Julkaistu: 29.6.2004

Kehitysapua pidetään tärkeänä, oman maan panos yliarvioidaan

Yhä suurempi osa eurooppalaista pitää kehitysapua arvossaan. Kehitysyhteistyötä tärkeänä pitävien osuus on noussut 85 prosenttiin, kun se 1990-luvun lopulla oli 75 prosenttia.

Nuoret koulutetut kaupunkilaiset ovat voimakkaimpia kehitysavun kannattajia. Joukkoon mahtuu kuitenkin myös toisin ajattelevia. Vastustajien pienen joukon pääargumenttina on, että omat ongelmat tulisi selvittää ennen muiden avustamista. Vastustajat myös epäilevät, ettei kehitysapu johda köyhyyden vähenemiseen tai ohjaudu eniten tarvitseville.

Ihmisillä on tapana yliarvioida omien hallitustensa ponnistukset. Noin kolmannes eurooppalaisista ei osaa vastata, kuinka paljon heidän hallituksensa suuntaa varoja kehitysapuun. Kolmannes taasen arvioi avun suuruudeksi 1-5 tai jopa 5-10 prosenttia bkt:sta, kun todelliset luvut vaihtelevat 0,2:sta 0,96 prosenttiin.

Kehitysyhteistyömaksatukset vuonna 2003

kuva

kuva

Amerikkalaiset uskovat olevansa suuravustajia

Myös amerikkalaisten enemmistö arvioi maansa myöntämän kehitysavun huomattavasti todellisuutta suuremmaksi. Liittovaltion budjetista uskottiin käytettävän viidennes kehitysapuun.

Vuonna 2003 USA antoi kehitysapuun 0,14 prosenttia bkt:staan. Rahassa mitattuna USA on toki maailman suurin kehitysavun antaja, seuraavana Japani, Ranska, Saksa ja Iso-Britannia. Suhteessa kansantuotteeseen Norja, Tanska, Alankomaat, Luxemburg ja Ruotsi ovat kuitenkin edelleen ainoita maita, jotka ovat saavuttaneet YK:n suosituksen, 0,7 prosenttia bkt:sta. Irlanti on luvannut saavuttaa 0,7 prosentin tavoitteen vuonna 2007, Belgia 2010 ja Ranska 2012.

Vuonna 2003 Suomen kehitysyhteistyömäärärahat olivat 0,35 prosenttia bkt:sta. Määrärahat kasvoivat 27,5 miljoonalla eurolla vuodesta 2002. Vuosittaisesta euromääräisestä kasvusta huolimatta bkt-osuus on säilynyt lähes muuttumattomana.

- Heli Venho

Lähde: OECD Policy insights, No. 2, April 2004. Jude Fransman ja Henri-Bernard Solignac Lecomte: Mobilising public opinion against global poverty.


Päivitetty 29.6.2004