Tilastokeskuksen etusivulle
HakuPalauteHakemisto
 

Päivitetty 11.3.1999

Ehdokkaiden asettaminen

Eduskuntavaaleissa kukin puolue, vaaliliitto tai yhteislista voi asettaa kussakin vaalipiirissä enintään 14 ehdokasta kansanedustajaksi. Jos vaalipiiristä kuitenkin valtioneuvoston päätöksen mukaan valitaan enemmän kuin 14 edustajaa, ehdokkaita voi olla enintään niin monta kuin vaalipiiristä valitaan edustajia. Kun esim. näissä vaaleissa valtioneuvoston päätökseen perustuen Uudenmaan vaalipiiristä valitaan 32 edustajaa, oli jokaisella puolueella oikeus ko. vaalipiirissä asettaa enintään sama, 32 ehdokasta.

Vaaleihin asetettiin yhteensä 1993 ehdokasta, mikä on 90 vähemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. Vaaleihin osallistuu 18 puoluetta, joista viisi suurinta puoluetta (SDP, KESK, KOK, VAS ja VIHR) asetti kaikkiin vaalipiireihin lähes lain salliman maksimimäärän ehdokkaita. Suurimpien puolueiden ehdokasmäärät yhteensä koko maassa vaihtelivat 196-229 välillä ja niiden osuus kaikista ehdokkaista oli reilut puolet, 54 prosenttia. Pienempien puolueiden ehdokasmäärät vaihtelivat paljon, eniten niistä asetti ehdokkaita SKP (133) ja vähiten EKA (16). Puolueiden ulkopuolisia ehdokkaita oli yhteensä koko maassa vain 68. Nykyisistä kansanedustajista 166 (83 %) on edelleen ehdolla tulevaan eduskuntaan.

Valtaosa eduskuntavaalien ehdokkaista on aina ollut miehiä. Nyt ehdokkaista oli miehiä 1256 ja naisia 737. Naisten osuus ehdokkaista (37 %) laski näissä vaaleissa toistamiseen noin 30 vuotta kestäneen myönteisen kehityksen jälkeen. Suurimpien puolueiden ehdokasasettelua vuoden 1995 eduskuntavaaleihin verrattaessa vain VAS:n naisehdokkaiden osuus nousi, VIHR:ssa ja KOK:ssa osuudet pysyivät lähes ennallaan ja SDP:ssa ja KESK:ssa naisten osuus laski.

Ehdokkaista 70 prosenttia on 40 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia. Miesehdokkaiden vastaava osuus on 74 prosenttia ja naisehdokkaiden 65 prosenttia. Alle 25 vuotiaita on yhteensä 101, joista 18 vuotiaita 7 ja 19 vuotiaita 10.

Naisten ja miesten osuus ehdokkaista eduskuntavaaleissa 1948 - 1999, %


Tilastokeskus
Vaalitilastot
Sähköposti: vaalit.tilastot@tilastokeskus.fi



 
Tulostettava versio