Uutisia 18.1.2016

Aluetiedon palvelumme on uudistunut

Olemme koonneet aluetiedon tuotteemme entistä paremmin yhteen ja tuoneet avoimen aluetiedon näkyvämmin esille.

Tietoa alueittain -palvelusta löydät muun muassa uudistuneen Kuntien avainluvut -palvelun, josta voit valita haluamiesi alueiden valmiit kuviot ja tallentaa ne omaan käyttöösi.

Aluetiedon palvelusta löydät myös postinumeroalueittaiset aineistot, kuten suositun Paavo-palvelun. Lisäksi mukana ovat avoimet aluetiedon aineistot sovelluskehittäjiä ja muita kiinnostuneita varten. Palveluun on tuotu myös kuntien Tilastokeskukselle raportoimat talous- ja toimintatiedot.

Uusien tiedonetsijöiden urakkaa helpottaa palvelun etusivulla oleva tuotevalitsin.

Kuntien avainluvut aikasarjoina ja kuvioina

Kuntien avainluvut -palvelun tiedot ovat nyt saatavissa vuodesta 1987 alkavana aikasarjana sekä kuvioiden ja karttojen muodossa. Lisäksi palvelussa on mahdollisuus verrata kahta aluetta keskenään. Kuntien ohella tiedot ovat saatavilla koko maan, maakuntien ja seutukuntien tasolla. Myöhemmin Kuntien avainlukuihin on tarkoitus liittää kuntatalouden keskeisimmät avainluvut.

Kunnittaisen tilastotiedon saatavuutta parannetaan

Aluetiedon palvelun uudistus on osa valtiovarainministeriön kuntatieto-ohjelmaa. Sen tavoitteena on mm. tehostaa kuntien ja kuntayhtymien talous- ja toimintatietojen tuotantoa ja käytettävyyttä.

Tilastokeskus on jo aiemmin tarjonnut aluetietoa sekä avoimesti että maksullisina palveluina. Laajin sisältö on StatFin-tietokannassa, jossa julkaistaan keskeiset tilastotiedot kaikista tuottamistamme tilastoista. StatFinin lisäksi alueittaista tietoa on vapaasti saatavilla mm. tilastojulkistuksissa ja niihin liittyvissä taulukoissa. Aluetiedon palveluun lisätään jatkossa kaikki ne tilastot, joista on saatavissa alueittaista tietoa.

Avoimesti saatavilla olevan tiedon lisäksi alueittaista tietoa on useissa maksullisissa palveluissamme. Nämä kaikki on nyt koottu Tietoa alueittain -palveluun.

Aineistot tallennettuina hakuina ja rajapintoina

Tilastokeskuksen kaikki maksuttomat tietokannat, mm. StatFin ja Kuntien avainluvut, on viety PX-Web-tietokantaohjelman uuteen versioon. Se mahdollistaa tallennettujen hakujen tekemisen, jolloin voit tallentaa taulukon haluamaasi paikkaan ja se päivittyy automaattisesti tilastotiedon päivittyessä.  

Uusi PX-Web-versio sisältää myös API-rajapinnan, joka mahdollistaa tilastotietojen hakemisen koneellisesti xlsx-, csv-, json-, json-stat- ja px -muodoissa. Näin taulukot ja kuviot voi liittää osaksi omia verkkosivuja ja -palveluja.

Anna palautetta

Kehitämme aluetiedon palvelua saamamme palautteen perusteella, joten kerrothan kehittämistoiveesi.

Lisätiedot:
Kehittämispäällikkö Kaija Ruotsalainen 029 551 3599, etunimi.sukunimi@tilastokeskus.fi  

Jaa