Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.

Tämä sivu on arkistoitu.

Laatuseloste: Sijoitusrahastojen neljännesvuositilasto

1. Tilastotietojen relevanssi

Sijoitusrahastotilastossa julkaistaan neljännesvuosittain tiedot Suomessa rekisteröityjen sijoitusrahastojen sijoituksista vaateittain ja liikkeeseenlaskijasektoreittain, rahasto-osuuksien arvot, rahastojen nettomerkinnät ja liikkeessä olevien rahasto-osuuksien arvo omistajasektoreittain. Tiedot julkaistaan rahastotyyppikohtaisesti.

Sijoitusrahastojen neljännesvuositietoja käytetään yhdistelmätietoina mm. Euroopan Keskuspankin neljännesvuosittaisen rahoitustilinpidon perusaineistona. Yksi tärkeimmistä Tilastokeskuksen sisäisistä käyttäjistä on EU:n tilinpitoasetukseen perustuva Euroopan kansantalouden tilinpitojärjestelmä.

Sijoitusrahastot on luokiteltu eri rahastotyyppeihin niiden sijoituspolitiikan mukaan: Osakerahastot sijoittavat lähinnä osakkeisiin. Pitkän koron rahastot sijoittavat etupäässä pitkäaikaisiin joukkovelkakirjalainoihin. Rahamarkkinarahastot sijoittavat pääasiassa lyhytaikaisiin korkoinstrumentteihin. Yhdistelmärahastot sijoittavat sekä osakkeisiin että korkoa tuottaviin kohteisiin. Vipurahastot ovat osake- tai sekarahastoja, jotka tavoittelevat johdannaisia käyttäen osakerahastoja korkeampaa tuottoa hyväksyen samalla korkeamman riskitason. Rahastojen rahastot sijoittavat varansa pääasiassa toisten sijoitusrahastojen rahasto-osuuksiin.

2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus

Tilasto on kokonaistutkimus. Sijoitusrahastoja on muutamia satoja (31.12.2006 rahastoja oli 470 kpl). Sijoitusrahastojen määrä ei ole staattinen, rahastojen lukumäärä on ollut kasvussa siitä lähtien kun sijoitusrahastot aloittivat toimintansa Suomessa.

Tiedot kerätään suoraan sijoitusrahastoilta sähköisellä lomakkeella. Rahastokohtainen perusaineisto on salassa pidettävää.

3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

Tilasto on kokonaistutkimus. Tiedot perustuvat rahastoyhtiöiden Tilastokeskukselle toimittamiin tietoihin.

Tiedot saadaan kaikilta Suomessa rekisteröidyiltä sijoitusrahastoilta. Tulleet tiedot tarkistetaan vertailutietoja ja edellisten neljännesten tietoja hyväksi käyttäen, mikäli vertailutietoa on saatavilla.

4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Tilasto ilmestyy neljännesvuosittain. Valmistumisaika on noin 1,5 kuukautta.

5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Tietoja julkaistaan Tilastokeskuksen internet-sivulla http://tilastokeskus.fi/til/srah/index.html. Kaikki tiedot julkaistaan erikseen tilattavassa Excel-taulukkopaketissa.

6. Tilastojen vertailukelpoisuus

Sijoitusrahastotilastossa on osin samoja tietoja kuin Sijoitusrahastojen ja rahastoyhtiöiden tilinpäätöstilastossa. Tilinpäätöstietoja on olemassa vuodesta 1988 lähtien.

Neljännesvuositietoja mm. rahastojen arvosta ja sijoituksista on saatavissa vuodesta 1995 alkaen. Vuoden 2000 alusta on kerätty myös rahastojen nettomerkinnät ja rahasto-osuuksien jakaantuminen osuudenomistajien sektorin mukaan.

Aikasarja katkeaa osittain rahastotyyppien luokittelumuutoksen takia. Vuodesta 2004 lähtien on olemassa täysin yhtenäinen aikasarja.


Päivitetty 21.2.2007

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Sijoitusrahastot [verkkojulkaisu].
2004, Laatuseloste: Sijoitusrahastojen neljännesvuositilasto . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 20.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/srah/2004/srah_2004_2007-02-21_laa_001.html