Julkaistu: 29.6.2004

Uusien jäsenien työoloissa parantamisen varaa

EU:n uusien jäsenmaiden työvoimasta 21 prosenttia koki työskentelevänsä epäsuotuisissa fyysisissä työolosuhteissa. Vastaava luku vanhoissa jäsenmaissa oli 12 prosenttia. Työ koettiin myös henkisesti rasittavammaksi uusissa kuin vanhoissa jäsenmaissa (23 % vs. 16 %).

Enemmän kuin 48 tuntia viikossa työskenteli uusissa jäsenmaissa 30 prosenttia työntekijöistä, vanhoissa 15 prosenttia. Useilla uusien jäsenmaiden kansalaisilla oli myös monta työpaikkaa samanaikaisesti. Enemmän kuin yhdellä kolmesta 48 tuntia tai enemmän työskentelevistä oli ongelmia sosiaalisten suhteiden hoidossa, kun taas vähemmän kuin yksi viidestä normaalia työviikkoa tekevistä ilmoitti vastaavaa.

Kovempi tahti vanhassa EU:ssa

Aikapaineen alaisena ilmoitti työskentelevänsä 18 prosenttia vanhojen ja 13 prosenttia uusien jäsenmaiden työvoimasta. Työn nopeatempoisuus lisäsi tyytymättömyyttä omaan elämään enemmän vanhoissa kuin uusissa jäsenmaissa.

Muitakin eroavaisuuksia on työolosuhteissa ja elämänlaadussa. Pitkäaikainen työttömyys lisäsi tyytymättömyyttä omaan elämään enemmän vanhoissa jäsenmaissa. Selityksenä voi olla se, että uusien jäsenmaiden ihmiset osaavat paremmin suhtautua työttömyyteen tai kokevat sen vähemmän leimaavaksi. Työttömyyden koetaan olevan luonnollinen osa taloudellista muutosta ja siirtymäkautta.

Työn itsenäisyydellä taas on merkittävämpi vaikutus elämän tyytyväisyyteen vanhoissa jäsenmaissa. Tämä voi johtua siitä, että uusissa jäsenmaissa työstä saatu rahallinen korvaus koetaan ensisijaiseksi.

- Heli Venho

Lähde: Euroopan komissio: Perceptions of living conditions in an enlarged Europe.


Päivitetty 29.6.2004