Uutisia 31.1.2020

Tutkijapalvelujen ruuhkan purkamiseksi etsitään ratkaisuja

Tilastokeskuksen tutkijapalveluiden räätälöityjen aineistojen käyttölupahakemusten käsittely on ruuhkautunut. Tilastokeskus pyrkii parhaillaan tehostamaan hakemusten käsittelyä ja hankkimaan lisäresursseja jonojen purkamiseen. 

Tilastotuotannon ylijohtaja Timo Koskimäki pitää nykytilannetta tutkijoiden kannalta hyvin valitettavana.

”Tällä hetkellä monimutkaisia aineistoyhdistelyjä edellyttävien aineistopyyntöjen käsittelyssä on valitettavasti lähes 12 kuukauden jono. Tällaisten räätälöityjen aineistojen kysyntä on kasvanut viime aikoina voimakkaasti emmekä ole pystyneet vastaamaan tähän kysyntään riittävän nopeasti”, sanoo Koskimäki. 

Tilastoaineistojen lisääntyvä käyttö tutkimuksessa ja päätöksenteon perustana nähdään Tilastokeskuksessa hyvin myönteisenä asiana. 

”Yritämme parhaamme mukaan poistaa tiedon käyttöä vaikeuttavia kapeikkoja. Olemme jo palkanneet lisää henkilökuntaa tutkijapalveluihin ja pyrimme saamaan edelleen lisää resursseja. Neuvottelemme parhaillaan lisärahoituksesta ministeriöiden kanssa”, Koskimäki kertoo.

Valmisaineistoja tutkimustarkoituksiin saa edelleen nopeasti

Tutkimustarkoituksiin on saatavana useita valmisaineistoja, joiden hakemusten käsittely ja aineiston saaminen tutkimushankkeen käyttöön on huomattavasti nopeampaa kuin räätälöityjen aineistojen.

Hakemusten käsittelyn tehostamiseksi Tilastokeskuksessa on otettu käyttöön erillinen työjono pelkästään valmisaineistoja sisältäville hakemuksille. Valmisaineistojen toimitusaika on 2–3 kuukautta.

”Selkiytämme myös hakuprosessia ja palveluihimme liittyviä ohjeistuksia ja lomakkeita. Kun kaikki tarvittavat tiedot ovat hakemuksessa valmiina eikä niitä tarvitse jälkikäteen täydentää, se nopeuttaa osaltaan hakemusten käsittelyä”, Koskimäki toteaa. 

Lisätietoja:
tilastotuotannon ylijohtaja Timo Koskimäki p.  029 551 3495, etunimi.sukunimi@tilastokeskus.fi 
 

Jaa