Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Laatuseloste: Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi 2005=100

1. Tilastotietojen relevanssi

1.1 Yhteenveto tilaston tietosisällöstä ja käyttötarkoituksesta

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi 2005=100 sisältää indeksipistelukuja maatalouden tuotantopanosten hinnanvaihteluista. Indeksi kuvaa viljelijän kannalta tuotantopanosten arvolisäverottomien hintojen vaihteluita ja hintakehityksen vaikutusta maatalouden tuotantopanosten ostoihin liittyviin menoihin. Tärkeimpiä tuottajahintaindeksin käyttäjiä ovat maatalouden tilinpito, tutkimuslaitokset, Eurostat, DG Agri, FAO ja viljelijät.

1.2 Käsitteet

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi sisältää hintaindeksitietoja maatalouden tuotantopanosten ostohinnoista. Indeksin keskeiset käsitteet on määritelty Tilastokeskuksen käsitetietokannassa ja kuvattu indeksin menetelmäselosteessa: http://tilastokeskus.fi/til/ttohi/men.html.

1.3 Luokitukset

Indeksin kuusinumeroinen luokitus noudattaa maatalouden tilinpidon luokitusta pääpiirteissään NACE rev. 1 / EAA/EAF 97 (Rev.1.1). Tiedot on luokiteltu Eurostatin kuusinumeroisen luokituksen mukaan kahteen pääryhmään: maatalouden tuotantotarvikkeet ja palvelut sekä maatalouden investointeihin käytetyt tavarat ja palvelut. Pääryhmät on jaettu yhteensä 12 alaryhmään, jotka on esitetty tarkemmin julkaisussa EU:n Maataloushintatilastojen käsikirja (Handbook for EU Agricultural Price Statistics, March 2008).

1.4 Tietolähteet

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksin pääasialliset tietolähteet ovat maatalouskaupan keskusliikkeet ja eri yritykset sekä yhdistykset. Suoraan yrityksiltä kerättävien tietojen lisäksi hintaindeksien laadinnassa käytetään hyväksi myös muiden Tilastokeskuksen tilastojen hintatietoja tai pistelukuja.

1.5 Lait, asetukset ja suositukset

Maatalouden hintaindeksit laaditaan Tilastokeskuksessa yhteistyössä Eurostatin kanssa perustuen “herrasmiessopimukseen”. Maatalouden ostohintaindeksin hintatietojen keruu ja tilaston laatiminen perustuu välillisesti seuraaviin lakeihin: EP:n ja neuvoston asetus maatalouden tilinpidosta (EY) N:o 138/2004, Laki maaseutuelinkeinotilastoista 20.12.1996/1197, Laki maaseutuelinkeinorekisteristä 29.12.1994/1515, Tilastolaki 23.4.2004/280.

2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi on kiinteäpainoinen hintaindeksi, joka lasketaan Laspeyresin hintaindeksin mukaisesti. Indeksin laskenta vaatii perusvuoden painorakenteen lisäksi valittujen hyödykkeiden kuukausittaisen seurannan. Perusvuotta vaihdetaan viiden vuoden välein, jolloin painorakenne muutetaan vastaamaan perusvuoden tilannetta. Perusvuosi päättyy aina nollaan tai viitoseen.

Painorakenne perustuu perusajanjaksolla hankittujen tavaroiden ja palveluiden ostokustannuksiin, ja muilta maatiloilta välituotekäyttöä varten hankittujen viljelykasvituotteiden kustannuksiin. Indeksit lasketaan kuukausi- ja vuosi-indekseinä.

Hintanimikkeitä on valittu edustamaan yksi tai useampia ominaisuuksiltaan muuttumattomia tarvikkeita ja palveluita. Näiden hintoja seurataan kuukausittain. Hintatiedot ovat koko kuukaudelta tai tilastokuukauden 15. päivän sisältävältä viikolta. Joitakin hintatietoja, kuten investointitarvikkeiden ja varaosien hintoja, kysytään harvemmin.

