Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.

5.4.2022 jälkeen julkaistuja tilastotietoja tästä aiheesta

Tämä sivu on arkistoitu.

Teollisuus toimialoittain ja alueittain 2007

Palkatun henkilöstön määrä lisääntyi lähes prosentin koko teollisuudessa vuonna 2007

Palkatun henkilöstön määrä oli koko teollisuudessa (C, D, E) noin 420 000 henkilöä vuonna 2007 lisääntyen lähes prosentin edellisvuodesta. Palkatun henkilöstön määrä kasvoi lähes 4 000 henkilöllä vuodesta 2006. Mineraalien kaivussa (C) palkatun henkilöstön määrä oli runsaat 4 000 henkilöä. Henkilöstön määrä väheni mineraalien kaivussa yli 5 prosenttia vuotta aiemmasta.

Tehdasteollisuus (D) työllisti yli 400 000 henkilöä palkatun henkilöstön määrän lisääntyessä prosentin edellisvuodesta. Henkilöstön määrä kasvoi tehdasteollisuudessa yli 4 000 henkilöllä vuotta aiemmasta. Henkilöstön määrä lisääntyi kone- ja metallituoteteollisuudessa yli 4 prosenttia, elektroniikka- ja sähköteollisuudessa lähes 2 prosenttia, kemianteollisuudessa ja metallien jalostuksessa runsaan prosentin. Eniten henkilöstön määrä sen sijaan supistui tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa, lähes 5 prosenttia ja metsäteollisuudessa, yli 4 prosenttia. Elintarviketeollisuudessa henkilöstön määrä väheni myös prosentin edellisvuodesta.

Sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa (E) palkatun henkilöstön määrä väheni lähes prosentin. Alalla työskenteli noin 15 000 henkilöä vuonna 2007.

Palkatun henkilöstön määrä koko teollisuudessa vuosina 2006 ja 2007 lkm (1000 henkilöä)

Palkatun henkilöstön määrä koko teollisuudessa vuosina 2006 ja 2007 lkm (1000 henkilöä)

Palkattuun henkilöstöön luetaan kaikki henkilöt, jotka työskentelevät toimipaikassa tai toimipaikan lukuun. Se jaotellaan palkattuihin toimihenkilöihin ja työntekijöihin pl. itsenäiset yrittäjät. Henkilöiden lukumäärät ilmoitetaan tilikauden keskimääräisinä lukuina.

Tuotannon jalostusarvo kasvoi koko teollisuudessa 11,5 prosenttia

Koko teollisuuden (C, D, E) jalostusarvo kasvoi 11,5 prosenttia yltäen noin 41 miljardiin euroon vuonna 2007. Mineraalien kaivussa jalostusarvo lisääntyi runsaat 2 prosenttia edellisvuodesta. Sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa jalostusarvo kasvoi 5,5 prosenttia vuotta aiemmasta. Tehdasteollisuuden tuotannon jalostusarvo kohosi yli 12 prosenttia yltäen 37,1 miljardiin euroon.

Jalostusarvon kehityksessä oli kuitenkin suurta vaihtelua tehdasteollisuuden eri päätoimialojen välillä. Merkittävintä kasvu oli elektroniikka- ja sähköteollisuudessa, yli 32 prosenttia, kone- ja metallituoteteollisuudessa lähes 14 prosenttia sekä kemianteollisuudessa, lähes 13 prosenttia. Jalostusarvo kasvoi myös elintarviketeollisuudessa yli 7 prosenttia ja muussa tehdasteollisuudessa lähes 6 prosenttia.Tuotannon jalostusarvo sen sijaan supistui metallien jalostuksessa 10 prosenttia sekä tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa lähes 7 prosenttia. Metsäteollisuudessa tuotannon jalostusarvo pysyi lähes edellisvuoden tasolla (-0,2 %).

Jalostusarvon muutos teollisuuden päätoimialoilla vuosina 2006 ja 2007, prosenttia

Jalostusarvon muutos teollisuuden päätoimialoilla vuosina 2006 ja 2007, prosenttia

Jalostusarvo mittaa toimipaikan varsinaisessa tuotantotoiminnassa eri tuotannontekijöiden tuottamaa yhteenlaskettua arvonlisäystä. Jalostusarvo lasketaan tuotantotoiminnasta saatujen tuottojen ja toiminnasta aiheutuneiden kustannusten erotuksena. Tuottoihin sisältyy myös toimipaikan toimitukset yrityksen toisille toimipaikoille ja kustannuksiin hankinnat yrityksen toisilta toimipaikoilta. Määritelmän mukaan kustannuksiin ei sisällytetä toimipaikan työvoimasta aiheutuvia kustannuksia.

