Aiheet
Kansantalous

Kansantalouden tuotanto kasvoi helmikuussa 2022 vuodentakaisesta, laskua edelliskuukaudesta

Tilasto:
Viiteajankohta:
2022, helmikuu
Julkaistu:
Seuraava julkistus:
Julkaisun tyyppi:
tiedote

Tilastokeskuksen mukaan helmikuun 2022 työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 2,9 % vuodentakaisesta. Helmikuun kausitasoitettu tuotanto laski 0,2 % edelliskuukaudesta. Tammikuun 2022 työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi tarkentuneiden tietojen mukaan 3,1 % (aiemmin 3,3 %) edellisvuoden tammikuusta. Työpäiväkorjattuna alkutuotanto kasvoi noin 1 %. Jalostus kasvoi noin 8 % ja palvelut noin 1 % vuoden 2021 helmikuusta.

Viivakuvio tuotannon volyymin kehityksestä kuukausittain vuosina 2005 - 2022. Viivakuviossa on näkyvissä trendi ja kausitasoitettu sarja tuotannon volyymin kehityksestä. Tuotannon volyymi on kehittynyt vaihtelevasti tällä ajanjaksolla. Tuotannon volyymi on kasvanut ajanjaksolla, mutta aikavälille mahtuu myös jaksoja, milloin tuotannon volyymi on supistunut. Tuotannon volyymi supistui vuosina 2009 ja 2020 sekä vuosina 2012 - 2014.

Pääkohdat

  • Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi helmikuussa 2,9  vuodentakaisesta.
  • Helmikuun kausitasoitettu tuotanto laski 0,2  edelliskuukaudesta.
  • Työpäiväkorjattuna alkutuotanto kasvoi noin 1 %. Jalostus kasvoi noin 8 % ja palvelut noin 1 % vuoden 2021 helmikuusta.

Pylväskuviossa on työpäiväkorjatun tuotannon volyymin prosenttimuutos vuodentakaisesta viimeisimmän kolmentoista kuukauden ajalta. Vuoden 2022 helmikuussa tuotannon volyymi kasvoi vuodentakaisesta noin kolme prosenttia.

Alkutuotannolla tarkoitetaan maa-, riista-, metsä- ja kalataloutta. Jalostus sisältää teollisuuden ja rakentamisen. Palvelut sisältää kaupan, majoitus- ja ravitsemistoiminnan, liikenteen, liike-elämän palvelut sekä kiinteistö-, vuokraus- ja tutkimuspalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan ja julkiset palvelut.

Tuotannon suhdannekuvaajan sarjat kausitasoitetaan Tramo/Seats -menetelmällä. Kausi- ja satunnaisvaihteluista tasoitettujen sarjojen (kausitasoitettu ja trendisarja) viimeiset havainnot tarkentuvat uusien havaintojen myötä kausitasoitusmenetelmissä. Tarkentumiset voivat etenkin suhdannekäänteissä olla suuria, mikä tulee ottaa huomioon kausitasoitettuja ja trenditietoja käytettäessä.

Tietojen tarkentuminen (revisiot)

Katso keskeiset tilastotiedot taulukoista.
14.04.2022

Tietojen tarkentuminen

Tietokantataulukot

Tähän julkaisuun liittyvät tietokantataulukot

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Ajankohta
  • Toimiala
Päivitetty:
15.06.2022

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Janne Eskelinen
yliaktuaari
029 551 2316
Muut asiantuntijat
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.