Taitettu indeksi tuo eläkkeisiin paremmat korotukset

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Ilkka Lehtinen on Tilastokeskuksen hinnat ja palkat -yksikön kehittämispäällikkö. Artikkeli on julkaistu Tilastokeskuksen  Tieto&trendit-lehdessä 3/2011.

Kirosanana vaalien alla hoettu indeksi onkin vaihteeksi edullinen eläkeläisille.
_____________

Vaalien alla keskusteltiin vilkkaasti työeläkkeiden taitetusta indeksistä. Työeläkkeet on sidottu indeksiin, jossa palkkaindeksillä on 20 prosentin ja kuluttajahintaindeksillä 80 prosentin paino. Aikaisemmin molempien paino eläkeindeksissä oli 50 prosenttia.

Useimpina vuosina palkkaindeksi on kehittynyt nopeammin kuin kuluttajahintaindeksi, ja näin eläkkeet ovat nousseet hitaammin kuin palkat. Tällä hetkellä Euroopassa on meneillään talouden vaihe, jossa palkkojen nousu voi jäädä useana vuonna hitaammaksi kuin yleinen hintakehitys eli palkkojen reaalinen ostovoima laskee. Tällöin taitettu indeksi nousee nopeammin kuin palkat ja on siis eläkeläisille edullinen.

Tämän hetken hinta- ja palkkaennusteiden mukaan taitettu indeksi nousee 1.1.2012 reilut 3,5 prosenttia, kun palkkojen vuosimuutos on samaan aikaan noin 2,5 prosenttia. Ensi vuoden alussa uusi hallitus saa hyvän lähdön ja keskustelu taitetun indeksin ongelmista voi laantua – ainakin hetkeksi.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 25.5.2011