Yli miljoona pikavippiä vuodessa

  1. Kustannukset korkojen sijaan erilaisista kuluista
  2. Vuosikorko olisi huimaava
  3. Viimein tilastotietoa pienlainoista

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Olli Kannas on yliaktuaari Tilastokeskuksen taloudelliset olot -yksikössä. Artikkeli on julkaistu Tilastokeskuksen Tieto&trendit-lehdessä 4-5/2008

Pienlainoja myöntävien yritysten määrä on kasvanut huimasti. Ensimmäiset tilastot toiminnasta kertovat, että tammi-maaliskuussa lähes 200 000 suomalaista otti pikavipin, osa useammankin.

_____

Kulutusluottomarkkinoiden viime vuosien kehityspiirteenä on ollut luotonhakemisen sähköistyminen. Tuoreimpana ilmiönä markkinoille ovat tulleet pienlainayritykset, jotka tarjoavat tekstiviestien tai internetin välityksellä tilattavia pikavippejä.

Yhdysvalloissa ns. Payday-lainoja on myönnetty jo vuosikymmeniä. Suomessa pienlainatoimialan historia on sen sijaan lyhyt mutta sitäkin dynaamisempi. Toimiala kasvoi huomattavasti erityisesti vuoden 2006 aikana; alalle on tulvinut uusia yrittäjiä ja samalla yrityksiä on myös poistunut. Yritysten määrä on karkeasti arvioiden kaksinkertaistunut viimeisten kahden vuoden aikana. Nyt alalla toimii noin 45 yritystä.

Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä uusia pikaluottoja myönnettiin vajaat 43 miljoonaa euroa. Yhteensä ensimmäisellä neljänneksellä myönnettiin yli kolmella miljardilla eurolla kulutusluottoja kotitalouksille. Makrotasolla pienlainatoiminnalla ei siis ole juuri vaikutusta rahoitusmarkkinoiden kehitykseen. Sen sijaan pikavipeistä johtuvien maksuhäiriöiden kasaantuminen samoille henkilöille voi johtaa erityisesti köyhimmän väestönosan velkaongelmien lisääntymiseen.

Vaikka euromääräinen volyymi onkin pieni, uusia pikavippejä otetaan kappalemääräisesti paljon: pienlainoja myönnetään arvioilta yli miljoona kappaletta vuodessa. Pienlainojen suosioon vaikuttaa varmastikin niiden helppo ja nopea saaminen - lainansaajan tuloista riippumatta. Pienlainayrityksiltä otti uuden lainan tammi-maaliskuussa uusia asiakkaita lähes 200 000 asiakasta. Tämän perusteella "tavallinen" asiakas ottaa samasta pienlainayrityksestä neljänneksen aikana yleisesti useamman kuin yhden luoton.

Kustannukset korkojen sijaan erilaisista kuluista

Pienlainatoimialan yhteenlaskettu luottokanta oli neljänneksen lopussa ainoastaan 21 miljoonaa euroa. Tämä selittyy sillä, että erityisesti toimialan suurimmat yritykset myyvät lainasaatavakantansa taseestaan perintätoimistoille useita kertoja vuodessa. Tällöin osa saatavista kirjataan suoraan luottotappioiksi ja lainasaatavakanta poistuu kokonaisuudessaan yrityksen taseesta.

Pikavipinottajat maksoivat vuosineljänneksen aikana ottamistaan lainoista yhteensä yli 10 miljoonaa euroa kuluja. Pikavippiin kohdistuvat kulut olivat siten keskimäärin 24 prosenttia myönnetyn lainan suuruudesta. Kuluihin luetaan muun muassa kertaluonteinen käsittelykulu, osamaksulisä, eräpäivän siirrosta aiheutuneet kulut sekä luoton nostosta aiheutuneet tekstiviestikulut. Sen sijaan perinnästä aiheutuneita kuluja ei sisällytetä kyseiseen erään.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 9.7.2008