Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.

5.4.2022 jälkeen julkaistuja tilastotietoja tästä aiheesta

Tämä sivu on arkistoitu.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi laski helmikuussa

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi laski 2005 helmikuussa 1,6 prosenttia edellisen vuoden helmikuusta. Asuinrakentamisen volyymi kääntyi laskuun. Helmikuussa asuinrakentamisen volyymi laski vajaan prosentin. Tammikuussa se oli edellisvuotisella tasolla. Muun rakentamisen volyymi laski helmikuussa yli 2 prosenttia.

Tammi-helmikuussa kasvussa olivat omakotitalojen, kesämökkien, toimistorakennusten, hoitoalan rakennusten ja teollisuusrakennusten volyymit. Näistä eniten kasvoi toimistorakennusten volyymi, 26 prosenttia. Kaikkien muiden rakennustyyppien volyymit olivat laskussa.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksin kokonaisindeksin 6 viimeisen kuukauden vuosimuutos, %

kuva

Asuinrakentamisen volyymi-indeksin 6 viimeisen kuukauden vuosimuutos, %

kuva

Muun rakentamisen volyymi-indeksin 6 viimeisen kuukauden vuosimuutos, %

kuva

Vuoden 2004 uudisrakentamisen volyymi oli 4,3 prosenttia edellisvuotista suurempi. Aineiston täydentyminen tammikuusta ei enää vaikuttanut koko vuoden 2004 muutosprosenttiin. Volyymin kasvu hidastui tasaisesti loppuvuotta kohden.

Asuinrakentamisen volyymi kasvoi koko vuonna 10 prosenttia loppuvuoden kasvun hidastumisesta huolimatta. Hidastumiseen vaikutti rivitalojen volyymin kääntyminen laskuun vuoden 2004 kesän jälkeen. Myös omakotitalojen ja kerrostalojen volyymin kasvu on huomattavasti hidastunut. Nyt kesää kohden omakotitalojen volyymi osoittaa lievää kasvua. Kerrostalojen volyymin supistuminen sen sijaan on voimistunut.

Muun rakentamisen volyymi pieneni 0,6 prosenttia edellisvuodesta. Muiden kuin asuinrakennusten ryhmässä eniten supistuivat vuoden 2004 aikana toimistorakennusten ja liikenteen rakennusten volyymit. Toimistorakennusten ryhmässä tapahtui kuitenkin tämän vuoden helmikuussa hyppäys ylöspäin, kasvua lähes 26 prosenttia edelliseen helmikuuhun verraten. Liikerakentamisen volyymi kasvoi vuoden 2002 kesästä lähtien viime vuoden loppuun saakka. Tämän vuoden alkukuukausina kasvu on muuttunut laskuksi, helmikuussa reilut 6 prosenttia. Teollisuusrakentamisen volyymi on kääntynyt kasvuun vuoden 2004 loppupuoliskolla oltuaan sitä ennen voimakkaassa laskussa aina vuoden 2002 alkukuukausista. Nyt kasvu on hidastunut.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi 2000=100, trendit

kuva

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi ja aloitetut rakennukset, trendit

kuva

Uudisrakentamisen volyymi-indeksin ja aloitettujen rakennusten vuosimuutos, %

kuva

Uudisrakentamisen volyymi-indeksin tiedot 2004-2005 ovat ennakollisia. Aina samalla kun tuoreimmat tiedot julkaistaan, korjataan aiempia ennakkotietoja. Vuoden 2004 lopulliset tiedot julkaistaan vuoden 2005 kesäkuussa.

Kausitasoitusmenetelmän muutos

Seuraavasta julkistamiskerrasta alkaen kausitasoitetut aikasarjat tuotetaan Eurostatin suosittelemalla TRAMO/SEATS-menetelmällä aiemmin käytössä olleen X11-menetelmän sijasta. Kausitasoitetut, työpäiväkorjatut ja trendisarjat sekä niistä lasketut muutosprosentit muuttuvat hieman aiemmin julkaistuista. Sarjojen tulkinta ei muutu.

Indeksistä ei tehdä painojulkaisua. Tiedot julkaistaan kuukausittain Talonrakentaminen ja suhdanteet -julkaisussa ja www.statfin.stat.fi -tilastopalvelussa.


Päivitetty 2.5.2005

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Uudisrakentamisen volyymi-indeksi [verkkojulkaisu].
helmikuu 2005, Uudisrakentamisen volyymi-indeksi laski helmikuussa . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 24.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/urvoli/2005/02/urvoli_2005_02_2005-05-02_kat_001.html