Investoinnit lisääntyivät koko teollisuudessa 25 prosenttia

Käyttöomaisuuden investoinnit lisääntyivät koko teollisuudessa 25 prosenttia vuonna 2007. Mineraalien kaivussa investoinnit olivat merkittävästi suuremmat kuin vuonna 2006, lisäystä oli yli 208 prosenttia. Sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa investoinnit käyttöomaisuuteen lisääntyivät 7,5 prosenttia edellisvuodesta. Tehdasteollisuudessa investoinnit kohosivat lähes 25 prosenttia vuotta aiemmasta. Koko teollisuuden yhteenlasketut investoinnit käyttöomaisuuteen olivat 5,3 miljardia euroa, josta tehdasteollisuuden osuus oli 3,8 miljardia euroa.

Tehdasteollisuudessa investoinnit olivat merkittävästi edellisvuotta suuremmat kemianteollisuudessa, lisäystä yli 111 prosenttia ja metallien jalostuksessa, lisäystä lähes 50 prosenttia. Kone- ja metallituoteteollisuudessa investoinnit kasvoivat myös vajaat 13 prosenttia, elintarviketeollisuudessa 8 prosenttia ja metsäteollisuudessa lähes 5 prosenttia. Voimakkaimmin investoinnit sen sijaan vähenivät muussa tehdasteollisuudessa, 21,5 prosenttia sekä elektroniikka- ja sähköteollisuudessa, yli 15 prosenttia.

Investoinnit yhteensä koko teollisuudessa vuosina 2006 ja 2007 (milj. euroa)

Investoinnit yhteensä koko teollisuudessa vuosina 2006 ja 2007 (milj. euroa)

Käyttöomaisuuden investoinnit käsittävät aineellisen käyttöomaisuuden hankinnat ja perusparannukset, joista on vähennetty käyttöomaisuuden myynnit. Aineelliseen käyttöomaisuuteen kuuluvat koneet, kalusto ja kuljetusvälineet, rakennukset ja rakennelmat, maa- ja vesialueet sekä muu aineellinen käyttöomaisuus. Muuhun aineelliseen käyttöomaisuuteen sisältyvät sora-, malmi-, turve- yms. luonnonvarat ja aineelliset oikeudet. Käyttöomaisuuden investoinnit käsittävät myös rakennusten ja rakennelmien ennakkomaksujen lisäykset, joista on vähennetty ennakkomaksujen vähennykset. Ennakkomaksuja koneisiin ja laitteisiin ei sen sijaan sisällytetä käyttöomaisuuden investointeihin.

Itä-Uusimaa oli edelleen teollistunein maakunta vuonna 2007

Teollistunein maakunta oli edelleen Itä-Uusimaa, jossa jalostusarvon kertymä asukasta kohti oli 16 950 euroa. Varsinais-Suomessa jalostusarvoa kertyi asukasta kohti 10 447 euroa ja Pohjanmaalla 10 252 euroa. Vähiten jalostusarvoa asukasta kohti kertyi Ahvenanmaan maakunnassa, 2 806 euroa. Koko maan keskiarvo koko teollisuuden jalostusarvon kertymässä asukasta kohti oli 7 775 euroa vuonna 2007.

Maakunnan jalostusarvo jaettuna maakunnan asukasluvulla koko teollisuudessa vuonna 2007 (euroa / asukas)

Maakunnan jalostusarvo jaettuna maakunnan asukasluvulla koko teollisuudessa vuonna 2007 (euroa / asukas)

Salon seutukunta tuottavuusvertailun kärjessä vuonna 2007

Kuviossa näkyy työn tuottavuus koko teollisuudessa (jalostusarvo/henkilöstö yhteensä) seutukunnittain (20 tuottavinta) vuonna 2007. Tuottavuuden tasoa seutukunnassa selittää eniten toimiala. Tuottavuusvertailun kärjessä oli Salon seutukunta (216 382 euroa), jonka jalostusarvosta suurin osa muodostuu toimialalla 30–33 eli elektroniikkatuotteiden valmistuksesta. Porvoon seutukunnassa suurin osa jalostusarvosta muodostuu kemianteollisuudesta. Sähköhuolto on taas tärkein toimiala Loviisan seutukunnassa. Oulun seutukunnassa jalostusarvoa muodostuu elektroniikka- ja sähköteollisuudesta sekä metsäteollisuudesta. Metallien jalostus ja kemianteollisuus ovat tärkeimmät toimialat Kokkolan seutukunnassa. Koko maan jalostusarvo työntekijää kohden oli 96 128 euroa vuonna 2007, kun se vuotta aiemmin oli 87 313 euroa.

