Vieraskielisten määrä ennätyskasvussa

  1. Venäjänkieliset edelleen tärkein ryhmä
  2. Miksi niin vähän intialaisia?
  3. Uusimaa vetää edelleen venäläisiä
  4. Yhä enemmän kiinalaisia
  5. Muuttajilla edullinen ikärakenne
  6. Venäjänkielisille ohjelmille olisi katsojia

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Aku Alanen on yliaktuaari Tilastokeskuksen taloudelliset olot -yksikössä. Artikkeli on julkaistu Tilastokeskuksen Tieto&trendit-lehdessä 7/2008

Suomeen muuttaa yhä enemmän vieraskielisiä ihmisiä varsinkin Venäjältä, mutta kasvavassa määrin myös esimerkiksi Kiinasta. Muuttajat keskittyvät erityisesti Uudellemaalle.
____________

Viime vuonna tehtiin jälleen Suomen ennätys maahanmuutossa: nettomuuttoa ulkomailta oli 13 586 henkeä. Suunta on ollut sama jo pidemmän aikaa, ja ennakkotiedot vuoden alkupuolelta viittaavat taas uuteen ennätykseen, vaikkakin tahti vaikuttaa sittemmin hidastuneen. Ennätyksistä huolimatta luvut ovat kuitenkin edelleen varsin vaatimattomia ajatellen vaikkapa muita Pohjoismaita tai häämöttävää työvoimapulaa.

Maahanmuuton keskeisin seuraus on vieraskielisten määrän lisääntyminen, josta aluksi aiheutuu ongelmia muuttajille ja yhteiskunnalle mutta pitkän päälle myös mahdollisuuksia molemmille. Mielestäni muuttajien äidinkieleen pohjautuvat tiedot ovatkin mielekkäin kriteeri haluttaessa analysoida maahanmuuttoa. Kansalaisuus tai syntymämaa tai joku muu kriteeri ovat vain taustalla, kun muuttoasioiden yhteiskunnallisia ulottuvuuksia pohditaan ja ratkaistaan. Muita kriteereitä tarvitaan erityisesti tamilin, kurdin tai arabian kaltaisten kielten puhujien kohdalla, jolloin ei ole selvää, mistä maasta kielen puhujat tulevat.

Venäjänkieliset edelleen tärkein ryhmä

Vieraskielisten määrän kasvu vuoden 2007 aikana oli sekin uusi vuositason Suomen ennätys, 16 100 henkeä. Runsaan parin tuhannen ero nettomuuttoon nähden johtunee osin lasten syntymisestä jo maassa asuville vieraskielisille. Toki myös poismuuttajissa on suhteellisesti hieman enemmän kotimaisia kieliä äidinkielenään puhuvia kuin tulo-muuttajissa.

Kuviossa 1 on esitetty vuoden 2007 aikana tapahtuneen vieraskielisten kasvun kymmenen kärjessä henkilömäärinä. Venäjänkieliset ovat olleet pitkään maahanmuuttajien ehdottomasti tärkein ryhmä, näin myös viime vuonna.

Kuvio 1. Vieraskielisten määrän kasvu 2007

Lähde: Väestötilastot, Tilastokeskus.

Heti kärkikymmenikön tuntumassa ovat puolaa, albaniaa, persiaa ja turkkia äidinkielenään puhuvien ryhmät. Näistä persiaa puhuvien joukko on kasvanut vauhdikkaimmin, kun tarkastellaan isohkoja (vähintään 800 henkeä) vieraita kieliä puhuvia ryhmiä prosentuaalisen kasvuvauhdin mukaan (Kuvio 2).

Kuvio 2. Vieraskielisten väestöryhmien* suhteellinen kasvu 2000-2007

*vähintään 800 hengen väestöryhmien
Lähde: Väestötilastot, Tilastokeskus.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 12.11.2008