Aiheet
Kansantalous

Kotitalouksien säästämisaste kasvoi vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä

Tilasto:
Viiteajankohta:
2022, 1. vuosineljännes
Julkaistu:
Seuraava julkistus:
Julkaisun tyyppi:
tiedote

Muutostiedote

Tilaston Sektoritilit neljännesvuosittain tietoja on korjattu 22.6.2022 jälkeen Lue lisää muutoksesta ja sen vaikutuksesta muutostiedotteesta.

Kotitalouksien kausitasoitettu säästämisaste kasvoi tammi-maaliskuussa edellisestä neljänneksestä. Sekä kulutusmenot että käytettävissä oleva tulo pienenivät hieman. Kotitalouksien investointiaste pysyi edellisen neljänneksen tasolla. Yritysten voittoaste kasvoi edellisestä neljänneksestä ollen 31,2 %. Yrityssektorin investointiaste laski edellisen neljänneksen tasosta ollen 26,7 %. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen neljännesvuosittaisesta sektoritilinpidosta.

Viivakuvio kuvaa neljän indikaattorin kausitasoitettua kehitystä vuodesta 2010 alkaen.
Yritysten voittoaste vuonna 2010 ensimmäisellä neljänneksellä noin 29 %, jonka jälkeen tasaista kasvua ja vuonna 2022 ensimmäisellä neljänneksellä voittoaste noin 31 %.
Yritysten investointiaste vuonna 2010 ensimmäisellä neljänneksellä noin 28 %, jonka jälkeen se on vaihdellut 25 % ja 30 % välillä. Vuonna 2022 ensimmäisellä neljänneksellä investointiaste noin 27 %.
Kotitalouksien investointiaste vuonna 2010 ensimmäisellä neljänneksellä noin 12 %, josta se on hitaasti noussut 15 % vuonna 2022 ensimmäisellä neljänneksellä.
Kotitalouksien säästämisaste vuonna 2010 ensimmäisellä neljänneksellä noin 6 %, josta se parin seuraavan vuoden aikana laski 0 % alapuolelle. Vuoteen 2020 asti kehitys 0 % molemmin puolin, kunnes ensin 2020 se nousi rajusti lähes 10 % tasolle ja vuonna 2022 ensimmäisellä neljänneksellä oli noin 2 %.

Pääkohdat

  • Yrityssektorin voittoaste kasvoi, koska toimintaylijäämä kasvoi arvonlisäystä voimakkaammin. Investointiaste laski, koska investoinnit laskivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.
  • Rahoitus- ja vakuutuslaitoksien kausitasoitettu arvonlisäys kasvoi 3,1 prosenttia ja toimintaylijäämä laski 1,7 prosenttia vuodentakaiseen neljännekseen verrattuna.
  • Julkisyhteisöjen rahoitusasema parani 1,7 miljardia vuoden takaisesta neljänneksestä ja oli 1,3 miljardia alijäämäinen.
  • Kotitalouksien oikaistu käytettävissä oleva tulo kasvoi käypähintaisesti 3 % ja hintamuutoksista puhdistettuna pysyi samalla tasolla vuodentakaiseen neljännekseen verrattuna.
  • Tavaroiden ja palveluiden käypähintainen tase oli 2,8 miljardia alijäämäinen vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä.

Tietojen tarkentuminen (revisiot)

Katso keskeiset tilastotiedot taulukoista.
01.07.2022

Tietojen tarkentuminen

Tietokantataulukot

Tähän julkaisuun liittyvät tietokantataulukot

Päivittyneet tietokantataulukot

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.