Suomalainen matkustaa innokkaasti vapaa-ajallaan

  1. Suomalainen matkustaa ulkomaille vaikka taivaalta sataisi tuhkaa
  2. Tallinna vai Tukholma, Espanja vai Thaimaa?
  3. Keinuvalla kerrostalolla merelle
  4. Mielessä siintää kotimaan kaunis järvimaisema
  5. Pakkanen ja lumi eivät saa suomalaisia käpertymään sisätiloihin
  6. Mummoporukalla päiväksi Tallinnaan
  7. Laivalla ja lentäen
  8. Irti arjen ympyröistä
  9. Lomalla riennetään matkaan

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Taru Tamminen on aktuaari Tilastokeskuksen Yritysten suhdanteet -yksikössä. Artikkeli on julkaistu Tilastokeskuksen Hyvinvointikatsauksessa 3/2011.

Matkailu on arkipäiväistynyt ja monipuolistunut viimeisinä vuosikymmeninä. Suomalaiset tekivät vuonna 2010 keskimäärin kolme vapaa-ajan matkaa. Taloustaantumakaan ei vähentänyt matkailuinnostusta.

Pitkään jatkunut talouskasvu katkesi yllättäen vuoden 2008 lopulla. Pessimistiset talousuutiset vyöryivät Yhdysvalloista valtameren yli Eurooppaan kuin tsunami. "Kun Amerikka aivastaa, sairastuu koko maailma" näytti pitävän paikkansa. Talouden mittarit syöksyivät ennennäkemättömällä vauhdilla alas myös Suomessa, ja talousasiantuntijoilla oli selkeä käsitys siitä, miten lama tulisi näkymään kuluttajien käyttäytymisessä. Heidän päätelmänsä oli, että matkailu tulee vähentymään ja sen painopiste siirtyy kotimaanmatkailuun. Jostain syystä kuluttajat olivat eri mieltä ja lisäsivät matkailuaan lamasta huolimatta. Suomalaiset jatkoivat ulkomaanmatkailua kuin mitään ei olisi tapahtunut (kuvio 1).

Tarkastelen artikkelissani suomalaisten matkailun muutoksia Tilastokeskuksen suomalaisten matkailu -tutkimuksen aineiston perusteella. Tutkimus sisältää tietoa suomalaisten tekemistä matkoista ja vuoden aikana matkoja tehneiden henkilöiden määristä. Tutkimuksen kohteena ovat yöpymisen sisältäneet matkat kotimaassa ja ulkomaille sekä päivämatkat ulkomaille. Tiedot kerätään otospohjaisella puhelinhaastattelututkimuksella 15–74-vuotiailta. Otoskoko on kuukaudessa 2 200 henkilöä. (www.tilastokeskus.fi, Suomalaisten matkailu.)

Kuvio 1. Suomalaisten vapaa-ajanmatkat vuosina 2006–2010.

Lähde: Suomalaisten matkailu, Tilastokeskus.

Suomalainen matkustaa ulkomaille vaikka taivaalta sataisi tuhkaa

Suomalaiset matkustavat tänä päivänä entistä enemmän ja varsinkin ulkomaille suuntautuva matkailu tuntuu lisääntyvän vuosi vuodelta. Vuodesta 2008 vuoteen 2010 kohdemaassa yöpymisen sisältäneiden matkojen määrä on kasvanut lähes 20 prosenttia.

Vuoden 2010 huhtikuussa Eyjafjallajökullin jäätikön alla Islannissa sijaitseva tulivuori alkoi syytää taivaalle valtaisat määrät tuhkaa, ja ilmavirtaukset toivat tuhkan suoraan Euroopan ylle. Tuhkapilvi keskeytti lentomatkailun viikoksi koko Euroopassa. Tarinat taksilla halki Euroopan matkaavista ihmisistä olivat arkipäivää, ja jonot autolautoille kasvoivat. Lentomatkailun näkökulmasta Suomi osoittautuikin saareksi. Vaikka tuhkapilvi joko vaikeutti tai peruutti jopa 177 000:n suomalaisen vapaa-ajanmatkan, kasvoi kohdemaassa yöpymisen sisältäneiden matkojen määrä 9 prosenttia edellisen vuoden huhtikuuhun verrattuna (kuvio 2).

Kuvio 2. Suomalaisten vapaa-ajanmatkat, kumulatiivinen kertymä kuukausittain vuosina 2008–2010.

Lähde: Suomalaisten matkailu, Tilastokeskus.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 12.12.2011