Kaupan toimialakatsaus III/2010

  1. Kaupan suhdannetilanne ja näkymät
  2. Kaupan liikevaihto kasvoi edelleen kolmannella neljänneksellä
  3. Kaupan alan työllisten määrän kasvu tasaantui kolmannella neljänneksellä
  4. Fokus: Pienet kaupat jäivät kasvussa suurten jalkoihin
  5. Vähittäiskaupan pienyritykset vahvassa kasvussa Keski-Pohjanmaalla
  6. Pohjanmaan vähittäiskaupan pienyrityksillä huomattava merkitys työllistäjinä
  7. Lähdeluettelo

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Mira Kuussaari (09) 1734 3538
Sähköposti:
palvelut.suhdanne@tilastokeskus.fi

Kaupan suhdannetilanne ja näkymät

Kaupan liikevaihdon suotuisa kehitys jatkui vuoden 2010 kolmannella neljänneksellä. Tukkukaupassa, vähittäiskaupassa ja päivittäisvarakaupassa liikevaihto nousi heinä-syyskuussa sekä vuotta aiemmasta että edellisestä neljänneksestä. Kaupan myynnin kasvun odotettiin myös jatkuvan lähikuukausina. Vuoden 2010 viimeiseltä neljännekseltä saatujen ennakkotietojen mukaan myynti on viime kuukausina kasvanut selvästi, ja kasvun arvioidaan jatkuvan talvikautena. Varastojen kuvataan olevan hieman tavanomaista suuremmat.

Syyskuun kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio kiihtyi 1,4 prosenttia. Inflaatiota kiihdytti eniten ravinnon hinnan kääntyminen lievään nousuun. Kuluttajahintoja nosti syyskuussa edellisestä vuodesta eniten polttonesteiden sekä osakehuoneistojen ja kiinteistöjen kallistuminen. Myös alkoholijuomien vähittäishintojen nousu vuoden takaisesta vaikutti hintojen nousuun. Inflaatio on kiihtynyt edelleen loppuvuotta kohden. Ravintola- ja kahvilaruuan halpeneminen kuitenkin hillitsi hintojen nousua loppuvuonna.

Työllisyys lähti kaupan alalla vahvaan kasvuun kevään aikana, mutta kasvu hieman tasaantui heinä-syyskuussa. Suomessa on noin 47 tuhatta kaupan alan yritystä, jotka työllistivät syyskuun lopussa hieman yli 300 tuhatta henkilöä. Syyskuussa avoimia työpaikkoja oli koko maassa 19 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin ja työttömyysaste oli vuodentakaisella tasolla seitsemässä prosentissa. Kaupan alan avoimet työpaikat lisääntyivät 1600:lla vuoden takaisesta.

Vähittäiskaupan yritysten suhdannetilannetta kuvaavan luottamusindikaattorin mukaan alan suhdannenäkymät kohosivat edelleen kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä. Eurostatin julkaiseman vähittäiskaupan luottamusindikaattorin mukaan luottamus oli koko Euroopan Unionissa korkeammalla tasolla kuin kertaakaan aiemmin taantuman alettua.

Luottamusindikaattorin saldolukujen taso on ollut Suomessa jo usean vuoden ajan korkeampi kuin EU:n alueella keskimäärin, mutta nyt luottamus on vahvistunut myös Saksassa ja vähittäiskaupan yritykset arvioivat myynnin kasvun jatkuvan sielläkin.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin tiedot vuoden 2010 kolmannelta neljännekseltä ennakoivat vähittäiskaupan liikevaihdon myönteisen kehityksen yhä jatkuvan lähikuukausina. Kuluttajien luottamus talouteen nousi kolmannella vuosineljänneksellä vahvemmaksi kuin koskaan aiemmin. Eri kulutusaikeita oli runsaasti, ja monet kotitaloudet suunnittelevat käyttävänsä rahaa kodin sisustukseen tai kodintekniikan ja harrastusvälineiden hankintaan. Tosin ennakkotiedot viimeiseltä vuosineljännekseltä kertovat, että joulukuussa kuluttajien usko Suomen talouteen romahti.

Kuvio 1. Vähittäiskaupan kausitasoitettu luottamusindikaattori

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 14.1.2011