Arabimaailman syksy: Patoutuneiden odotusten kriisi

  1. Avainmaiden ratkaiseva rooli
  2. Turkki mallina maltillisille islamisteille
  3. Egyptissä kuohunta verottaa talouskasvua
  4. Iranin ydinkriisi ennakoi öljyn hinnan rajua nousua
  5. Saudi-Arabia panostaa inhimilliseen pääomaan
  6. Nuorisotyöttömyys alueen vakavin ongelma

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Dan Steinbock on India, China and America -instituutin (USA) kansainvälisen liiketoiminnan tutkimusjohtaja. Artikkeli on julkaistu Tilastokeskuksen  Tieto&trendit-lehdessä 8/2011.


© Lehtikuva

 

Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa riivaa uudenlainen kuohunta. Lähikuukausien vaalit petaavat merkittäviä poliittisia muutoksia, mutta tarvittava talouskehitys vie vielä vuosia.
_______________

Kansainvälisten uutistoimistojen näkökulmasta arabimaailman kevät – historiallinen mielenosoitusten ja protestien aalto – alkoi lauantaina joulukuun 17. päivä 2010, kun tunisialainen katukauppias Mohamed Bouazizi sytytti itsensä tuleen protestina kaupungin viranomaisten nöyryyttäviä toimia vastaan.

Tunisian presidentti Ben Alin 23-vuotinen valtakausi päättyi tammikuussa 2011. Samoin kävi Egyptin presidentti Mubarakin 30-vuotiselle ajanjaksolle pari kuukautta myöhemmin. Libyan sisällissodan jälkimainingeissa tuli kenraali Gaddafin vuoro.

Protesteja on seurannut myös Bahrainissa ja Jemenissä, ja Syyriaa repii sisällissota. Eikä kuohunnalta ole vältytty Algeriassa, Irakissa, Jordaniassa, Marokossa, eikä Omanissa. Mielenosoituksia on koettu myös Kuwaitissa, Libanonissa, Mauritaniassa, Saudi- Arabiassa, Sudanissa ja läntisessä Saharassa.

Vielä keväällä arabimaailma eli kasvavien odotusten kautta. Nyt talouskehitys on laskusuuntainen ja toiveet paremmasta uhkaavat jäädä haaveiksi. Patoutuneet odotukset luovat uutta kriisiä.

Avainmaiden ratkaiseva rooli

Maailmantalous on siirtymässä multipolaariin aikaan, jossa avainrooli on niillä keskeisillä mailla, jotka hallitsevat kriittisten alueiden menestystä.

Useimmilla alueilla näistä maista ei ole epäselvyyttä. Pohjois-Amerikkaa hallitsee Yhdysvallat, Latinalaista Amerikkaa Brasilia, Itä-Aasiaa yhä enemmän Kiina.

Sen sijaan arabimaailman sydämistä on historiallisesti kilvoitellut useampi keskeinen maa, mukaan lukien Turkki, Egypti, Iran ja Saudi-Arabia.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 21.12.2011