Uutisia 15.10.2015

Yli puolet ulkomaalaistaustaisista muuttanut Suomeen perhesyistä

Suomeen muutetaan ulkomailta monista eri syistä. Yksi syy on ylitse muiden: perhe ja rakkaus.

Suomessa vuonna 2014 asuneista ulkomaalaistaustaisista yli puolella muuton syynä olivat perhesyyt. Vajaa viidennes oli tullut Suomeen työn vuoksi ja joka kymmenes opiskelun vuoksi. Pakolaisuus tai turvapaikanhaku oli syynä joka kymmenennellä.

Naisilla perhesyyt olivat miehiä useammin Suomeen muuton syynä. Miehilläkin perhesyyt olivat tärkeimmät, mutta niiden ohella korostuivat työhön ja opiskeluun liittyvät syyt.

Tiedot ovat ensimmäisiä tuloksia Ulkomaista syntyperää olevien työ ja hyvinvointi -tutkimuksesta, jonka Tilastokeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Työterveyslaitos (TTL) ovat yhdessä toteuttaneet.

Koko artikkeli Maahanmuuttajat ja kotoutuminen -teemasivuilla

Tutkimus ensimmäinen laatuaan Suomessa

Ulkomaista syntyperää olevien työ ja hyvinvointi -tutkimus (UTH-tutkimus) on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Siinä ulkomaalaistaustaiset ovat ensi kertaa päässeet itse kertomaan maahanmuuttonsa syistä. Aiemmin tilastotietoa on ollut tarjolla vain siitä, millä perustein Maahanmuuttovirasto on myöntänyt oleskelulupia EU- ja Efta-maiden ulkopuolelta tulleille.

Tutkimuksessa tarkastellaan ulkomaalaistaustaisten työelämää, koulutusta, terveyttä ja hyvinvointia. Sen tulokset edustavat 15–64-vuotiaita Suomessa vuonna 2014 vakituisesti asuneita, ulkomaista syntyperää olevia henkilöitä. Tutkimus toteutettiin vuosien 2014­­­–2015 aikana käyntihaastatteluina, joissa haastateltiin yli 3 200 henkilöä. Haastatteluja tehtiin 12 eri kielellä. Tutkimuksen menetelmäseloste

Tutkimusta rahoittivat opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä EU:n kotouttamisrahasto. Sen tuloksia julkaistaan artikkeleina Tilastokeskuksen ja THL:n sivuilla loppuvuoden 2015 aikana.

Lisätietoja:
Erikoistutkija Hanna Sutela 029 551 2907
Yliaktuaari Liisa Larja 029 551 3461
Yliaktuaari Tarja Nieminen 029 551 3561

Tilastokeskus järjestää aihepiiristä kurssin ”Maahanmuuttajat ja kotoutuminen tilastoissa” 1.12.2015

Ulkomaalaistaustaisilla luottamusta ja onnellisuutta, mutta hyvinvoinnin haasteitakin on

Ulkomaista syntyperää olevien työ ja hyvinvointi -tutkimuksen (UTH) tulokset osoittavat, että hyvinvoinnin ja turvallisuuden haasteita on, mutta monet ulkomaalaistaustaisten asiat kuitenkin ovat hyvin. He luottavat viranomais- ja palvelujärjestelmiin ja ihmisiin sekä kokevat onnellisuutta ja tyytyväisyyttä.

Lue koko THL:n ja Tilastokeskuksen yhteistyöraportti Ulkomaalaistaustaisten psyykkinen hyvinvointi, turvallisuus ja osallisuus THL:n verkkosivuilta, jossa myös uutinen tutkimuksesta.

 

Jaa