Denna statistik har lagts ned.

Nya uppgifter produceras inte längre om statistiken.

Denna sida är arkiverad.

Publicerad: 23.6.2010

Totalförbrukningen av energi ökade med 12 procent

Enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter ökade totalförbrukningen av energi under årets första kvartal med 12 procent från året innan. Elförbrukningen gick upp med 7 procent. Energiförbrukningen ökade på grund av den kalla början av året och av att industriproduktionen återhämtade sig från året innan. Koldioxidutsläppen vid energiproduktionen och -förbrukningen ökade med nästan 20 procent från året innan. En ökning av användningen av fossila bränslen ökade utsläppen. Över 90 procent mer el producerades med kolkondens jämfört med året innan.

Totalförbrukningen av energi, petajoule (1 petajoule = 1 000 terajoule)

Utsläppen ökade från året innan

Vattensituationen som var sämre än året innan minskade produktionen av vattenkraft med en fjärdedel. Av övriga utsläppsfria energikällor låg kärnenergiproduktionen på samma nivå som året tidigare, medan vindkraftsproduktionen minskade med något under en procent. I och med ökningen av produktionen inom skogsindustrin ökade användningen av träbaserade bränslen med 7 procent. Detta var dock mindre än totaltillväxten av förbrukningen, varvid dess andel av totalförbrukningen minskade från året innan. Den minskade tillgången på vattenkraft och den kalla början av året ökade kondensproduktionen av el. Förbrukningen av kol (kol omfattar här stenkol, koks samt masugns- och koksgas) och torv hade en tillväxt på nästan 40 procent. Också förbrukningen av naturgas gick upp med 18 procent från året innan. Förbrukningen av olja ökade med 10 procent. En ökning av användningen av fossila bränslen och torv ledde till avsevärt högre koldioxidutsläpp. Under motsvarande period har koldioxidutsläppen senast legat på samma nivå år 2004.

Finland nettoförsäljare på den nordiska elmarknaden

Importen av el ökade något, men den kraftiga tillväxten av elexporten ledde till att nettoimporten av el började minska. Det senaste halvåret har Finland varit nettoförsäljare på den nordiska elmarknaden. Elexporten har ökat förutom på grund av den dåliga vattensituationen i Norden också på grund av underhållsstopp i de svenska kärnkraftverken. Trots den ökade exporten täcktes över 8 procent av Finlands elförbrukning med nettoimport av el. Importelen kommer huvudsakligen från Ryssland. Den elvolym som importerades från Ryssland svarade för 12 procent av totalförbrukningen under början av året.

Bränslepriserna på väg uppåt

Från januari till april var bränslepriserna på väg uppåt. Priserna på trafikbränslen steg med över 10 procent, priset på lätt brännolja med över 20 procent från december 2009. Priset på naturgas steg med 5 procent under samma period. Den kalla vintern höjde priset på börsel kraftigt under början av året. Den svaga vattensituationen i Norden och den knappa tillgången på el från svenska kärnkraftverk orsakade kraftiga toppar i priset på börsel.

Källor: Energianskaffning, -förbrukning och -priser 2010, 1:a kvartalet. Statistikcentralen

Förfrågningar: Anssi Vuorio (09) 1734 2685, energia@stat.fi

Ansvarig statistikdirektör: Leena Storgårds

Tabeller

Tabellbilagor

Figurer

Senast uppdaterad 23.6.2010

Instruktion för hänvisning:

Statistik: Energianskaffning, -förbrukning och -priser [e-publikation].
ISSN=1798-3371. 1:a kvartalet 2010. Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 28.3.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/ehkh/2010/01/ehkh_2010_01_2010-06-23_tie_001_sv.html