Julkaistu: 16.2.2003

Uusmaalaiset aikovat ulkomaan lomalle

Suomalaisista kotitalouksista runsas 40 prosenttia aikoi tehdä loka-joulukuussa 2002 kerättyjen tietojen mukaan ulkomaan lomamatkan talvi-kevätkaudella 2003. Ulkomaan lomamatka-aikeet ovat kasvaneet laman jälkeen jatkuvasti ja ovat ajankohtaan nähden ennätyskorkealla.

Eteläisen Suomen taloudet suunnittelivat muita useammin ulkomaan lomamatkaa. Kärjessä oli Uusimaa, jossa lomaa ulkomaille suunnitteli 56 prosenttia alueen talouksista. Vähiten suunnitelmia oli Kainuussa, 23 prosentilla kotitalouksista. Muita vähemmän lomamatka-aikeita oli myös Pohjois-Karjalassa, Lapissa, Satakunnassa, Pohjois-Savossa ja Etelä-Pohjanmaalla, joissa osuus jäi alle 30 prosentin. Alueittaiset erot olivat kuitenkin verraten pieniä.

Aikeet tehdä lomamatka ulkomaille ennen kesää

kuva

Tiedot ovat Tilastokeskuksen maakunnittaisesta kuluttajabarometristä, jota varten haastateltiin 4 873 suomalaista.

Kuluttajabarometrillä mitattavat kotitalouksien ostoaikeet kasvoivat vahvasti 1990-luvun jälkipuoliskolla. Ostoaikeiden kärjessä ovat kotimaan loma, kodin sisustus, ulkomaan loma, viihde-elektroniikka ja asunnon korjaus. Näiden hankinta-aikeet ovat kasvaneet laman jälkeen muita nopeammin. Muiden kulutuskohteiden hankinta-aikeet ovat kasvaneet maltillisemmin ja kasvu on parin viime vuoden aikana tasaantunut. Kodinkoneiden ostoaikeet ovat jopa hieman laskeneet.

Lähde: Kuluttajabarometri maakunnittain 2002, 4. vuosineljännes. Tilastokeskus.


Päivitetty 16.2.2003

Lisätietoja:
sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi