Julkaistu: 12.12.2003

Työttömyyden kehitys huolestuttaa kuluttajia

Kuluttajien luottamus talouteen on hieman heikentynyt. Kuluttajien luottamusindikaattori oli marraskuussa 9,1 eli 2 yksikköä alempi kuin lokakuussa. Indikaattorin lasku johtui lähes kokonaan työttömyysnäkemyksien synkkenemisestä. Kuluttajat kuitenkin uskoivat omaan työllisyyteensä ja talouteensa edelleen vakaasti.

Marraskuussa 30 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista 23 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan. Oman taloutensa kohentumiseen luotti marraskuussa 28 prosenttia kuluttajista ja vain 10 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa.

Kuluttajista yli puolet eli 54 prosenttia arvioi marraskuussa, että työttömyys lisääntyy seuraavan vuoden aikana, ja ainoastaan 15 prosenttia uskoi työttömyyden vähenemiseen. Vastaavat osuudet olivat lokakuussa 48 ja 19 prosenttia ja vuosi sitten 43 ja 20 prosenttia. Kuitenkin edelleen vain 3 prosenttia työllisistä arveli marraskuussa työttömyyden hyvin todennäköisesti osuvan vuoden sisällä omalle kohdalleen. Melko todennäköisesti näin pelkäsi käyvän 7 prosenttia työllisistä.

Ensi vuoden marraskuun inflaatiovauhdiksi kuluttajat ennustivat 1,9 prosenttia.

Lähde: Kuluttajabarometri 2003, marraskuu. Tilastokeskus


Päivitetty 12.12.2003

Lisätietoja:
sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi