Palvelualojen toimialakatsaus IV/2009

  1. Yhteenveto palvelualojen suhdannetilanteesta
  2. Synkkä suuntaus jatkui palvelualoilla koko vuoden 2009
  3. Työllisyys väheni palkkasummaa enemmän loppuvuodesta 2009
  4. Palvelualojen suhdannenäkymät
  5. Fokus: Varastointi ja liikennettä palvelevan toiminta kärsivät taantumasta tuntuvasti

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Katja Äijö (09 1734 2659)
palvelut.suhdanne@tilastokeskus.fi

Yhteenveto palvelualojen suhdannetilanteesta

Palvelualojen heikko kehitys jatkui vuoden 2009 loppuun saakka, vuoden viimeisellä neljänneksellä liikevaihto tosin supistui toista ja kolmatta neljännestä hitaammin. Kehitys oli saman suuntaista palvelutoimialojen suurimman ryhmän, kuljetuksen ja varastoinnin yrityksillä. Kaikkiaan palvelualojen liikevaihto supistui tarkastelujakson aikana keskimäärin 7 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Suhdanne säilyi erittäin hyvänä taiteen, viihteen ja virkistyksen toimialoilla liikevaihdon kasvaessa viimeisellä neljänneksellä nopeammin kuin kertaakaan aiemmin vuonna 2009. Liikevaihto oli kasvussa edelleen myös kiinteistöalalla ja muun palvelutoiminnan yrityksillä.

Palvelujen tuottajahinnat pysyivät loka-joulukuussa lähes vuoden takaisella tasollaan. Vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä tuottajahinnat nousivat 5 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta. Hintojen nousua hillitsivät muun muassa tieliikenteen tavarankuljetusten, liikkeenjohdon konsultointipalvelujen sekä televiestinnän hintojen lasku. Hintoja nosti eniten toimisto- ja liiketilojen vuokrien sekä arkkitehti- ja insinööripalvelujen kallistuminen.

Vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä palvelualojen palkkasumma supistui jopa hieman enemmän kuin koko talouden palkkasumma, runsaat 2 prosenttia vuodentakaisesta. Viime vuonna vastaavaan aikaan palveluiden palkkasumma kasvoi runsaat 6 prosenttia. Kehitys oli heikointa hallinto- ja tukipalvelutoiminnassa, jossa palkkasumma supistui lähes 5 prosenttia sekä kuljetuksen ja varastoinnin toimialoilla, joissa palkkasumma supistui 4 prosenttia. Samaan aikaan palkkasumma kasvoi kiinteistöalan yrityksillä yli 8 prosenttia ja taiteiden, viihteen ja virkistyksen toimialan yrityksillä runsaat 6 prosenttia vuodentakaisesta.

Palvelualojen työllisten määrä väheni 3 prosenttia ja ansiotaso kasvoi noin 4 prosenttia vuoden 2008 viimeisestä neljänneksestä.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 26.3.2010