Indeksin laskentamenetelmä on kuvattu tarkemmin maatalouden hintaindeksien 2005=100 menetelmäkuvauksessa ja maatalouden hintaindeksien käsikirjassa (Handbook for EU Agricultural Price Statistics, March 2008).

3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi mittaa maataloudessa, puutarhataloudessa ja turkistarhauksessa käytettävien tuotantotarvikkeiden ja investointien hintakehitystä. Indeksin laskentaa varten kerätään noin 300 hintatietoa. Indeksi ei kata palkkojen, palkkakustannusten, vakuutusmaksujen palvelumaksujen eikä korko- ja vuokramenojen kehitystä. Indeksi kattaa koko Suomen ja alueellista jakoa ei ole.

Laadunmuutokset tuotteissa vaikeuttavat indeksin laskemista, mutta muutokset huomioidaan indeksissä. Erityisesti laadunmuutoksia on lannoitteissa, rehuissa ja koneissa. Tuottajien ostamat tarvike-erät ovat erikokoisia ja myös rahtikustannus vaihtelee, mutta indeksissä pyritään seuraamaan samankokoisen tavaraerän hintaa tilalle toimitettuna. Lannoitteiden ja rehujen osalta oletetaan, että ne käytetään saman tuotantojakson aikana.

4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Indeksi julkaistaan neljännesvuosittain tilastoneljänneksen jälkeen 45 päivän kuluessa kuukauden 15. päivänä tai sitä seuraavana arkipäivänä. Marraskuun alussa julkaistaan ennuste koko vuoden vuosi-indeksistä. Tarvittaessa julkaistaan ylimääräisiä tilastojulkistuksia. Tarkempi julkaisuaikataulu löytyy osoitteesta: http://tilastokeskus.fi/ajk/julkistamiskalenteri/index.html.

5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Maatalouden tuotantoväliniden ostohintaindeksistä julkaistaan internetissä vuosineljänneksittäin tuoreimpia lukuja käsittelevä lyhyt tiedote, joka löytyy tilaston kotisivulta.

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi julkaistaan myös seuraavissa paikoissa: Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksin kotisivuilla (http://tilastokeskus.fi/til/tthi/index.html), Suomen tilastollisessa vuosikirjassa, Tilastokatsauksissa sekä Maataloustilastollisessa vuosikirjassa (TIKE), NewCronos tietokannassa (Eurostat).

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksiin liittyvää dokumentaatiota on saatavissa tilaston kotisivulta sekä tilastoa tuottavalta Tilastokeskuksen vastuualueelta (sähköpostiosoite mthi.tilastokeskus@stat.fi ja puhelinnumero 09 - 1734 1/maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi).

6. Tilastojen vertailukelpoisuus

Maatalouden hintaindeksit ovat vertailukelpoisia pääosin muiden EU-maiden maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksien kanssa.

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksiä on laskettu vuodesta 1990 lähtien Eurostatin luokituksilla. Indeksisarjat eivät ole kaikilta osin vertailukelpoisia nykyisin käytössä oleviin indeksisarjoihin, esimerkiksi verotuksen ja luokitusten osalta.

7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys

Maatalouden hintatilastot kuvaavat maataloustuotteiden ja -panosten arvonlisäverottomia hintamuutoksia perusajankohtaan nähden. Indeksi ei kuvaa määrän muutoksia, eikä viljelijän saaman tulon tai menojen muutoksia. Suomen liittyessä Euroopan unioniin vuonna 1995 muutettiin maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksin laskentaperusteita Eurostatin luokitusten mukaiseksi. Ostopanoksissa arvonlisäverokanta on pääosin 22 % (rehuissa 17 %). Maatalous tuli vuoden 1995 alusta arvonlisäverotuksen piiriin, mikä laski indeksiä tuona ajankohtana.


Lähde: Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi 2005=100. Tilastokeskus

Lisätietoja: Marianne Nickels (09) 1734 3488, mthi@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Kari Molnar


Päivitetty 17.9.2011

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-6502. 07 2012, Laatuseloste: Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi 2005=100 . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 19.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ttohi/2012/07/ttohi_2012_07_2012-09-17_laa_001_fi.html