Tilastolive

Tilastokeskuksen livelähetyksissä pureudutaan ajankohtaisiin tilastoaiheisiin. Katso suorat lähetykset ja lähetysten tallenteet alta.

 

Tilastolive: Vieläkö osaamme lukea ja laskea?

Keskiviikko 28.9.2022 klo 9.30

Millä tolalla on suomalaisaikuisten lukutaito? Osaammeko laskea? Onko meillä riittävästi arjessa tarvittavia taitoja? Tilastokeskus on käynnistänyt syyskuussa kansainvälisen Piaac-tutkimuksen tiedonkeruun. Tutkimus tunnetaan myös aikuisten Pisana. Lasten ja nuorten Pisa-tulokset ovat olleet laskussa – onko samaa laskevaa kehitystä odotettavissa myös aikuisten Pisassa? Miten pärjäämme globaalissa vertailussa? Tutkimuksen sisällöstä, tiedonkeruusta ja tulosten käytöstä ovat keskustelemassa tutkimusprofessori Juhani Rautopuro Jyväskylän yliopistosta, neuvotteleva virkamies Petri Haltia opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä johtava asiantuntija Maija Lyly-Yrjänäinen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Suoraa lähetystä juontaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Henna Attila.

Katso Piaac-tutkimusta käsittelevä Tilastolive Youtubessa.

Tilastolive: Suuri energiakeskustelu

Torstai 8.9.2022

Uhkaako energiakriisi vai pelastaako Olkiluoto? Jäätyvätkö torpat talvella? Miten käy ilmastotavoitteiden? Kuka maksaa mökin mummon sähkölaskun? Suuri energiakeskustelu Tilastolivessä 8.9. klo 8. Studiossa Tilastokeskuksen energiatilastojen asiantuntijat Virve Rouhiainen ja Ville Maljanen sekä kehittämispäällikkö ja ekonomisti Matti Paavonen.

Katso suuri energiakeskustelu YouTubessa.

Suuri energiakeskustelu -tilastoliven tekstiversio

Tilastolive: Työllisyys ja työttömyys

23.8.2022

Onko työllisyyden vahva kehitys jatkunut heinäkuussa? Entä onko eroja miesten ja naisten tai eri ikäryhmien tilanteessa? Kuinka moni oli töitä etsimässä? Vieraana Tilastolive-lähetyksessä on yliaktuaari Pertti Taskinen ja sitä juontaa kehittämispäällikkö Anna Pärnänen. Lähetyksen kesto on noin 9 minuuttia.

Katso työllisyydestä ja työttömyydestä kertova Tilastolive-keskustelu YouTubessa.

Työllisyys ja työttömyys -tilastoliven tekstiversio

Tilastolive: Kesä ja mökit

17.6.2022

Mökkeily on ollut suosittua korona-aikana. Miten vuokramökkien käyttö on kehittynyt tammi-huhtikuussa, kun matkustamisen rajoitukset alkoivat keventyä? Entä missä suomalaisten omat kesämökit sijaitsevat, ja mitä muuta tilastot kertovat Suomen kesästä? Vieraana lähetyksessä ovat yliaktuaari Ossi Nurmi sekä Tilastokeskuksen tietopalvelun asiantuntija Heli Korhonen. Lähetystä juontaa koulutuspäällikkö Marika Jokinen. Lähetyksen kesto on noin 6 minuuttia.

Katso kesästä ja mökeistä kertova Tilastolive-keskustelu YouTubessa.

Kesä ja mökit -tilastoliven tekstiversio

Tilastolive: Inflaatio

13.5.2022

Inflaatio on noussut korkeimmalle tasolle yli 30 vuoteen. Vieläkö nousu jatkuu? Mitkä hyödykkeet poikkeuksellista inflaatiota selittävät? Miten inflaatiota mitataan? Entä mitä se kertoo talouden tilanteesta? Vieraana lähetyksessä on kuluttajahintaindeksistä vastaava yliaktuaari Kristiina Nieminen, juontajana on osastopäällikkö Hannele Orjala. Lähetyksen kesto on noin 17 minuuttia.

Katso Tilastolive inflaatiosta Youtubessa.

