Julkaistu: 24.9.2004

Onnellisimmat palkkatyöläiset Ruotsissa

Yritykset ilmoittavat yhä uusista irtisanomisista, työpaikat karkaavat ulkomaille, työsuhteet muuttuvat epävarmemmiksi - uutisotsikot ovat viime aikoina olleet karua luettavaa. Kansainvälisen työjärjestö ILO:n työolovertailussa Pohjoismaat pärjäsivät kuitenkin parhaiten. Suomi on listalla toisena heti Ruotsin jälkeen.

ILO:n syyskuun alussa julkaisemassa raportissa Economic Security for a Better World vertailtiin työhön liittyvää taloudellista turvallisuutta 90 maassa. Maat kattavat 86 prosenttia koko maailman väestöstä. Työn taloudelliseen turvallisuuteen liittyi muun muassa työntekijän mahdollisuus vaikuttaa työnsä sisältöön, turva laitonta irtisanomista vastaan, työturvallisuus sekä riittävä tulotaso.

Taloudellisesti turvallisissa maissa työskentelee ainoastaan kahdeksan prosenttia maailman työntekijöistä. Kymmenen kärkeen mahtuivat Pohjoismaiden lisäksi muun muassa Hollanti, Belgia, Ranska sekä Kanada. Yhdysvallat on sen sijaan vasta sijalla 25, juuri ennen Barbadosta ja Latviaa. Työntekijän kannalta huonoimmin asiat ovat Beninissä. Listan häntäpäähän sijoittuivat myös esimerkiksi Sierra Leone, Bangladesh, Nepal ja Kolumbia. Työllisyysturva on raportin mukaan kuitenkin heikentynyt lähes kaikkialla.

Ihmiset ovat onnellisempia maissa, jotka pystyvät turvaamaan kansalaisilleen taloudellisesti turvallisen elämän. Tärkeintä ei kuitenkaan ole tulojen taso vaan jatkuvien tulojen takaaminen. Taloudellisesti turvattu elämä tuottaa hyvinvointia ja suvaitsevaisuutta sekä edistää kasvua, kehitystä ja vakautta. Taloudellinen epävarmuus puolestaan lisää suvaitsemattomuutta ja stressiä, mikä johtaa sosiaaliseen pahoinvointiin ja ääritapauksissa väkivaltaan.

Suurin osa elää epävarmuudessa

Raportin mukaan poliittinen demokratia sekä laajat kansalaisoikeudet vaikuttavat positiivisesti ihmisten kokemaan turvallisuuteen. Myönteinen vaikutus on myös hallituksen harjoittamalla sosiaaliturvapolitiikalla. Työntekijöiden kokemaa turvallisuutta ovat puolestaan heikentäneet globalisaatio ja kaupan vapauttaminen.

Yli 90 prosenttia maailman työntekijöistä joutuu elämään ilman varmuutta työstä ja toimeentulosta. Tilanne on erityisen raskas Latinalaisessa Amerikassa. Latinalaisen Amerikan työllisistä 76 prosenttia oli epävarma seuraavan vuoden työtilanteestaan. Enemmistö vastaajista oli valmis tukemaan myös ei-demokraattista hallitusta, jos se vain ratkaisisi maan työttömyysongelmat.

Professori Juha Siltalan syyskesällä ilmestynyt teos Työelämän huonontumisen lyhyt historia kertoo myös suomalaisen työelämän toisenlaisesta todellisuudesta. Siltala antaa teoksessaan äänen työssään väsytetyille ja esittelee työelämän epäjohdonmukaisuuksia ja ristiriitoja. Työntekijöiden kannalta kohtuullinen keskitaso on kadonnut Suomesta: osa uupuu liiallisen työtaakan alle, osa taas kärsii työn puutteesta.

Palkkatyöläisen kannalta parhaimmat...     ...ja huonoimmat maat
1. Ruotsi     1. Nepal
2. Suomi     2. Sierra Leone
3. Norja     3. Bangladesh
4. Tanska     4. Ruanda
5. Hollanti     5. Burundi
6. Belgia     6. Mauritania
7. Ranska     7. Pakistan
8. Luxemburg     8. Etiopia
9. Saksa   9. Kongo
10. Kanada     10. Benin

Asta Junnila


Päivitetty 24.9.2004