Suomessa hintapaineita, Ruotsissako ei

  1. Suomi ykkönen ruuan hinnannousussa

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Ilkka Lehtinen on Tilastokeskuksen hinnat ja palkat -yksikön kehittämispäällikkö. Artikkeli on julkaistu Tilastokeskuksen  Tieto&trendit-lehdessä 3/2011.

Kuluttajahintojen nousu on Suomessa tällä hetkellä nopeampaa kuin vanhoissa EU-maissa keskimäärin (Kuvio 1). Meillä sysätään syy inflaatiosta energian ja ruuan globaalille hintojen nousulle. Mielenkiintoista on, miksi sama paine ei näytä koskevan Ruotsia, Saksaa tai Ranskaa.

Kuvio 1. Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos, maaliskuu 2011

Energiatuotteiden hinnat ovat nopeassa nousussa koko Euroopassa (Kuvio 2). Keskimääräinen vuosinousu on reilut 12 prosenttia. Tässäkin mielenkiinto kohdistuu Ruotsiin, jossa energiatuotteiden vuosinousu on vajaat kuusi prosenttia. Vaikka Suomessa energiatuotteiden hintojen noususta puhdistettaisiin verojen nousun osuus, jää markkinahintojen vuosinousuksi vajaa 12 prosenttia.

Kuvio 2. Energiatuotteiden vuosimuutos EU-maissa, maaliskuu 2011

Rajuimman hintakehityksen maissa on energiaveroja nostettu viimeisen vuoden aikana. Energian hintojen nousussa vanhojen ja uusien EU-maiden välillä ei ole suuria eroja.

Suomi ykkönen ruuan hinnannousussa

Suomessa ruuan hinta on selkeästi nopeimmassa nousussa vanhoista EU-maista (Kuvio 3). Uusien jäsenmaiden joukossakin Suomi sijoittuisi keskikastiin.

Kuvio 3. Ruuan hintojen vuosinousu EU-maissa, maaliskuu 2011

Vaikka Suomen vuosimuutoksesta poistettaisiin makeis- ja virvoitusjuomaveron sekä ruuan alv:n korotusvaikutus, olisi sijoitus edelleen kärkiluokkaa vanhojen EU-maiden joukossa.

Mielenkiintoista on jälleen Ruotsin hidas ruuan hintojen kehitys. Ehkä meidän pitäisi tuoda enemmän elintarvikkeita Ruotsista.

 

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 25.5.2011