Inflaatio -tilastoliven tekstiversio

 

Suomen ja Venäjän kauppasuhteet

28.4.2022

Miten Venäjän hyökkäysota heijastuu Suomen kansantalouteen? Ajaako Venäjän-kaupan pysähtyminen maamme taantumaan? Tilastolivessä puhutaan Suomen ja Venäjän välisistä talousyhteyksistä. Keskustelemassa ovat kehittämispäällikkö Matti Paavonen Tilastokeskuksesta ja ennustepäällikkö Markku Lehmus Etlasta, juontajana on osastopäällikkö Katri Kaaja. Lähetyksen kesto on noin 20 minuuttia. Lue myös koosteemme sodan vaikutuksiin liittyvästä tilastotiedosta.

Katso Tilastolive-keskustelu Suomen ja Venäjän kauppasuhteista Youtubessa.

Suomen ja Venäjän kauppasuhteet -tilastoliven tekstiversio

Kotitalouksien kulutus

21.4.2022

Mihin kotitalouksien rahat kuluvat? Miten poikkeuksellinen inflaatio heijastuu kulutukseen? Mitä käynnissä oleva kulutustutkimus kertoo kulutusverojen kohdentumisesta? Kulutuksesta ovat keskustelemassa yliaktuaarit Mika Lassander, Tuomas Parikka ja Henna Attila. Lähetyksen kesto on noin 11 minuuttia.

Katso Tilastolive kulutuksesta Youtubessa.

Kotitalouksien kulutus -tilastoliven tekstiversio

Kansantalous 2021

15.3.2022

Mitä taloudessa tapahtui vuonna 2021? Miten eri sektorit kehittyivät? Kansantalouden tilinpidon ja sektoritilien tuoreita lukuja taustoittavat yliaktuaarit Tapio Kuusisto ja Nata Kivari sekä osastopäällikkö Katri Kaaja. Lähetyksen kesto on noin 11 minuuttia.

Katso Tilastolive Suomen talouden tilasta vuonna 2021 Youtubessa.

Kansantalous 2021 -tilastoliven tekstiversio

Jätteet ja kierrätys – taittuiko kulutuksen jätteiden määrän kasvu koronavuonna?

9.12.2021

Tilastoliven suorassa lähetyksessä puhutaan jätteistä ja kierrätyksestä. Jatkuiko yhdyskuntajätteen määrän kasvu vuonna 2020? Tapahtuiko jätteiden hyödyntämistavoissa muutoksia? Näkyykö koronatilanne kulutuksessa syntyneen jätteen määrässä? Keskustelemassa ovat Tilastokeskuksen ympäristötilastojen asiantuntija, yliaktuaari Juha Espo ja osastopäällikkö Katri Kaaja. Lähetyksen kesto on noin 7 minuuttia.

Katso jäteaiheinen tilastolive YouTubessa.

Jätteistä ja kierrätyksestä kertovan tilastoliven tekstiversio

Mies ratissa, nainen kyydissä? – Puhetta autoilun tasa-arvosta

15.11.2021

Autoilusta on tullut ensisijainen liikkumistapa, ja monissa perheissä auton omistaminen on itsestäänselvyys. Miltä autoilu näyttää, kun ilmiötä katsoo sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta? Ovatko autot ja autoilu yhä ensisijaisesti miesten maailmaa? Onko ammatikseen autoileva nainen edelleen harvinaisuus?  Millaisia viitteitä ajokorttitilastot antavat autoilun tulevaisuudesta? Autoilun tasa-arvoulottuvuuksia suorassa lähetyksissä pohtivat erikoistutkija Marjut Pietiläinen, yliaktuaari Matti Kokkonen ja osastopäällikkö Hannele Orjala. Lähetyksen kesto on noin 15 minuuttia.

Katso tilastolive autoilun tasa-arvosta YouTubessa.

Autoilun tasa-arvosta kertovan tilastoliven tekstiversio

Väestöennuste – Mitä väestöennuste kertoo ja millaisia ilmiöitä väestökehityksessä on tällä hetkellä?

30.9.2021

Tilastoliven suorassa lähetyksessä keskustellaan Tilastokeskuksen tuoreesta väestöennusteesta. Millainen on väestökehityksen suunta? Onko tuloksissa jotain yllättävää? Yliaktuaari Markus Rapo ja osastopäällikkö Hannele Orjala pohtivat, millaista kehitystä on nähtävissä syntyvyydessä, kuolleisuudessa ja muuttoliikkeessä. Lähetyksen kesto on noin 15 minuuttia.

 

Katso tilastolive väestöennusteesta YouTubessa.

Väestöennusteesta kertovan tilastoliven tekstiversio.

Lue lisää uutisesta.