Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 7.2.2019

Vapaa-ajanmatkat ulkomaille vähenivät syys-joulukuussa 2018

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan ulkomaan vapaa-ajanmatkoja tehtiin syys-joulukuussa 2018 vähemmän kuin edellisvuoden syys-joulukuussa. Viroon matkustettiin syyskaudella 2018 selkeästi vähemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana. Sen sijaan ulkomaanmatkoja muihin maihin tehtiin syyskaudella edellisvuotta enemmän. Kotimaan vapaa-ajan matkojen määrä pysyi edellisvuoden tasolla syys-joulukuussa 2018.

Vapaa-ajanmatkat matkatyypeittäin syys-joulukuussa 2012-2018* (pl. kotimaan ilmaismajoitusmatkat)

Vapaa-ajanmatkat matkatyypeittäin syys-joulukuussa 2012-2018* (pl. kotimaan ilmaismajoitusmatkat)

Vuoden 2018 viimeisellä kolmanneksella 15–84-vuotiaat suomalaiset tekivät 17,9 miljoonaa matkaa, kun lasketaan yhteen kotimaan ja ulkomaan vapaa-ajanmatkat sekä työ- ja kokousmatkat. Yöpymisen sisältäneiden matkojen lisäksi matkamäärässä ovat mukana myös ulkomaan ja kotimaan päivämatkat.

Kotimaassa yöpymisen sisältäneitä vapaa-ajanmatkoja tehtiin syys-joulukuussa 7,8 miljoonaa. Näistä ilmaismajoitusmatkoja oli 5,9 miljoonaa. Vapaa-ajanmatkoja, joiden aikana yövyttiin maksullisessa majoituksessa tehtiin 1,8 miljoonaa ja suosituimmat matkakohteet sijaitsivat Uudellamaalla, Lapissa ja Pirkanmaalla. Uusimaa säilytti kärkisijansa loppuvuoden matkailumaakuntana.

Kotimaassa vapaa-ajan päivämatkoja tehtiin 5,5 miljoonaa ja Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi olivat suosituimmat päivämatkojen kohdemaakunnat.

Ulkomaille tehtiin syys-joulukuussa 2,5 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa, sisältäen yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat. Ulkomaan vapaa-ajanmatkojen määrä väheni verrattuna edellisvuoden syyskauteen. Lokakuu oli suosituin matkustuskuukausi, kun vapaa-ajanmatka suuntautui ulkomaille.

Vapaa-ajanmatkailu Viroon väheni selvästi edellisvuoden syyskaudesta. Marraskuu oli kauden suosituin kuukausi käydä Virossa. Myös vapaa-ajanmatkailu Ruotsiin väheni edellisvuoden syyskaudesta. Loppuvuoden aikana Ruotsiin matkustettiin eniten lokakuussa.

Vapaa-ajanmatkailu Espanjaan ja Kanariansaarille lisääntyi loppuvuonna ja matkoja tehtiin yhteensä 0,3 miljoonaa.

Itä- ja Länsi-Euroopassa matkojen määrä kasvoi hieman edellisen vuoden syyskauteen verrattuna. Länsi-Euroopan suosituin matkakohde oli Saksa.

Kun tarkastellaan vain yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä vapaa-ajanmatkoja, tehtiin niitä yhtä paljon kuin edellisvuoden syys-joulukuussa eli 2,0 miljoonaa. Lokakuu oli näiden matkojen osalta suosituin kuukausi, sillä silloin tehtiin 0,6 miljoonaa ulkomaan matkaa, joiden aikana yövyttiin kohdemaassa.

Yöpymisen kohdemaassa sisältäneiden vapaa-ajanmatkojen määränpäänä oli Viro enää joka viidennellä matkalla loppuvuoden aikana. Vielä edellisvuonna joka neljäs yöpymisen kohdemaassa sisältänyt vapaa-ajanmatka suuntautui Viroon. Etelä-Eurooppaan ja Itäisen Välimeren maihin sen sijaan suuntautui loppuvuonna jo joka kolmas yöpymisen kohdemaassa sisältänyt vapaa-ajanmatka ja edellisvuoden syys-lokakuussa vain joka neljäs.

Vapaa-ajanmatkojen lisäksi kotimaassa tehtiin loppuvuonna 1,3 miljoonaa yöpymisen sisältänyttä työ- ja kokousmatkaa. Ulkomaille suuntautui 0,8 miljoonaa työ- ja kokousmatkaa (ml. kohdemaassa yöpymisen sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat). Kotimaan työmatkat lisääntyivät selvästi edellisvuodesta ulkomaan työmatkojen määrän pysyessä ennallaan.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen Suomalaisten matkailu -tutkimuksesta, jota varten haastateltiin loka-, marras-, joulukuussa 2018 sekä tammikuussa 2019 yhteensä 4 618 iältään 15–84-vuotiasta suomalaista.

Koko vuoden 2018 ennakkotiedot

Ennakkotietojen mukaan suomalaiset tekivät vuonna 2018 ulkomaille 8,2 miljoonaa erilaista vapaa-ajanmatkaa. Matkoista 6,4 miljoonaa oli vapaa-ajanmatkoja, joissa yövyttiin kohdemaassa, 1,0 miljoonaa yöpymisen laivalla sisältäneitä risteilyjä lähialueille ja 0,8 miljoonaa päivämatkaa tai päiväristeilyä lähialueille.

Suosituimpia vapaa-ajan matkakohteita vuonna 2018 olivat Viro, Ruotsi ja Espanja. Vapaa-ajanmatkat Viroon vähenivät selvästi edellisvuodesta kun matkailu muualle lisääntyi.

Kotimaassa suomalaiset tekivät 25,7 miljoonaa erilaista yöpymisen sisältänyttä vapaa-ajanmatkaa. Matkoista 6,8 miljoonaa oli matkoja joissa yövyttiin maksullisessa majoituksessa ja 18,9 miljoonaa matkaa joissa yövyttiin ilmaismajoituksessa.

Suosituimmat maakunnat olivat Uusimaa, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa ja Varsinais-Suomi.

Vapaa-ajanmatkailu sekä kotimaassa että ulkomaille vähenivät hieman vuodesta 2017.

Matkoja koskevat ennakkotiedot on saatu Tilastokeskuksen kuukausittaisesta Suomalaisten matkailu -otostutkimuksesta. Matkamääriä varten haastateltiin 13 537 iältään 15–84-vuotiasta Suomessa vakituisesti asuvaa henkilöä. Lopulliset vuositiedot julkistetaan 28.3.2019.


Lähde: Suomalaisten matkailu, Tilastokeskus

Lisätietoja: Taru Tamminen 029 551 2243, Ossi Nurmi 029 551 2984, liikenne.matkailu@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Mari Ylä-Jarkko

Julkaisu pdf-muodossa (355,5 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Laatuselosteet

Päivitetty 7.2.2019

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Suomalaisten matkailu [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-8837. Syksy (1.9.-31.12) 2018. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 29.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/smat/2018/15/smat_2018_15_2019-02-07_tie_001_fi.html