Tuottavuus koko teollisuudessa seutukunnittain TOP 20 vuonna 2007 (1 000 euroa / työntekijä)

Tuottavuus koko teollisuudessa seutukunnittain TOP 20 vuonna 2007 (1 000 euroa / työntekijä)

Työn tuottavuus toimialoittain vuonna 2007

Jalostusarvo / henkilöstö

Työn tuottavuutta mitattiin jakamalla jalostusarvo palkatun henkilöstön lukumäärällä. Työn tuottavuus oli vuonna 2007 keskimääräistä selvästi suurempaa sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa, 224 759 euroa. Edellisvuoteen verrattuna työn tuottavuus kasvoi alalla runsaat 6 prosenttia. Tehdasteollisuudessa jalostusarvo palkattua henkilöä kohden oli 92 756 euroa, nousua vuodesta 2006 oli yli 11 prosenttia.

Elektroniikka- ja sähköteollisuudessa työn tuottavuus (165 591) kasvoi selvästi, lähes 30 prosenttia edellisvuodesta. Metallien jalostuksessa jalostusarvo palkattua henkilöä kohden oli 150 959 euroa tuottavuuden vähentyessä yli 11 prosenttia. Kemianteollisuudessa työn tuottavuus (115 340) lisääntyi runsaat 11 prosenttia vuotta aiemmasta. Jalostusarvo jaettuna palkatun henkilöstön lukumäärällä oli keskimääräistä pienempää kone- ja metallituoteteollisuudessa, elintarviketeollisuudessa, tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa sekä huonekalujen valmistuksessa.

Jalostusarvo jaettuna palkatun henkilöstön lukumäärällä koko teollisuudessa vuonna 2007 (1000 euroa/henkilö)

Jalostusarvo jaettuna palkatun henkilöstön lukumäärällä koko teollisuudessa vuonna 2007 (1000 euroa/henkilö)

Henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta

Henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta oli tehdasteollisuudessa 50 prosenttia vuonna 2007. Suurimmat henkilöstökulujen osuudet jalostusarvosta olivat työvoimavaltaisilla aloilla kuten huonekalujen valmistuksessa, tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa sekä kone- ja metallituoteteollisuudessa.

Henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta oli keskimääräistä vähäisempää pääomaintensiivisillä toimialoilla kuten kemianteollisuudessa, 42 prosenttia. Elektroniikka- ja sähköteollisuudessa henkilöstökulujen osuus (33 %) jalostusarvosta pieneni eniten, yli 22 prosenttia vuodesta 2006. Metallien jalostuksessa henkilöstökulujen osuus (34 %) jalostusarvosta sen sijaan kasvoi 11 prosenttia edellisvuodesta. Pienintä henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta oli sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa, 23 prosenttia vuonna 2007.

Henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta koko teollisuudessa toimialoittain vuonna 2007, prosenttia

Henkilöstökulujen osuus jalostusarvosta koko teollisuudessa toimialoittain vuonna 2007, prosenttia

Työvoimavaltaisilla toimialoilla tarkoitetaan toimialoja, joilla kiinteää pääomaa on vähän suhteessa työvoimakuluihin. Pääomavaltaisilla toimialoilla tarkoitetaan toimialoja, joilla kiinteää pääomaa on runsaasti suhteessa työvoimakuluihin.

Tuottavuus suuruusluokittain

Tehdasteollisuuden suurten, vähintään 750 henkilöä työllistävien toimipaikkojen tuottavuus oli edelleen omaa luokkaansa vuonna 2007. Näiden toimipaikkojen henkilöä kohden laskettu jalostusarvo oli 182 840 euroa, kun se minitoimipaikoissa eli alle 20 henkilöä työllistävissä toimipaikoissa oli 67 896 euroa. Suurten toimipaikkojen tuottavuus lisääntyi yli 14 prosenttia, kun henkilöstön määrä kasvoi lähes 5 prosenttia. Minitoimipaikkojen henkilöä kohden laskettu jalostusarvo kasvoi myös 13 prosenttia, kun henkilöstön määrä lisääntyi 3 prosenttia.

