Julkaistu: 29.6.2004

Suhteellisesti köyhiä saman verran uusissa ja vanhoissa EU-maissa

EU:n uusien jäsenmaiden väestöstä 13 prosenttia elää Eurostatin mukaan suhteellisen köyhyysrajan alapuolella. Vastaava luku on 15 prosenttia vanhoissa jäsenmaissa, joista suurin osa toki on absoluuttisesti vauraampia kuin uudet jäsenet. Köyhyysraja määritellään suhteuttamalla yksilön tai kotitalouden käytettävissä olevat tulot maan väestön keskimääräisiin tuloihin. Köyhyysrajana pidetään 60 prosenttia mediaanitulosta eli väestön keskimääräisistä tuloista.

Tulojen jakautuminen uusien jäsenmaiden sisällä ei juuri eroa vanhojen jäsenmaiden tulorakenteesta. Tšekin tasavallassa, Unkarissa, Slovakiassa ja Sloveniassa maiden sisäiset tuloerot on samansuuntaisia kuin Pohjoismaissa. Viron ja Liettuan tulorakenne taas vastaa lähinnä Irlannin ja Iso-Britannian jyrkempien tuloerojen mallia.

Väestön ikärakenne vaikuttaa merkittävästi maan tulorakenteeseen. Vanhuus on vahvasti yhteydessä alhaiseen tulotasoon EU:n uusissa jäsenmaissa. Yli 65-vuotiaat ovat yliedustettuina alhaisimmassa tuloluokassa Kyproksella, Tšekin tasavallassa, Slovakiassa, Sloveniassa ja Liettuassa.

Vähemmän kuin koko väestössä yli 65-vuotiaita on alhaisimmassa tuloluokassa puolestaan Virossa, Latviassa ja Puolassa. Eläkeläisten suhteellisen tuloaseman parantumiseen on vaikuttanut paitsi eläkkeiden indeksikorotukset myös muiden väestöryhmien asemaa heikentänyt työttömyys.

Tasa-arvo jäi haaveeksi

Sukupuolten väliset erot ansiotuloissa ovat hyvin erilaisia uusissa jäsenmaissa. Kommunismin aikakaudella sekä miehille että naisille taattiin työpaikka, minkä vuoksi naisten työllisyysaste on uusissa jäsenmaissa ollut huomattavasti korkeampi kuin EU:ssa keskimäärin. Sukupuolten välinen palkkakuilu kuitenkin jäi poistamatta. Naiset ohjautuivat huonommin palkattuihin ja vähemmän arvostettuihin ammatteihin.

Ainoastaan Puolassa naisia ja miehiä on yhtä paljon alimmassa tuloluokassa. Eniten naisia alimmassa tuloluokassa on Unkarissa. Virossa ja Liettuassa naiset sijoittuvat miehiä todennäköisemmin alimpaan tuloluokkaan, kun taas Latviassa eroja sukupuolten välillä ei juuri esiinny. Ainoastaan Maltalla miehet sijoittuvat naisia todennäköisemmin alimpaan tuloluokkaan.

- Heli Venho

Lähde: Euroopan komissio: Low income and deprivation in an enlarged Europe; Perceptions of living conditions in an enlarged Europe.


Päivitetty 29.6.2004