Uutisia 1.7.2019

Tilastoalan EU-puheenjohtajuuskaudella käsittelyssä asetukset muuttoliikkeestä ja Euroopan tilasto-ohjelmasta

Suomen EU:n puheenjohtajakaudella Tilastokeskus vastaa tilastoalan puheenjohtajuustehtävistä. Suomen kaudella käsittelyssä on kaksi merkittävää ja haasteellista tilastoasetusehdotusta.

Muuttoliikkeen ja kansainvälisen suojelun tilastointia koskevassa asetuksessa muuttumassa ovat erityisesti turvapaikanhakua ja turvapaikanhakijoita koskevat osat. Toinen käsiteltävä asia on Euroopan tilasto-ohjelma, jossa sovitaan tilastoinnin sisällöllisestä kehittämistä jäsenmaissa vuosina 2021–2027. Suomen tehtävänä on neuvotella asetuksista Euroopan parlamentin, jäsenmaiden ja komission kanssa ja saada niille osapuolten hyväksyntä.  

Puheenjohtajuusasioista Tilastokeskuksessa vastaava Timo Koskimäki luonnehtii puheenjohtajuuskautta kiinnostavaksi ja haasteelliseksi: ”EU-vaalien takia Euroopan parlamentti järjestäytyy uudelleen ja on vielä epäselvää, koska parlamentti asettaa käsittelyssä oleville lakiehdotuksille vastuulliset valmistelijat, joiden kanssa neuvottelut voidaan aloittaa. Tämä jättää Suomelle varsin vähän toiminta-aikaa lakivalmistelussa.”

Haasteellisuutta kuvaa Koskimäen mukaan se, että edellinen parlamentti teki lähes sata muutosehdotusta muuttoliikkeen ja kansainvälisen suojelun tilastointia koskevan asetukseen. Euroopan tilasto-ohjelman käsittelyssä puolestaan keskeinen haaste on, että samaan aikaan käydään vasta neuvotteluja EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä.

Tilastokeskus tekee tilastoalan puheenjohtajuustehtävissä tiivistä yhteistyötä ministeriöiden, erityisesti sisäministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön ja valtiovarainministeriön kanssa. Puheenjohtajuuskaudella Tilastokeskus järjestää myös tapahtumia tilastojen käyttäjille ja tuottajille.

Lisätietoja:
Neuvoston tilastotyöryhmän puheenjohtaja Timo Koskimäki p. 029 551 3495, etunimi.sukunimi@tilastokeskus.fi
Neuvoston tilastotyöryhmän varapuheenjohtaja Anita Heinonen p. 029 551 3479, etunimi.sukunimi@tilastokeskus.fi

Tilastoalan EU-puheenjohtajuuskauden verkkosivut: www.stat.fi/eu2019

Tilastoalan puheenjohtajuuskauden tapahtumia:
Seminaari tilastojen tuottajille 15.8.2019
Seminaari tilastojen käyttäjille: Users Conference 30.9.2019

Jaa