tuotannon volyymi supistui vuosina 2009 ja 2020 sekä vuosina 2012 - 2014.

Pääkohdat

  • Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi huhtikuussa 4,0 % vuodentakaisesta.
  • Huhtikuun kausitasoitettu tuotanto kasvoi 0,7 % edelliskuukaudesta.
  • Työpäiväkorjattuna alkutuotanto kasvoi noin 6 %. Jalostus kasvoi noin 5 % ja palvelut noin 3 % vuoden 2021 huhtikuusta.

Pylväskuviossa on työpäiväkorjatun tuotannon volyymin prosenttimuutos vuodentakaisesta viimeisimmän kolmentoista kuukauden ajalta. Vuoden 2022 huhtikuussa tuotannon volyymi kasvoi vuodentakaisesta noin neljä prosenttia.

Alkutuotannolla tarkoitetaan maa-, riista-, metsä- ja kalataloutta. Jalostus sisältää teollisuuden ja rakentamisen. Palvelut sisältää kaupan, majoitus- ja ravitsemistoiminnan, liikenteen, liike-elämän palvelut sekä kiinteistö-, vuokraus- ja tutkimuspalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan ja julkiset palvelut.

Kausi- ja satunnaisvaihteluista tasoitettujen sarjojen (kausitasoitettu ja trendisarja) viimeiset havainnot tarkentuvat uusien havaintojen myötä kausitasoitusmenetelmissä. Tarkentumiset voivat etenkin suhdannekäänteissä olla suuria, mikä tulee ottaa huomioon kausitasoitettuja ja trenditietoja käytettäessä.

Tietojen tarkentuminen (revisiot)

Katso keskeiset tilastotiedot taulukoista.

Tietojen tarkentuminen

Tietokantataulukot

Tähän julkaisuun liittyvät tietokantataulukot

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Ajankohta
  • Toimiala
Päivitetty:
15.06.2022

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Antti Kosunen
yliaktuaari
029 551 3613
Muut asiantuntijat
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.