Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.

5.4.2022 jälkeen julkaistuja tilastotietoja tästä aiheesta

Tämä sivu on arkistoitu.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi nousi 2 prosenttia heinä-syyskuussa

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi nousi Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2006 kolmannella neljänneksellä 2 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajasta.

Asuinrakennusten volyymin kasvu hidastui huomattavasti alkuvuodesta. Heinä-syyskuussa kasvua oli 4,7 prosenttia. Omakotitalojen volyymin kasvu pysähtyi ja volyymi päätyi edellisvuotiselle tasolle. Rivitalojen volyymin kasvu hidastui vajaaseen 16 prosenttiin. Kerrostalojen volyymin kasvu oli lähes 20 prosenttia.

Muiden rakennusten volyymi oli edellisvuotisella tasolla. Vahvasti kasvavia ryhmiä olivat hoitoalan- ja kokoontumisrakennukset sekä hieman lievemmin kasvavina liike- ja toimistorakennukset. Opetusrakennusten ja varastorakennusten volyymit sen sijaan supistuivat puoleen vuoden 2005 heinä-syyskuun tasosta.

Syyskuussa volyymi-indeksi nousi 1,4 prosenttia vuoden 2005 syyskuusta. Asuinrakennusten indeksi nousi 3,6 prosenttia, mutta muiden rakennusten indeksi painui 0,9 prosenttia miinukselle.

Tammi-syyskuussa uudisrakentamisen volyymi-indeksi nousi 8,1 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Asuinrakennusten volyymi kasvoi 10,8 prosenttia ja muiden rakennusten 5,5 prosenttia. Kokonaisindeksin kasvunopeus on puolittunut alkuvuoteen verrattuna.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksin kokonaisindeksin 6 viimeisen kuukauden muutokset

Asuinrakentamisen volyymi-indeksin 6 viimeisen kuukauden muutokset

Muun rakentamisen volyymi-indeksin 6 viimeisen kuukauden muutokset

Toimistorakennusten volyymi supistui reilusti vuoden 2002 alusta lähtien. Vuoden 2005 helmikuussa se kääntyi kasvuun ja kasvuvauhti oli kesäkuukausina jopa lähes 30 prosenttia. Lokakuussa kasvu kuitenkin kääntyi jälleen laskuksi. Lasku pysähtyi toukokuussa 2006 ja kesäkuusta lähtien kasvuvauhti on kiihtynyt ollen heinä-syyskuussa 16,8 prosenttia.

Liikerakennusten volyymi kasvoi tasaisesti vuoden 2002 puolivälistä aina vuoden 2005 alkuun, jolloin kasvu hiipui väliaikaisesti. Loppuvuodesta palattiin kuitenkin jälleen kasvu-uralle ja vuositason volyymin kasvu vuonna 2005 oli noin 5 prosenttia. Kasvu on jatkunut myös tänä vuonna, tosin hidastuen. Heinä-syyskuun kasvu oli 6,8 prosenttia.

Teollisuusrakennusten volyymi supistui koko vuoden 2003 ja 2004 alkuvuoden. Vuoden 2004 loppupuoliskolla se kääntyi kasvuun ja kasvu on jatkunut siitä lähtien. Vuositason kasvu vuonna 2005 oli 27 prosenttia. Kasvu johtuu lähinnä muutamista erittäin suurista teollisuusrakennus-hankkeista. Vuoden 2006 alun kasvu jatkui vahvana, mutta toukokuun jälkeen kasvu hidastui niin, että heinä-syyskuun volyymi jäi edellisvuoden tasolle.

Maatalousrakennusten volyymi supistui vuoden 2003 keväästä aina vuoden 2005 alkuun. Huhtikuusta 2005 lähtien se on kuitenkin kasvanut kiihtyvällä vauhdilla ja vuositason volyymi oli noin 20 prosenttia edellisvuotista suurempi. Vuoden 2006 alusta volyymin kasvu alkoi hidastua vähän kerrallaan. Heinä-syyskuun kasvu oli 8,5 prosenttia.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi, trendit

Rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi, aloitusten määrä väheni

Tämän vuoden kolmannella neljänneksellä rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi neljänneksellä. Varsinkin syyskuussa lupakuutiot kasvoivat reippaasti, 40 prosenttia edellisvuoden syyskuuhun verrattuna. Tammi-syyskuussa koko uudisrakentamiseen myönnettyjen lupien määrä kuutioilla mitattuna kasvoi 4 prosenttia edellisvuotisesta.

Aloitettujen rakennusten kuutiometrimäärä sen sijaan supistui heinä-syyskuussa 3 prosenttia. Myös tammi-syyskuun aloitusten kuutiomäärä oli vajaat 3 prosenttia edellisvuotista pienempi.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi ja aloitetut rakennukset, trendit

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi ja aloitettujen rakennusten vuosimuutos, %

Vuoden 2006 tiedot ovat ennakollisia. Aina samalla kun tuoreimmat tiedot julkaistaan, korjataan aiempia ennakkotietoja. Vuoden 2006 lopulliset tiedot julkaistaan vuoden 2007 kesäkuussa.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksin seuraava katsaus julkaistaan 2.3.2007


Päivitetty 1.12.2006

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Uudisrakentamisen volyymi-indeksi [verkkojulkaisu].
syyskuu 2006, Uudisrakentamisen volyymi-indeksi nousi 2 prosenttia heinä-syyskuussa . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 28.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/urvoli/2006/09/urvoli_2006_09_2006-12-01_kat_001.html