Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.

Tämä sivu on arkistoitu.

Julkaistu: 30.4.2010

Polttoaineet — tukkukaupan suurin tuoteryhmä 2008

Tukkukaupassa polttoaineiden osuus vuonna 2008 oli 15,3 prosenttia koko tukkukaupan 69,8 miljardin euron liikevaihdosta, kun toiseksi suurimman koneiden ja laitteiden osuus oli 8,3 prosenttia. Polttoaineiden osuus euroina oli noin 10,7 miljardia ja koneiden ja laitteiden osuus 5,8 miljardia. Polttoaineiden osuus yksittäisenä tuotteena tukkukaupan liikevaihdosta oli huomattavasti suurempi kuin muiden tuoteryhmien osuudet.

Tukkukaupan liikevaihdon jakauma suurimpien tuoteryhmien osalta (CPA) 2008, mrd. euroa

Tukkukaupan liikevaihdon jakauma suurimpien tuoteryhmien osalta (CPA) 2008, mrd. euroa

Tietokoneiden ja niiden oheislaitteiden ja ohjelmistojen tukkukauppa sekä elektronisten laitteiden, tietoliikennelaitteiden ja osien tukkukauppa yhteensä oli 5,0 miljardia euroa. Puun ja rakennusmateriaalien tukkukaupan liikevaihto oli 3,4 miljardia euroa, rautakauppatavaroiden sekä LV-laitteiden ja -tarvikkeiden tukkukauppa 3,3 miljardia euroa. Farmaseuttisten tavaroiden tukkukauppa on noussut vuonna 2008 liikevaihdoltaan suhteellisesti suuremmaksi kuin mitä se oli viisi vuotta sitten vuonna 2003. Meijerituotteiden liikevaihto oli yli 2,5 miljardia euroa. Kokonaisuudessaan kaikkien elintarvike-, juoma-, ja tupakkatukkukaupan tuoteryhmien yhteenlaskettu liikevaihto oli 14,4 miljardia euroa.

Polttoaineiden tukkukaupan liikevaihto kertyy suurimmaksi osaksi toimialalta muu erikoistunut tukkukauppa. Muiden koneiden ja laitteiden tukkukaupan tuotteiden liikevaihto kertyy lähes kokonaan oman toimialansa koneiden ja laitteiden tukkukaupasta. Samoin tietokoneiden ja niiden oheislaitteiden ja ohjelmistojen tukkukaupan tuotteet sekä elektronisten laitteiden, tietoliikennelaitteiden ja osien tukkukaupan tuotteiden liikevaihto kertyy suurimmaksi osaksi oman toimialansa tieto- ja viestintäteknisten laitteiden tukkukaupasta. Puun ja rakennusmateriaalien tukkukaupan liikevaihto kertyy suurimmaksi osaksi muun erikoistuneen tukkukaupan toimialalta kuten rautakauppatavaroiden sekä LV-laitteiden ja -tarvikkeidenkin. Farmaseuttisten tavaroiden liikevaihto kertyy taloustavaroiden tukkukaupan toimialalta. Elintarvikkeiden kohdalla tukkukaupan tuotteiden liikevaihto kertyy enimmäkseen muun tukkukaupan toimialalta, mutta suuri osa tukkukaupasta kertyy myös omalta toimialalta elintarvikkeiden, juomien ja tupakan tukkukaupasta.


Lähde: Tukkukaupan määrävuositilasto 2008, Tilastokeskus

Lisätietoja: Marjatta Tenhunen (09) 1734 2927, globalisaatio.tilastot@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Leena Storgårds

Julkaisu pdf-muodossa (15 sivua 270,7 kt)

Katsaukset
Taulukot

Liitetaulukot

Laatuselosteet

Päivitetty 30.04.2010

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Tukkukaupan määrävuosiselvitys [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-070X. 2008. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 24.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/tkm/2008/tkm_2008_2010-04-30_tie_001_fi.html