Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.

5.4.2022 jälkeen julkaistuja tilastotietoja tästä aiheesta

Tämä sivu on arkistoitu.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksin nousu joulukuussa 17 prosenttia

Uudisrakentamisen volyymi-indeksin nousuvauhti oli joulukuussa 2005 reilut 17 prosenttia. Asuinrakennusten volyymin kesäkuussa alkanut kasvu kiihtyi edelleen. Asuinrakennuksista omakotitalojen volyymi kasvoi 22 prosenttia ja rivitalojen 23 prosenttia verrattuna edellisvuoden joulukuuhun. Myös kerrostalojen volyymin koko vuoden 2005 jatkunut supistuminen kääntyi joulukuussa runsaan 4 prosentin kasvuksi. Muun rakentamisen volyymi on kasvanut keväästä lähtien. Kasvu oli joulukuussa yli 16 prosenttia.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksin kokonaisindeksin 6 viimeisen kuukauden muutokset

kuva

Asuinrakentamisen volyymi-indeksin 6 viimeisen kuukauden muutokset

kuva

Muun rakentamisen volyymi-indeksin 6 viimeisen kuukauden muutokset

kuva

Koko vuoden 2005 uudisrakentamisen volyymi oli lähes 8 prosenttia edellisvuotista suurempi. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi lähes 7 prosenttia. Muun rakentamisen volyymi kasvoi 9 prosenttia vuodesta 2004.

Toimistorakennusten volyymi supistui reilusti vuoden 2002 alusta lähtien. Tämän vuoden helmikuusta se kääntyi kasvuun ja kasvuvauhti oli kesäkuukausina jopa lähes 30 prosenttia. Lokakuussa kasvu kuitenkin kääntyi laskuksi, joka jatkui vuoden loppukuukaudet. Toimistorakennusten koko vuoden 2005 volyymi oli reilut 8 prosenttia edellisvuotista suurempi.

Liikerakennusten volyymi kasvoi tasaisesti vuoden 2002 puolivälistä aina tämän vuoden alkuun, jolloin kasvu kääntyi lieväksi laskuksi. Vuoden mittaan volyymi on vaihdellut kasvun ja supistumisen välillä eri kuukausina. Koko vuoden volyymin kasvuksi tuli runsaat 11 prosenttia.

Teollisuusrakennusten volyymi supistui koko vuoden 2003 ja 2004 alkuvuoden. Vuoden 2004 loppupuoliskolla se kääntyi kasvuun ja kasvu on jatkunut siitä lähtien. Koko vuoden 2005 kasvu oli lähes 34 prosenttia vuodentakaisesta johtuen muutamista erittäin suurista teollisuusrakennushankkeista.

Maatalousrakennusten volyymi supistui vuoden 2003 keväästä aina tämän vuoden alkuun. Huhtikuusta 2005 lähtien se on kuitenkin kasvanut kiihtyvällä vauhdilla. Koko vuoden volyymi oli kolmanneksen edellisvuotista suurempi.

Lähes kaikkien rakennustyyppien rakentamisen volyymit ovat kääntyneet kasvuun. Ainoastaan ryhmässä julkiset palvelurakennukset ovat kokoontumis- ja opetusrakennukset noin neljänneksen laskussa. Myös liikerakennusten loppuvuoden volyymi on ollut laskussa.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi

kuva

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi ja aloitetut rakennukset, trendit

kuva

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi ja aloitettujen rakennusten vuosimuutos, %

kuva

Uudisrakentamisen volyymi-indeksin vuoden 2005 tiedot ovat ennakollisia. Aina samalla kun tuoreimmat tiedot julkaistaan, korjataan aiempia ennakkotietoja. Vuoden 2005 lopulliset tiedot julkaistaan vuoden 2006 kesäkuussa.

Indeksistä ei tehdä painojulkaisua. Tiedot julkaistaan kuukausittain Talonrakentaminen ja suhdanteet -julkaisussa ja http://statfin.stat.fi -tilastopalvelussa.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksin seuraava katsaus ilmestyy 2.6.2006


Päivitetty 3.3.2006

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Uudisrakentamisen volyymi-indeksi [verkkojulkaisu].
joulukuu 2005, Uudisrakentamisen volyymi-indeksin nousu joulukuussa 17 prosenttia . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 29.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/urvoli/2005/12/urvoli_2005_12_2006-03-03_kat_001.html