Kalifornian lumo ruostuu

  1. Hollywood hätää kärsimässä
  2. Kaupungit heikoissa kantimissa
  3. Tieteen ja teknologian taso...
  4. ...ja inhimillinen pääoma laskussa

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Aku Alanen on yliaktuaari Tilastokeskuksen taloudelliset olot -yksikössä. Artikkeli on julkaistu Tilastokeskuksen  Tieto&trendit-lehdessä 7/2011.

Kaliforniaa on totuttu pitämään amerikkalaisen elämystalouden täyttymyksenä ja sellaisena sitä on myös markkinoitu. Sieltä ovat lähtöisin uudet ideat, varsinkin maailmaa mullistaneen ICT-talouden innovaatiot. Siellä ovat Hollywood, Piilaakso ja Applen kotipesä. Se on myös väkiluvultaan USA:n suurin osavaltio.

Viime vuosina Kaliforniasta on kuitenkin kuultu yhä enemmän huolestuttavia uutisia. Osavaltion talous on konkurssissa ja eläminen aivan liian kallista myös keskiluokalle. Nykyisen laman aikana Kalifornian työttömyysaste on ollut toiseksi korkein USA:n osavaltioista. Huolestuttavinta koko alueen imagon kannalta on se, että myös Kalifornian asema innovaatiotoiminnan alustana näyttää heikentyneen jopa USA:n sisällä.

Hollywood hätää kärsimässä

Elokuvatuotannon kustannukset ovat osoittautuneet liian kalliiksi ja logistiset järjestelyt hankaliksi Hollywoodissa. Niinpä tuotantoja on siirretty sieltä pois sekä ulkomaille että muihin USA:n osavaltioihin. Naapuriosavaltiot, muun muassa Uusi Meksiko, ovat kyenneet tarjoamaan houkuttelevampia etuja. Ulkomaista ovat tuotantoja vetäneet erityisesti Kanada, Iso-Britannia ja Uusi-Seelanti.

Toki Kalifornia ja Hollywood ovat edelleen USA:n elokuvatalouden ykkösalue, jossa isot yhtiöt pitävät päämajojaan. Hollywoodin ongelmista kertoo kuitenkin se, että myös jälkituotantoa on alkanut siirtyä muualle.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 1.11.2011