Julkaistu: 27.10.2004

Suomalaiset kärjessä työ- ja turistimatkoissa Venäjälle

Suomalaiset tekivät viime vuonna reilusti yli miljoona matkaa Venäjälle. Suomalaiset olivat Venäjälle saapuneiden matkailijoiden joukossa kärkisijoilla niin työ-, vapaa-ajan kuin yksityisessäkin matkailussa.

Suomi on ollut kärkisijoilla monta vuotta Venäjän tilastoissa, jotka perustuvat rajaviranomaisten tietoihin. Vuonna 2003 kaikkien Venäjälle tehtyjen matkojen määrässä Puola oli ykkössijalla 1,2 miljoonalla matkalla. Suomi oli 1,1 miljoonalla matkalla toisena. Seuraavina tulivat Liettua, Kiina, Saksa, Viro, Latvia, USA, Ranska, Iso-Britannia, Italia ja Mongolia.

Puolalaiset ja suomalaiset ovat useamman vuoden ajan johtaneet Venäjälle saapuvien ulkomaalaisten matkailijoiden määrässä, kun paljon yksityismatkoja Venäjälle tekeviä liettualaisia, virolaisia ja latvialaisia ei oteta lukuun. Puolalaisten, saksalaisten, amerikkalaisten, ranskalaisten, brittien ja italialaisten matkustaminen Venäjälle on vuodesta 2000 lähtien vakaasti lisääntynyt, suomalaisten laskenut 1,4 miljoonasta matkasta vuonna 2000 reiluun miljoonaan matkaan viime vuonna.

Puolalaisia, suomalaisia, liettualaisia, kiinalaisia, virolaisia, latvialaisia ja mongolialaisia venäläiset matkailuasiantuntijat eivät pidä varsinaisesti turisteina vaan naapureina. Matkoista suuri osa on lyhyitä pyrähdyksiä, mm. ostosmatkailua molemmin puolin, mikä ei tuota suuria tuloja Venäjän matkailubusinekselle. Varsinaisina turisteina pidetään saksalaisia, amerikkalaisia, ranskalaisia, englantilaisia, italialaisia ja japanilaisia.

Yksityismatkat

Työmatkat

Turistimatkat

Puolalaiset tekivät eniten turistimatkoja

Turistimatkoja tekivät Venäjälle eniten puolalaiset vuonna 2003, lähes miljoona matkaa. Seuraavina tulivat saksalaiset, suomalaiset ja kiinalaiset.

Yksityismatkoissa suomalaiset olivat neljäntenä yli 200 000 matkalla. Eniten yksityismatkoja olivat tehneet liettualaiset, yli 600 000 matkaa, seuraavina tulivat kiinalaiset ja virolaiset.

Työmatkoissa Venäjälle vuonna 2003 Suomi oli ehdoton ykkönen yli 600 000 matkalla. Suomalaisten jälkeen tulivat puolalaiset, liettualaiset ja saksalaiset.

Vaikka rajaviranomaisten tilastoissa Venäjälle saapuneista ulkomaalaisista suuri osa naapurimaista tulleista saattaa olla sukulaisten luona kävijöitä ja ostosmatkailijoita, osoittavat matkalaisten määrät ja Venäjän ulkomaankaupan tilastot tiettyjä yhtäläisyyksiä. Samat maa, joista tehtiin paljon työmatkoja Venäjälle, olivat myös tärkeitä ulkomaankaupan kumppaneita Venäjälle. Vuonna 2003 Venäjän tärkeimmät ulkomaankaupan kumppanit olivat: Saksa, Kiina ja Italia, Hollanti, Britannia, Sveitsi, Puola, Suomi, Ranska ja Turkki.

Suomelle puolestaan Venäjä on noussut kuluvana vuonna jo toiseksi suurimmaksi tuontimaaksi ja on vientimaanakin jo kolmas.

Irene Skog

Lähteet: Venäjälle saapuneet ulkomaalaiset vuonna 2003, Venäjän tilastovirasto. RATA News: www.ratanews.ru


Päivitetty 27.10.2004