500–749 henkilöä työllistävissä toimipaikoissa tuottavuus kohosi reippaasti, runsaat 26 prosenttia, kun henkilöstön määrä supistui lähes 16 prosenttia. 250–499 henkilöä työllistävissä toimipaikoissa tuottavuus lisääntyi 6,5 prosenttia ja henkilöstön määrä väheni runsaan prosentin. 100–249 henkilöä työllistävissä toimipaikoissa tuottavuus kasvoi myös lähes 6 prosenttia ja henkilöstön määrä lisääntyi 1,5 prosenttia. 50–99 henkilöä työllistävissä toimipaikoissa tuottavuus sen sijaan väheni vajaan prosentin, mutta 20–49 henkilön toimipaikoissa tuottavuus kasvoi 16 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Tehdasteollisuuden toimipaikkojen tuottavuus suuruusluokittain vuosina 2006 ja 2007 (1 000 euroa / henkilö)

Tehdasteollisuuden toimipaikkojen tuottavuus suuruusluokittain vuosina 2006 ja 2007 (1 000 euroa / henkilö)

Kuviossa tuottavuus = jalostusarvo / palkattu henkilöstö

Suuret toimipaikat = vähintään 750 henkilöä työllistävät

Minitoimipaikat = alle 20 henkilöä työllistävät

Keskikoon mittarit ja keskittymisen mittari, C-indeksi vuonna 2007

Keskiarvo ja mediaani on laskettu muuttujasta: henkilöstömäärä yhteensä (sis. yrittäjät + palkattu henkilöstö). Painotettu keskiarvo ja mediaani antavat oikeamman kuvan toimipaikkatilaston toimialojen keskikoon rakenteesta. Tässä taulukossa keskittymisaste kuvaa neljän suurimman toimipaikan tuotantotoiminnan osuutta (%) kyseisen toimialan bruttoarvosta.

Keskikoon mittarit ja keskittymisen mittari, C-indeksi toimialoittain 2-numerotasolla vuonna 2007 (tilastoyksikkönä toimipaikka)

  Henkilöstömäärä yhteensä Bruttoarvo
Toimiala 2-numerotaso Aritmeettinen keskiarvo Painotettu keskiarvo Mediaani Painotettu mediaani Keskittymisaste, %
10 Kivi- ja ruskohiilen kaivu 2,4 51,7 0,5 21 56,2
14 Muu mineraalien kaivu 5,2 34,7 1,1 20 31,4
15 Elintarvikkeiden ja juomien valm. 18,4 237,9 2,0 126 15,7
17 Tekstiilien valmistus 5,1 210,4 0,5 65 36,0
18 Vaatteiden valmistus 3,4 110,4 0,4 54 29,4
19 Parkitseminen ja muu nahkatuot. valm. 8,6 120,1 1,0 98 53,1
20 Puutavaran ja puutuotteiden valm. 10,5 153,5 1,0 90 8,3
21 Massan, paperin ja paperituot.valm. 96,6 434,1 12,5 398 19,9
22 Graafinen teollisuus 9,6 165,4 1,1 85 15,2
23 Koksin ja öljytuotteiden valm. 119,6 688,9 22,0 362 97,0
24 Kemikaalien, kemiallisten tuot.valm. 44,2 375,2 5,0 259 31,3
25 Kumi- ja muovituotteiden valm. 21,8 235,1 4,0 92 23,3
26 Ei-metallisten mineraalituotteiden valm. 16,4 136,7 2,0 99 10,6
27 Metallien jalostus 90,9 1120,6 10,0 330 57,9
28 Metallituotteiden valmistus 9,2 99,8 1,7 44 9,9
29 Koneiden ja laitteiden valm. 17,8 418,5 1,2 166 22,0
30 Konttori- ja tietokoneiden valm. 5,8 27,1 1,0 28 69,0
31 Muu sähkökoneiden ja -laitteiden valm. 31,0 298,4 4,1 180 29,3
32 Radio-, televisio- ja tietoliikennevälineiden valm. 108,8 2580,8 3,0 3016 61,8
33 Lääkintäkojeiden, hienomekaan. kojeiden valm. 12,7 299,8 1,7 178 34,3
34 Autojen ja perävaunujen valm. 26,3 302,0 2,7 240 33,9
35 Muu kulkuneuvojen valmistus 19,3 864,6 1,0 522 54,7
36 Huonekalujen valmistus; muu valm. 5,3 93,7 0,8 47 14,2
37 Kierrätys 7,1 23,4 3,2 17 30,7
40 Sähkö-, kaasu- ja lämpöhuolto 16,2 307,8 0,5 127 27,8
41 Veden puhdistus ja jakelu 3,8 48,4 0,1 35 23,3

Lähde: Teollisuuden alue- ja toimialatilasto 2007. Tilastokeskus

Lisätietoja: Riitta Savolainen (09) 1734 3259, rakenne.tilastot@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Leena Storgårds


Päivitetty 12.02.2009

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Teollisuuden alue- ja toimialatilasto [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-4747. 2007, Teollisuus toimialoittain ja alueittain 2007 . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 25.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/atoi/2007/atoi_2007_2009-02-12_kat_001_fi.html